Verden

Mystisk gjest fra verdensrommet

En ny komet er observert i full fart på vei gjennom vårt solsystem. Den har fått navnet «Borisov». Men ingen vet hvor den kommer fra.

Her er Borisov på vei innover i solsystemet 9. september. Foto: Gemini Observatory/NSF/AURA

  • Camilla Heiervang

Ta det med ro. Den kommer ikke til å treffe Jorden idet den suser gjennom solsystemet vårt.

For Borisov er drøyt 300 millioner kilometer unna solen. Det er mer enn dobbelt så langt som avstanden mellom Jorden og solen. Dette er også avstanden til Jorden når Borisov er på sitt nærmeste 28. desember.

Objektet er den andre kjente interstellare kometen som er observert. Det betyr at kometen stammer fra en annen stjerne i verdensrommet.

Objektet ble først observert og fotografert av ukraineren Gennady Borisov 30. august, og igjen 1. september. Nå heter objektet dermed Comet C/2019 Q4 (Borisov).

Ifølge Den europeiske romfartsorganisasjonen ESA er kometen noen kilometer i diameter.

Den første interstallere kometen ble observert i oktober 2017. Denne fikk navnet ’Oumuamua.

Nå har forskerne ved University of Hawaii som oppdaget ’Oumuamua også observert Borisov. De anslår at kometen er et sted mellom 2 og 16 km i diameter, melder CNN.

Gemini Observatory lyktes 9. september med å ta et bilde av kometen.

Kometens hastighet er beregnet til å være ca. 150.000 kilometer i timen.

«Den høye hastigheten indikerer ikke bare at objektet sannsynligvis kommer fra et annet solsystem enn vårt, men også at den vil forlate vårt solsystem igjen og vende tilbake til interstellart rom», sier forsker Davide Farnocchia ved Center for Near-Earth Object Studies ved NASA til Astronomy Now.