Verden

5000 migranter reddet i Middelhavet i helgen

Dette er den største bølgen med migranter hittil i 2015, opplyser Frontex, EUs fellesorgan for grensekontroll.

En gruppe migranter venter på å komme i land i havnen i byen Augusta på Sicilia den 30. mai.
  • Ingeborg Moe
    Journalist

Siden fredag 29. mai er flere enn 5000 migranter blitt reddet i det sentrale Middelhavet. Britiske, maltesiske, belgiske og italienske skip og et islandsk og et finsk fly som har deltatt i EU-operasjonen Triton har vært med på å redde folk, melder Frontex i en pressemelding.

— Dette er den største bølgen med migranter hittil i 2015, sier direktør Fabrice Leggeri i Frontex. - De nye båtene som har sluttet seg til operasjon Triton denne uken har allerede reddet hundrevis av mennesker, legger han til.

17 døde funnet på tre flåter

Migrantene har kommet med 25 båter fra Libya. Under redningsaksjonen har redningsfolkene også funnet 17 døde mennesker. De døde menneskene ble funnet blant 300 migranter som befant seg på tre oppblåsbare flåter, melder den italienske marinen på Twitter, ifølge AFP.

Sist uke meldte europeiske myndigheter at de ventet en ny stor bølge med flyktninger, fordi været var fordelaktig og sjøen i Middelhavet nord for Libya ikke lenger var så grov.

Enda flere migranter er i ferd med å bli reddet

Frontex meldte fredag at de hadde reddet 3300 mennesker, lørdag hadde antallet steget til 4200 og søndag melder de altså at over 5000 mennesker er blitt reddet.

Migrantene vil bli sluppet i land i italienske havner i Lampedusa, Crotone, Pozzallo, Augusta, Trapani, Porto Empedocle, Palermo, Taranto og Cagliari.

Frontex melder også at det søndag er fem pågående redningsoperasjoner som inkluderer 500 migranter. Siden årsskiftet har over 41.000 migranter kommet til Italy, inkludert de 5000 siste denne helgen. Minst 1787 mennesker har mistet livet under forsøket på å krysse Middelhavet hittil i år, ifølge tall fra IOM, den internasjonale organisasjonen for migrasjon.

Norsk skip på vei til Middelhavet

Den norske skipet Siem Pilot skal være på plass i Middelhavet rundt den 8. juni for å delta i operasjon Triton. Aksjonen skal ledes av Kripos, blant annet fordi det er de som til daglig koordinerer Norges samarbeid med Frontex.

Er du interessert i utenriksnyheter? Få oppdateringer fra utlandet ved å følge Aftenposten Utenriks på Facebook.

Les også

  1. Over 3300 berget i Middelhavet på én dag

  2. EU bestemmer seg for hvordan de skal slå til mot menneskesmuglere

  3. - IS-krigere smugles som båtflyktninger