Verden

Protester ventes i Hongkong etter forslag om sikkerhetslov

Demokratiforkjempere i Hongkong varsler protester etter at sentralmyndighetene i Beijing presenterte planer om en ny sikkerhetslov.

Demokratiforkjempere i Hongkong protesterte fredag mot forslaget om ny sikkerhetslov. Foto: AP / NTB scanpix

 • NTB-AFP-AP

– Dette er det største atomvåpenet som Kinas kommunistparti har brukt i sin ødeleggelse av Hongkong, hevder Jimmy Sham, leder for organisasjonen Civil Human Rights Front.

Organisasjonen arrangerte masseprotester i byen i fjor. Nå ber Sham igjen om at millioner av mennesker går ut i gatene for å protestere.

Også demokratiforkjemper Joshua Wong reagerer sterkt. Han mener Beijing-myndighetene bruker makt og skremsler for å tvinge Hongkongs innbyggere til taushet.

På internett og direktemeldingsapper spres det oppfordringer om å gjenoppta protestene som pågikk i fjor, men som stort sett opphørte da koronapandemien brøt ut. I en av meldingene oppfordres aktivister til å møtes søndag.

Forbud mot separatisme

Forslaget om å innføre en ny sikkerhetslov for Hongkong ble lagt fram under åpningen av Folkekongressen i Beijing fredag. Separatisme og «undergraving av det nasjonale regimet» vil være straffbart i henhold til loven som nå planlegges innført.

Beijing-regjeringen har i årevis ment at Hongkongs myndigheter er forpliktet til å innføre en slik lov selv. Nå er planen i stedet at planen skal vedtas av Folkekongressen i Beijing.

Forslaget om å vedta en slik lov, blir trolig vedtatt av Folkekongressen neste uke. Deretter skal detaljene i selve sikkerhetsloven utarbeides neste måned, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Lover samarbeid

Mens politiske aktivister i Hongkong frykter de er i ferd med å miste frihet og demokratiske rettigheter, lover byens myndigheter å samarbeide med Beijing.

I en uttalelse sier byregjeringens leder Carrie Lam at hun vil samarbeide om innføringen av sikkerhetsloven.

Lam, som deltar under Folkekongressen i Beijing, hevder at loven ikke vil påvirke de legetime rettighetene og frihetene til Hongkongs innbyggere.

Aksjemarkedet i Hongkong reagerte fredag kraftig på nyheten om sikkerhetsloven. Hang Seng-indeksen stupte 5,6 prosent, og særlig eiendoms- og finansselskaper ble hardt rammet.

I USA har president Donald Trump varslet en kraftig reaksjon på det nye lovforslaget. I det amerikanske Senatet er det lagt fram forslag om å innføre sanksjoner mot alle som bidrar til å begrense Hongkongs selvstyre.

 1. Les også

  56 mennesker er døde av viruset. Hongkong erklærer krisetiltak.

 2. Les også

  Sammenstøt mellom politi og demonstranter i Hongkong

 3. Les også

  Tusenvis av elever streiket og dannet menneskekjeder utenfor skolene.

Les mer om

 1. Kinas sikkerhetslov i Hongkong
 2. Menneskerettigheter
 3. Beijing
 4. Hongkong
 5. Demokrati

Kinas sikkerhetslov i Hongkong

 1. VERDEN

  Hongkong-politikere trekker seg i protest mot utestengelse

 2. VERDEN

  Frankrike stanser ratifiseringen av utleveringsavtale med Hongkong

 3. DEBATT

  En ambassadør som tjener sine herrer, ikke sitt folk

 4. DEBATT

  Sikkerhetsloven vil sikre Hongkongs stabilitet og velstand

 5. VERDEN

  Hongkong-aktivist slår seg ned i Storbritannia

 6. DEBATT

  Vi må gi asyl til demokratiforkjempere fra Hongkong