Pågrep mistenkt massedrapsmann i nabodelstaten

Dylann Roof (21) skal ha fått et skytevåpen i bursdagsgave i april. Nå er han pågrepet for å stå bak kirkemassakren i Charleston i South Carolina.

Politiet pågrep torsdag kveld den 21 år gamle Dylann Roof. På dette Facebook-bildet har han på seg en jakke med flagget til Rhodesia, det nåværende Zimbabwe, og det sørafrikanske flagget fra apartheid-tiden.

Politiet har pågrepet Dylann Roof (21) som er mistenkt for kirkemassakrene i Charleston i South Carolina.

ta6b23cf-8kU6vrq7iC.jpg

Roof satt i en bil og ble pågrepet mens han ventet på grønt lys i et veikryss i Shelby i nabodelstaten North Carolina torsdag formiddag lokal tid. Han var bevæpnet, men oppførte seg rolig og var samarbeidsvillig, opplyser en polititalsmann på en pressekonferanse.Roof var etterlyst etter at ni personer ble drept i en afroamerikansk kirke onsdag kveld. Politiet tror at han var alene om drapene og mistenker ingen andre for å være delaktige i massakren.

Åtte personer ble skutt og drept inne i kirken, mens én døde på sykehus. Ytterligere én person ble såret og er på sykehus. To andre som var til stede, overlevde angrepet.

Obama kjente pastoren som ble drept

President Barack Obama Obama kjente det ene offeret i kirkemassakren. Han fortalte på en pressekonferanse torsdag kveld at han er rystet og sjokkert over kirkemassakren i Charleston.

En sorgtung president Barack Obama under torsdagens pressekonferanse om kirkemassakren i Charleston.

Obama fortalte at han og kona Michelle personlig kjente ett av ofrene, pastor Clementa Pinckney i Emanuel African Methodist Episcopal Church. – South Carolina er et hellig sted i USAs historie, sa en tydelig preget Obama da han holdt en pressekonferanse i Det hvite hus torsdag.

Pastor Clementa Pinckney var en av de drepte under massakren onsdag kveld. Bildet er fra da pastoren, som var en venn av familien Obama, ga en nyttårspreken i kirken i Charleston 31. desember 2012.

Obama etterlyste en holdningendring i USA for å få gjort noe med det store omfanget av våpenrelatert vold i landet.– Enda en gang er uskyldige mennesker drept delvis fordi noen som vil påføre andre mennesker skade, har tilgang til våpen. Vi må innse det faktum at denne type vold ikke skjer i andre utviklede land, sa Obama

Rasistisk motivert

Store politistyrker jaktet på Dylann Roof, som politiet tror åpnet ild og drepte ni mennesker i en kirke i Charleston.

Gjerningsmannen satt sammen med kirkegjengerne i rundt en time han begynte å skyte, ifølge politiet.Etterforskerne mener drapene var rasistisk motivert.

— En ond og hatefull person tok livet av mennesker som hadde kommet for å be, uttalte Charleston-borgermester Joseph P. Riley Jr. ifølge avisenThe Post and Courier.

— Dette er den mest unevnelige og hjerteskjærende tragedie, sa Riley på en pressekonferanse torsdag. Han lovet at hele byen ville støtte opp om menigheten som ble rammet.

- Fikk pistol i gave

Dylann Roof skal ha fått et skytevåpen i bursdagsgave i april, melder Reuters.

Overfor det samme nyhetsbyrået sier onkelen at han gjenkjente nevøen på bildene som ble sluppet av politiet.

Han beskriver 21-åringen som stille og lavmælt.

Dylanns far skal ha kjøpt et skytevåpen i kaliber .45 til sønnens 21-årsdag, opplyser en etterforsker til CNN.

— Gjerningsmannen var tilstede i kirken i en time mens et bønnemøte foregikk, før han begynte å skyte, sa politimester Gregory Mullen på en pressekonferanse i Charleston torsdag morgen, amerikansk tid.

Politiet opplyser også at av de ni drepte så var seks kvinner, mens tre var menn, melder AP.

Både lokalt politi, statlig politi og FBI var involvert i jakten, som endte torsdag formiddag i byen Shelby, like over delstatsgrensen til North Carolina.

— Hatkriminalitet

Da skytteren gjennomførte massakren på bønnemøtet i Charleston, Sør-Carolina, var han ifølge politiet ikledd en grå genser, blå jeans og Timberland-sko.

Et bilde fra overvåkingkamera av bilen politiet mener gjerningsmannen brukte.

Politiet skriver videre at gjerningsmannen forlot stedet i en mørk sedan.Mullen har slått fast at han ser på drapene som hatkriminalitet, altså et rasistisk motivert angrep på kirkens afroamerikanske menighet.

Skal ha latt én kvinne overleve

Deler av menigheten var samlet til et bønnemøte da angrepet skjedde. Lokalavisen opplyser at pastoren, som også er statssenator i Sør-Carolina, trolig er blant ofrene, men ingen av de drepte eller skadede er foreløpig offentlig identifisert. De har kun opplyst at det er seks kvinner og tre menn blant de døde.

Det blir imidlertid meldt i amerikanske medier og på Twitter at menighetens pastor, Clementa C. Pinckney, som også var senator i delstatskongressen i Sør-Carolina er blant de drepte.

Torsdag kom en rekke sørgende og sjokkerte amerikanere til kirken i Charleston for å minnes de drepte med blomster.

Ifølge Dot Scot, talskvinne for organisasjonen NAACP, som kjemper for afroamerikanske interesser, skal Roof bevisst ha latt én kvinne leve, slik at hun skulle kunne fortelle om det som skjedde inne i kirken.

Hatgrupper og andre ekstremistgrupper blir holdt oppsikt med av Southern Poverty Law Center, en borgerrettsgruppe som ble stiftet i 1971. Blant hatgruppene som er med i oversikten er nynazister, Ku Klux Klan, hvite nasjonalister, konføderasjonstilhengere, rasistiske skinheads, svare separatistgrupper, blant andre. Antallet hatgrupper steg samtidig med at USA fikk sin første svarte president, Barack Obama.

Falsk bombetrussel

Jakten på mannen ble ytterligere komplisert natt til torsdag, av en bombetrussel mot området. Folk i nærheten av kirken ble beordret bort.

Politiet har senere avklart at trusselen ikke var reell.

Her skjedde skytingen: