Verden

Sint bestemor startet sabotasjeaksjon – ville ydmyke Trump med tomme tribuner

Donald Trump innledet valgkampen i en halvfull arena lørdag kveld. Nå viser det seg at det i stillhet har foregått en kampanje på sosiale medier for å latterliggjøre presidenten.

Ifølge brannvesenet i Tulsa var det om lag 6.200 mennesker i arenaen, altså om lag en tredel av det som det var plass til.
  • Martin Hall Larsen
    Journalist

– Jeg tror vi kommer til å ha det kjempefint. Vi forventer et rekordstort oppmøte. Vi har aldri hatt et tomt sete før, fortalte president Donald Trump CNN i forkant av folkemøtet i Oklahoma.

Oppmøtet ble likevel glissent. Selv om folk sto tett i tett like ved podiet, var det mer enn nok plass til at folk med god margin kunne holde én meters avstand. Arenaen har plass til nesten 20.000 mennesker, men var halvfull lørdag kveld.

Skrøt av nesten en million interesserte

Valgkampstaben til presidenten har over lang tid hausset opp hvor mange som ville møte opp på Trumps første store folkemøte etter at koronapandemien rammet USA.

Ifølge styrelederen i gjenvalgskampanjen til presidenten, Brad Parscale, hadde det kommet inn over én million forespørsler om billetter.

Men selv om billetter ble gitt bort gratis, ble folkemøtet ingen stor folkefest.

Trump rally vs. BTS stadium tour at the Rose Bowl �� thank you kpop stans and Tiktok users https://t.co/V2TJ8NAJzN

Talsperson for Trumps valgkamp, Tom Murtaugh, sier ifølge New York Times at supportere ikke klarte å komme seg inn på arenaen fordi de ble stanset av protester utenfor.

NYT hadde reporterer på stedet. De sier det var få protester utenfor.

Bestemor startet sabotasjeaksjon

51 år gamle Mary Jo Laupp fra i Iowa skal ha lagt ut en video på Tiktok. I videoen oppfordret hun alle til å skaffe seg en av de mange tusen gratisbillettene til Trump-eventet. Skaff billett, men ikke møt opp, var beskjeden, ifølge CNN.

– Alle vi som ønsker å se den 19.000-seters arenaen med så få mennesker som mulig: Reserver billetter nå og la ham stå der alene på scenen, fortalte Laupp til sine rundt tusen følgere.

Laupp kom med oppfordringen fordi hun ble provosert over at rallyet ble lagt til byen Tulsa 19. juni. Både byen og datoen har en spesiell betydning i amerikansk historie.

  • 19. juni, også kjent som «Freedom day», er dagen man feirer frigjøringen av slaver.
  • Byen Tulsa ble i 1921 åsted for en massakre av over 300 svarte amerikanere.

Trump-kampanjen ble kraftig kritisert, og til slutt flyttet til dagen etter.

Den lokale avisen Tulsa World skrev likevel på lederplass at «dette er feil tidspunkt» og «dette er feil sted», og viser blant annet til koronapandemien og opptøyene som har kommet etter dødsfallet til George Floyd.

Les også

Les mer om hvorfor byen Trump valgte å ha sin første rally er kontroversielt

Presidenten gikk løs på motstanderne med kjente karakteristikker og beskyldte mediene for å dekke til sannheten over hva han har oppnådd som president.

Holdt det under radaren

Tusenvis av Tiktok-brukere kastet seg over oppfordringen til Laupp. Mange brukere la ut videoer av at de danser og synger etter at de hadde fått billett til eventet. Fans av koreansk popmusikk (K-pop) på Twitter har også vært en stor gruppe som har deltatt.

For å unngå at ingen plukket det opp, ble postene slettet etter en eller to dager.

– Alle kjenner til hvordan algoritmene fungerer og hvordan man skal få ting til å fly raskt, sier Elijah Daniel (26) til The New York Times. Han var en av dem som deltok i sabotasjeaksjonen.

Selv om Bank of Oklahoma Center i Tulsa har en kapasitet på 20.000 mennesker, var det ikke satt noen grense på hvor mange som kunne registrere seg for gratisbilletter.

Det er ikke klart hvor mange sabotører som fikk tak i en billett og ikke møtte opp, men ifølge CNN kan det være opp mot 17.000.

Hylles på Twitter

Reaksjonene har ikke ventet på seg. Republikaneren Steve Schmidt skrev på Twitter at datteren på 16 og hennes venninner, har flere hundre billetter tilsammen.

– Du er blitt lurt av USAs tenåringer, skriver han og linker til Donald Trumps twitterkonto.

My 16 year old daughter and her friends in Park City Utah have hundreds of tickets. You have been rolled by America ... https://t.co/sAqZz1MOzn

Kongressmedlem fra New York, Alexandria Ocasio-Cortez, kommenterte også situasjonen:

Les mer om

  1. Trump
  2. Rally
  3. Donald Trump
  4. Koronaviruset