Skjøt og drepte filmfotograf under innspilling

En filmfotograf ble skutt og drept under en filminnspilling i USA. Det var den kjente skuespilleren Alec Baldwin (bildet) som holdt våpenet da det gikk av.

Halyna Hutchins (42) ble sendt til sykehus etter hendelsen. Der ble hun bekreftet død. Filmens regisør Joel Souza ligger også på sykehuset. Han er hardt skadet.

Baldwin spiller hovedrollen i Rust, som er er westernfilm. Han er også produsent.

En talsperson for den 63 år gamle skuespilleren sier at ulykken skjedde som følge av at et rekvisittvåpen med løsskudd, ble avfyrt ved et uhell.

Polititet bekrefter at Baldwin håndterte våpenet selv. De forsøker å finne ut om hendelsen var en ulykke. Det er ingen siktelser i saken. Etterforskningen pågår, opplyser polititet i en pressemelding.

Nyheten overrasker Pål Morten Hverven. Han er sjef for stuntselskapet Fiksern og en av norsk films fremste eksperter på stunt og bruk av våpen på filmsett. Han sier også at strenge rutiner skal hindre at noe slik skal skje i Norge.

Han sier at såkalte softgun-våpen er blitt brukt i filmer de siste årene. Disse skyter bare ut gummikuler. Det brukes også såkalte løsammunisjonsvåpen. Dette er vanlige våpen som er bygget om og ødelagt for vanlig bruk.

– Det kommer ikke ut et prosjektil, bare krutt som lager en flamme i munningen av våpenet, sier Hverven. Han legger til at våpnene likevel kan være farlige, men da på veldig kloss hold.