Verden

Fasaden slår sprekker etter EU-toppmøtet

Tanken var å forene EUs ledere om felles prosjekter. Men i kjølvannet av toppmøtet i Bratislava kommer stadig flere detaljer fram om hvor stor avstanden er mellom dem.

François Hollande og Angela Merkel måtte holde pressekonferanse uten Italias statsminister. REUTERS/Leonhard Foeger

 • NTB

Da det uformelle toppmøtet var ferdig fredag kveld, takket Italias statsminister Matteo Renzi nei til å gå på podiet sammen med Frankrikes president François Hollande og Tysklands statsminister Angela Merkel.

Renzi forklarte dette med at han simpelthen ikke var enig med Hollande og Merkel om økonomi og innvandring, skriver nyhetsbyrået ANSA. Derfor mente han det heller ikke ville være passende å møte pressen sammen med dem.

Slutterklæringen fra møtet karakteriserte han som «sjonglering med ord».

– Toppmøtet har ikke vært bortkastet tid, men å beskrive dagens dokument om innvandring som et framskritt, krever en viss fantasi, sa Renzi.

– Det er bare de samme tingene om igjen, sa han.

Les også

EU-toppene vil vise samhold etter Brexit. Her er seks dype konflikter de ikke kan snakke om.

Gruppeterapi

I oppkjøringen til toppmøtet sa EUs president Donald Tusk at dette var stedet der EUs ledere skulle stille diagnosen for Europa etter brexitsjokket.

Italias statsminister Matteo Renzi sa nei til å gå på podiet sammen med Frankrikes president og Tysklands forbundskansler. REUTERS/Radovan Stoklasa

– Vi hadde en ærlig diskusjon om de grunnleggende årsakene til den nåværende politiske situasjonen i Europa, sa Tusk etter møtet.

– Vår vurdering er sober, men ikke defaitistisk, oppsummerte han.

I pressen ble toppmøtet spøkefullt omtalt som en gruppeterapitime for stats- og regjeringssjefene.

Etter møtet la EU-toppene fram både en slutterklæring og et felles veikart for hva EU skal prioritere videre. Men det lot seg likevel ikke gjøre å legge lokk på de sakene som splitter medlemslandene.

– Med tanke på hvem som deltar på disse møtene, tror jeg dere forstår at det er vanskelig å få dem til å la være å ta opp vanskelige og sensitive spørsmål. Slik har det også vært her, konstaterte Hollande.

Les også

Juncker: – EU er inne i en eksistensiell krise

Stats- og regjeringssjefene i EU samlet til «familiefoto» i Bratislava. Kun 27 ledere er med på bildet, ettersom Storbritannia ikke var invitert til det uformelle toppmøtet. Yves Herman / Reuters / NTB scanpix

Advarsel

En person som var til stede i rommet, sier ifølge avisa Financial Times at Tusk kom med en direkte advarsel til Ungarn og Polen, som er blant medlemslandene med det mest EU-skeptiske lederskapet. «Jeg kommer til følge med på hvordan dere snakker om dette møtet når dere kommer hjem», skal Tusk ha sagt.

Ungarns statsminister Viktor Orbán la likevel ikke fingrene imellom da møtet var ferdig.

– Toppmøtet har vært mislykket. Vi har ikke klart å få til noen endring i Brussels innvandringspolitikk. Det er den samme selvdestruktive og naive politikken som før, sa Orbán til nyhetsbyrået MTI.

Konflikten gjelder spesielt asylkvotene som EU innførte i fjor for å avlaste Hellas og Italia. EU vil i første omgang flytte 160.000 asylsøkere videre fra de to landene, men Ungarn nekter å ta imot sin kvote.

Samtidig diskuterer medlemslandene en permanent kvoteordning, men etter det NTB kjenner til, er disse forhandlingene fullstendig fastlåste. (©NTB)

 1. Les også

  Frustrerte migranter møter stengte grenser i hele Europa. Her er stedene der titusenvis er strandet.

 2. Les også

  Angela Merkel ble ydmyket på hjemmebane. Tapte for høyrepopulistene i AfD.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. EU
 2. Innvandring

Relevante artikler

 1. VERDEN

  EU-ledere raser mot Putin, men kommer med bare utvannet advarsel mot Russland

 2. VERDEN

  Hollande, Merkel og Renzi lover nytt kapittel

 3. VERDEN

  Dette er migrant-planen som skal redde Merkel

 4. VERDEN

  Problemene tårner seg opp. Kan EU redde Merkels politiske liv?

 5. VERDEN

  EU snublet inn i koronakrisen. Nå skal tysk makt samle et splittet Europa.

 6. VERDEN

  Forsker: De østeuropeiske landene kommer best ut av EUs migrantavtale