Verden

Protester ventes i Hongkong etter forslag om sikkerhetslov

Demokratiforkjempere i Hongkong varsler protester etter at sentralmyndighetene i Beijing presenterte planer om en ny sikkerhetslov.

Demokratiforkjempere i Hongkong protesterte fredag mot forslaget om ny sikkerhetslov. Foto: AP / NTB scanpix

 • NTB-AFP-AP

– Dette er det største atomvåpenet som Kinas kommunistparti har brukt i sin ødeleggelse av Hongkong, hevder Jimmy Sham, leder for organisasjonen Civil Human Rights Front.

Organisasjonen arrangerte masseprotester i byen i fjor. Nå ber Sham igjen om at millioner av mennesker går ut i gatene for å protestere.

Også demokratiforkjemper Joshua Wong reagerer sterkt. Han mener Beijing-myndighetene bruker makt og skremsler for å tvinge Hongkongs innbyggere til taushet.

På internett og direktemeldingsapper spres det oppfordringer om å gjenoppta protestene som pågikk i fjor, men som stort sett opphørte da koronapandemien brøt ut. I en av meldingene oppfordres aktivister til å møtes søndag.

Forbud mot separatisme

Forslaget om å innføre en ny sikkerhetslov for Hongkong ble lagt fram under åpningen av Folkekongressen i Beijing fredag. Separatisme og «undergraving av det nasjonale regimet» vil være straffbart i henhold til loven som nå planlegges innført.

Beijing-regjeringen har i årevis ment at Hongkongs myndigheter er forpliktet til å innføre en slik lov selv. Nå er planen i stedet at planen skal vedtas av Folkekongressen i Beijing.

Forslaget om å vedta en slik lov, blir trolig vedtatt av Folkekongressen neste uke. Deretter skal detaljene i selve sikkerhetsloven utarbeides neste måned, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Lover samarbeid

Mens politiske aktivister i Hongkong frykter de er i ferd med å miste frihet og demokratiske rettigheter, lover byens myndigheter å samarbeide med Beijing.

I en uttalelse sier byregjeringens leder Carrie Lam at hun vil samarbeide om innføringen av sikkerhetsloven.

Lam, som deltar under Folkekongressen i Beijing, hevder at loven ikke vil påvirke de legetime rettighetene og frihetene til Hongkongs innbyggere.

Aksjemarkedet i Hongkong reagerte fredag kraftig på nyheten om sikkerhetsloven. Hang Seng-indeksen stupte 5,6 prosent, og særlig eiendoms- og finansselskaper ble hardt rammet.

I USA har president Donald Trump varslet en kraftig reaksjon på det nye lovforslaget. I det amerikanske Senatet er det lagt fram forslag om å innføre sanksjoner mot alle som bidrar til å begrense Hongkongs selvstyre.

 1. Les også

  56 mennesker er døde av viruset. Hongkong erklærer krisetiltak.

 2. Les også

  Sammenstøt mellom politi og demonstranter i Hongkong

 3. Les også

  Tusenvis av elever streiket og dannet menneskekjeder utenfor skolene.

Les mer om

 1. Kinas sikkerhetslov i Hongkong
 2. Menneskerettigheter
 3. Beijing
 4. Hongkong
 5. Demokrati

Kinas sikkerhetslov i Hongkong

 1. VERDEN
  Publisert:

  Hongkong-politikere trekker seg i protest mot utestengelse

 2. VERDEN
  Publisert:

  Frankrike stanser ratifiseringen av utleveringsavtale med Hongkong

 3. DEBATT
  Publisert:

  En ambassadør som tjener sine herrer, ikke sitt folk

 4. DEBATT
  Publisert:

  Sikkerhetsloven vil sikre Hongkongs stabilitet og velstand

 5. VERDEN
  Publisert:

  Hongkong-aktivist slår seg ned i Storbritannia

 6. DEBATT
  Publisert:

  Vi må gi asyl til demokratiforkjempere fra Hongkong