Australske reservestyrker tatt i bruk i brannkrisen

Myndighetene i Australia mobiliserer store mannskaper i kampen mot flammene. Det er den største utplasseringen av forsvarets reservestyrker i landets historie.

En brannmann kjemper mot flammene i byen Bilpin i New South Wales like før jul.

Reservestyrkene er satt inn i tre australske stater som er rammet av brannene.

Statsminister Scott Morrison har møtt kraftig kritikk for sin håndtering av brannkrisen, og både opposisjonen og brannfolk har kritisert det de mener er manglende føderal innsats i kampen mot flammene. Han ble også kritisert for å ha dratt på ferie til Hawaii mens flammene herjet i hjemlandet, noe han senere beklaget.

Mandag gikk Morrison ut med en lovnad om ytterligere 12,4 milliarder kroner i arbeidet med å gjenoppbygge alt som er blitt ødelagt i de voldsomme brannene. Han har tidligere lovet flere hundre millioner kroner til arbeidet.

– Brannene herjer fremdeles, og det vil de fortsette å gjøre i flere måneder. Dersom kostnadene stiger, vil vi bistå med ytterligere midler, lover Morrison.

Venter stigende temperaturer

Mandag kom det etterlengtet regn i flere av de brannutsatte områdene, men temperaturene er ventet å stige utover uken.

– Vi har en stor brannfare på vei hit mot slutten av uka. Vi er på ingen måte ferdige med dette. De neste dagene, og også månedene, kommer til å bli utfordrende, varsler delstatsminister Daniel Andrews i Victoria.

Årets brannsesong i Australia startet i november, tidligere enn normalt, grunnet langvarig tørke og høye temperaturer. Brannsesongen varer vanligvis ut mars måned.

Siden i september har brannene totalt ødelagt et område på størrelse med Troms og Finnmark. Minst 25 mennesker har mistet livet, og over 2.000 hjem er blitt ødelagt. I New South Wales ble tre personer siktet denne helgen for brannstiftelse. Totalt har 180 mennesker blitt siktet i brannrelaterte tilfeller siden november.

Massive evakueringstiltak

Tusenvis av mennesker må evakueres, mange av dem langs kysten mellom Sydney og Melbourne – sørøst i Australia. Militære skipsfartsøy og helikoptre er satt inn i evakueringsarbeidet, i det som er den største maritime evakueringen i Australia siden andre verdenskrig.

Redd Barna har satt opp barnevennlige områder på evakueringssentre flere steder rundt om i landet, et tiltak som skal hjelpe barn som har blitt traumatisert av brannkrisen.

– Dette er upløyd mark. Vi kan ikke late som om dette er noe vi har opplevd før, for det har vi ikke, konstaterer delstatsminister Gladys Berejiklian i New South Wales.

Frykter for dyrearter

Brannene har gjort massive ødeleggelser i fauna og flora, og over 800 millioner dyr er rammet. Om lag 500 millioner dyr, flere av dem utrydningstruede arter, har mistet livet i brannene, ifølge et anslag fra organisasjonen Zoos Victoria, som arbeider med utrydningstruede dyrearter.

Forskere er bekymret, men mener det er for tidlig å vurdere i hvilken grad brannene vil påvirke de ulike dyreartene i Australia.

– Allerede utrydningstruede dyrearter vil nå ha blitt ført nærmere en utryddelse. I tillegg vil allerede vanlige og utbredte arter nå regnes som utsatte, sier professor Euan Ritchie i artsmangfold ved Deakin University i delstaten Victoria.