Verden

Juncker og Barnier til brexitdebatt i EU-parlamentet

EU-president Jean-Claude Juncker og brexitforhandler Michel Barnier deltar i en brexitdebatt i EU-parlamentet onsdag.

Faren for en hard brexit er fortsatt høyst reell, sa EU-president Jean-Claude Juncker ved innledningen av onsdagens brexitdebatt i EU-parlamentet. Foto: Jean-François Badias / AP / NTB scanpix

 • NTB

– En hard brexit er ganske sannsynlig ettersom den britiske regjeringen stadig vekk gjentar at den er villig til å forlate EU uten en avtale, sa finske Tytti Tuppurainen da hun åpnet debatten på vegne av hjemlandet, som for tiden innehar presidentskapet i unionen.

Juncker fulgte opp med å si at faren for en hard brexit «fortsatt er høyst reell».

Forsamlingen i Strasbourg har satt av tre timer til debatt om den britiske utmeldingen fra EU. Deretter skal parlamentarikerne stemme over en resolusjon om brexit. Der fremheves blant annet behovet for å sikre rettighetene til EU-borgere i Storbritannia og britiske borgere i EU, å hindre at fredsavtalen for Nord-Irland settes i fare og at det er i begge siders interesse at utmeldingen skjer i ordnede former.

Parlamentet vil også understreke at EUs institusjoner og medlemsland står samlet i brexitsaken.

Britene sier de har brexitforslag

Flere britiske aviser bekrefter at det faktisk foreligger en ny «plantegning for brexit», men at denne ikke vil bli formelt lagt frem for EUs tjenestemenn før om et par uker, skriver Politico. Motparten skal få planen i løpet av de to ukene mellom toryenes partikonferanse og EU- toppmøtet i Brussel 17. og 18. oktober.

– Vi har gått i møter med dokumenter som viser hva vi tenker, men vi har ikke gitt fra oss de papirene, sier en kilde ved den britiske statsministerens kontroll til politisk redaktør Pippa Crerar i The Mirror.

– Det øyeblikket du deler noe som helst, så havner det i 27 hovedsteder. EU-institusjonene føler at de har en plikt til å dele. Så fort du deler dette med 27 land, har du ikke lenger kontroll over dokumentet, sier kilden.

Ifølge Politico er planen det vises til, et forslag som har vært omtalt tidligere, med et felles irsk marked for mat og landbruk. Toll og kontroll av andre varer skal utføres et annet sted enn ved grensen.

– Med denne planen vil Nord-Irland i praksis bli en økonomisk spesialsone i både EU og Storbritannia. Det vil fortsatt være en grense, men britenes ønske er at kontroller vil foregå et annet sted for å unngå å utløse en ny anspent situasjon, skriver Financial Times.

 1. Les også

  Nyvalget kommer. Det kan gi Boris frie tøyler. Eller ta knekken på brexit. | Øystein K. Langberg

 2. Les også

  Boris Johnson vil heller gå i fengsel enn å utsette brexit. Nå blir strategien hans mat for høyesterett.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Brexit
 2. Jean-Claude Juncker

Relevante artikler

 1. VERDEN

  EU og Storbritannia enige om å fortsette brexitsamtaler

 2. VERDEN

  Johnson skapte begeistring blant sine egne. Men statsministerens brexitplan blir møtt med ny isfront.

 3. VERDEN

  Boris Johnson erter på seg naboen. Risikerer at Storbritannia går i oppløsning.

 4. VERDEN

  Tre punkter som kan felle Johnsons siste brexitplan

 5. VERDEN

  Avslørende melding fra Johnsons kontor vekker oppsikt. Truer med å straffe trøblete EU-land.

 6. VERDEN

  Boris Johnsen sier Storbritannia er som Hulken: – Jo sintere Hulken blir, desto sterkere blir han