Verden

Slik velger USA ut sine mål i terroristjakten

USAs liste over verdens mest ettersøkte terrorister er lang. Slik velger de ut hvem de vil ta livet av.

En amerikansk drone flyr over Kandahar i Afghanistan i 2010.
  • Tor Arne Andreassen
    Tor Arne Andreassen
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Mokhtar Belmokhtar, terroristen som var ansvarlig for drapene på fem nordmenn på gassanlegget i In Amenas i Algerie i januar 2013, kan ha blitt drept i et amerikansk bombeangrep i Libya lørdag.

Belmokhtar er den siste av en lang rekke terrorister som amerikanske myndigheter har drept eller forsøkt å drepe. Amerikanerne har i økende grad tatt i bruk førerløse fly, såkalte droner, bevæpnet med raketter, en dronekrig som i særlig grad er blitt forbundet med Barack Obamas regjeringstid.

Dette er de mest ettersøkte terroristene:

Jagerfly slapp flere bomber

Søndagens angrep ble gjennomført av flere amerikansk F-15 jagerfly, opplyser amerikanske tjenestemenn til New York Times. Det var det første bombeangrepet på en ledende terrorist i Libya siden 2011.

Angrepet viser hvor alvorlig USA ser på ansamlingen av ytterliggående grupper i Libya, skriver tenketanken Soufan Group.

Belmokhtar står på USAs liste over de mest ettersøkte terroristene i Verden.

Tidligere amerikanske aksjoner mot mistenkte terrorister har skjedd med kommandoraid. I oktober 2013 ble en libysk mann som er mistenkt for å ha vært med på terrorangrepet på to amerikanske ambassader i Afrika i 1998, tatt til fange av amerikanske soldater. Og i juni 2014 ble mannen amerikanerne mener ledet angrepet på deres konsulat i Benghazi i 2012, tatt til fange i et nattlig raid.

Bedre å pågripe enn å bombe

Slike aksjoner, der man går til en pågripelse og ikke tyr til bombing, blir foretrukket, sier oberstløytnant Tore Stårvik ved Forsvarets Høgskoles mediegruppe.

Da vil man nemlig både kunne skaffe seg etterretningsinformasjon fra den man pågriper og eventuelle andre spor man finner, og man minimerer risikoen for skader på sivile.

For å kunne gjennomføre en slik operasjon, må man ha muligheten til å få inn spesialstyrker, og man må ha tid til å planlegge operasjonen.

— Men har de ikke tid til å planlegge en slik operasjon, og det er svært vanskelig eller risikofyltå få inn personell på bakken, så kan det være at amerikanerne velger å bombe med droner eller fly, sier Stårvik.

Kan et angrep sies å være lovlig?

Men før man kommer så langt vil militærledelsen ha gjennomført en såkalt «targeting process» der målene prioriteres og autoriseres. Jo mer sensitivt et mål er, jo høyere opp vil avgjørelsen om militær aksjon blir tatt, for eksempel ble avgjørelsen om å gå til aksjon mot Osama bin Laden tatt av den amerikanske presidenten.

Amerikanerne vil også gå gjennom en prosess for å fastslå om de mener angrepet vil kunne anses å være lovlig i henhold til folkeretten.

— Det må fastslås om målet er militært, at angrepet er proporsjonalt med trusselen og at det ikke er for stor fare for at sivile kan bli skadet eller drept, sier Stårvik.

Laserstyrt angrep?

Når man endelig har besluttet å gjennomføre et angrep, er det tryggest å styre angrepet fra bakken, siden man da kan skaffe seg bedre oversikt over om personen man er ute etter faktisk er tilstede, og at for eksempel ikke en skoleklasse går forbi i det man skal bombe. Men et angrep kan også utelukkende styres fra luften, men da uten den oversikten personell på bakken vil kunne ha etter å ha observert området og målet over lengre tid.

Et øyenvitne sier til Reuters at angrepet mot Belmokhtar i byen Ajdabiya var så nøyaktig gjennomført at det så ut til å være styrt med laserstråler.

NATO ville begrense bombeangrep i Afghanistan

Amerikanerne har vist seg å bruke droneangrep og å ta ut personer de mener står bak terrorisme i økende grad.

Stårvik forteller at i Afghanistan ønsket NATO å unngå angrep som hadde som målsetning å drepe noen.

— NATOs tilnærming var å ta ut så få som mulig. Vi tenkte at dette var en far, med sønner som ville kunne ta over. Ved å «ta ut noen» så ville man kanskje oppnå en effekt på kort sikt, men det ville neppe bli noen varig løsning. Vi så derfor etter andre løsninger, sier Stårvik.

Omfattende bombing i Irak og Syria

I flere år var dronekrigen først og fremst forbundet med krigen mot Al Qaida og andre terrorgrupper i grenseområdet mellom Afghanistan og Pakistan, men amerikanerne har også gjennomført et stort antall angrep i Jemen og Somalia. Etter at Den islamske staten vokste seg så sterke at de ble en direkte trussel mot regjeringen i Bagdad, har amerikanerne satt igang en bombekampanje i Irak og Syria som ligner mer på en konvensjonell bombing ved krig enn på bombing rettet mot utvalgte terrorister.

USAs krigføring har til nå kostet USA 21 milliarder kroner, melder BBC. To tredjedeler av utgiftene har gått til det amerikanske luftforsvaret. På sine nettsider skryter det amerikanske forsvaret av å ha ødelagt eller skadet 6278 mål, inkludert 1779 bygninger.

Dronekrigen er blitt sterkt kritisert

At ting kan gå veldig galt så man et eksempel på i april i år, da to menn som hadde vært gisler hos en militant gruppe, en amerikaner og en italiener, ble drept av amerikanske raketter.

De amerikanske bombeangrepene har lenge vært sterkt kritisert. Både Amnesty International og Human Rights Watch publiserte i 2013 rapporter der de kritiserte den amerikanske praksisen. De anklaget USA for å bryte folkeretten fordi mange sivile ble drept i angrepene. Ifølge en rapport fra Bureau of Investigative Journalism ble mellom 407 og 926 sivile drept i 376 droneangrep i Pakistan mellom 2004 og 2013.

Amnestyog en rekke andre menneskerettighetsorganisasjoner ba i et brev til USAs president Barack Obama i mai i år om at USA opprettet et system for granskning av alle antiterror-angrep.

Twitter: tor_arnea

Les også

  1. Forsker: Mulig svekkelse for IS-drømmen om verdensorganisasjon

  2. Libyas regjering: Statoil-angriper drept av USA

  3. Dette er verdens mest beryktede terroristledere