Verden

Presidenten fordrar ikke vindturbiner. Nå må Equinor ha Trump-regjeringens velsignelse til kjempeprosjekt.

NEW YORK (Aftenposten): Equinor er avhengig av Trump-regjeringen for å få godkjent sitt vindprosjekt utenfor New York. Trump har blant annet sagt at vindturbiner kan forårsake kreft.

Donald Trump tapte kampen mot disse vindturbinene utenfor hans golfbane i Skottland. Foto: RUSSELL CHEYNE / REUTERS / NTB scanpix

  • Christina Pletten
    Christina Pletten
    Kommentator

Equinor satser stort på vindkraft i USA. Selskapet er i gang med å utvikle «Empire Wind» – et kjempeprosjekt i havet utenfor New York.

Norsk presse fikk en innføring i planene da Equinor-sjef Eldar Sætre inviterte til båttur sammen med statsminister Erna Solberg.

Det finnes imidlertid mange skjær i sjøen før vindturbinene kan reises i farvannet utenfor Long Island. Et av de største er mannen som sitter i Det hvite hus. President Donald Trump har ved mange anledninger kritisert vindkraft i sterke ordelag, også helt nylig.

– Hvis huset ditt er innen tre kilometer fra en vindmølle, er det praktisk talt verdiløst, sa Trump i en tale i Baltimore for noen uker siden.

I april sa presidenten om vindturbiner at «de sier lyden forårsaker kreft». Og under G7-møtet i Frankrike i august sa Trump at han ikke ville «skusle bort USAs velstand» på vindkraft.

Eldar Sætre sammen med statsminister Erna Solberg på båttur utenfor New York. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix

Trump-regjeringen utsatte vindprosjekt

Equinors vindpark må godkjennes av både delstaten New York og Bureau of Ocean Energy Management, som sorterer under det amerikanske innenriksdepartementet. Innenriksminister i Trump-regjeringen er nå David Bernhardt, en tidligere lobbyist for oljeindustrien.

Bernhardt hadde blant annet Statoils datterselskap i Texas, Statoil Gulf Services LLC, som klient.

Departementet stakk nylig kjepper i hjulene for et annet stort vindkraftprosjekt, Vineyard Wind i Massachusetts. Anlegget skulle stå klart i 2022 og er USAs første store vindmøllepark til havs. Nå står det imidlertid i fare for å bli kraftig forsinket fordi departementet krever nye analyser av miljøpåvirkning, skriver Bloomberg. Kongressmann Joe Kennedy sier til Bloomberg at regjeringen forsøker å «drepe utbyggingen med uthaling».

Selskapet kalte regjeringens behandling for «overraskende og skuffende».

Equinor-sjef Eldar Sætre sier imidlertid at han er trygg på fremtiden til «Empire Wind»-prosjektet.

– Fornybar energi er noe som drives frem av de enkelte statene, og New York har vært veldig tydelig på hva de ønsker å gjøre, sier Sætre.

– Det kan være humper i veien, men vi går helt klart i retning av en lavkarbonfremtid. Prosjektet går sin gang.

Milliardprosjekt

Totalt regner Equinor med å investere rundt tre milliarder dollar (27 milliarder kroner) i prosjektet. Selskapet skal blant annet oppgradere to havner i delstaten slik at de kan tåle vekten av turbinene. Dette arbeidet vil begynne før prosjektet behandles hos innenriksdepartementet, sier Christer Af Geijerstam, direktør for Equinors vindsatsing i USA.

– Det er helt klart en stor investering, men vi vil gjøre det så billig og effektivt som mulig, sier Af Geijerstam.

Equinor leaser området på havbunnen av den føderale regjeringen, mens de har inngått en kontrakt med delstaten New York om levering av strøm.

– Vi har en kontrakt med delstaten om fastpris på strømmen vi leverer, forteller Af Geijerstam.

Les også

Solberg tror hun styrer mot valgseier i FN. Norge har et trekkplaster i bakhånd.

Lønnsomhet

Hverken Sætre eller af Geijerstam vil anslå når Equinor vil gå i pluss med Empire Wind.

– Vi ser på dette som et lønnsomt prosjekt, men det er mye som skal jobbes med fremover, sier Sætre.

– Det vil ta ganske mange år før prosjektet er tilbakebetalt, men det er et tredve års perspektiv. Dette er en ordning der vi får en fastpris som er ganske lav, så vi må jobbe med lønnsomheten, sier Equinor-sjefen.

Saksøkte vindanlegg i Skottland

Trumps motvilje mot vindkraft kan ha sine røtter i en bitter strid flere år tilbake i tid. Da forsøkte han å stanse utbyggingen av vindturbiner utenfor kysten av Aberdeen i Skottland. Årsaken var at Trump mente at turbinene ødela utsikten fra hans golfhotell.

Trump gikk til sak og angrep samtidig skotske politikere. Han tapte til slutt kampen og ble dømt til å dekke statens saksomkostninger.

Les mer om

  1. Vindkraft
  2. Eldar Sætre
  3. USA
  4. Equinor