Verden

Kina har tatt i bruk nytt hangarskip

Den kinesiske marinen har tatt i bruk et nytt hangarskip, og landet har nå to som er operative. Et tredje skal være under bygging.

Satellittbildet viser det første hangarskipet som i sin helhet er bygget på kinesisk jord, kort tid etter ankomst i havna nær Yulin-basen på øya Hainan i november. Foto: Foto: Satellite image ©2019 Maxar Technologies via AP / NTB scanpix

  • NTB

Hangarskipet Shandong ble formelt overlevert til president Xi Jinping under en seremoni i Hainan-provinsen tirsdag og er nå satt inn i operativ tjeneste, melder statlige CCTV.

Kina kjøpte sitt første hangarskip, den omkring 30 år gamle 66.000-tonneren Liaoning, fra Russland. Den ble ombygd i Kina og satt inn i tjeneste i 2016.

Shandong er langt på vei en kopi av dette hangarskipet, men er i sin helhet bygd i Kina. Byggingen startet i 2013, og skipet ble sjøsatt i mai i fjor.

Ifølge den amerikanske tankesmia ChinaPower, som er en del av Center for Strategic and International Studies (CSIS), er Kina også i ferd med å bygge sitt tredje hangarskip.

Satellittbildene av Jiangnan-verftet i Shanghai tyder på at dette hangarskipet blir på opptil 85.000 tonn. ChinaPower anslår at det trolig blir ferdigstilt i 2022.

Les også

  1. Lenge var USA enerådende på verdenshavene. Nå har ett land seilt forbi.

  2. Seks ganger i år har russerne varslet at de vil skyte utenfor Norge. Det er dobbelt så mange ganger som i hele fjor.

  3. Verdens mektigste statsledere ruster opp til krig. Men noen våpenglade presidenter er i ferd med å møte veggen.

Les mer om

  1. Kina
  2. Xi Jinping