Verden

Dødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger

Vulkanutbruddet på New Zealand har krevd 18 menneskeliv. Søndag ble det søkt på land og i vann etter de to siste som er savnet.

Dykkere fra politiet før søket etter to savnede lørdag. Også søndag ble det gjort søk i vannet utenfor White Island. De savnede er fortsatt ikke funnet. Foto: Foto: AP / NTB scanpix

 • NTB

To helikoptre fra forsvaret på New Zealand landet søndag morgen på White Island der vulkanutbruddet skjedde mandag denne uken. Åtte spesialsoldater iført beskyttelsesdrakter og med ekstra oksygentilførsel gikk i land for å forsøke å hente ut de to siste som er antatt omkommet. Her fra fredagens søk, hvor seks av åtte ble funnet. Foto: Foto: AP / NTB scanpix

Åtte spesialsoldater iført gule beskyttelsesdrakter og ekstra oksygentilførsel dro søndag morgen tilbake til White Island for å søke etter de antatt døde etter mandagens vulkanutbrudd.

Etter rundt en times tid ble søket avsluttet, uten at de fant de savnede, skriver New Zealand Herald.

47 personer var på vulkanøya da utbruddet skjedde. Inkludert de to som det fortsatt søkes etter, har dødstallet søndag steget til 18. En av dem som var innlagt på sykehus i Australia, døde av skadene.

Søk i vann

Lørdag søkte dykkere i vannet rundt øya, uten at de heller ikke der fant de savnede. Et nytt søk i vann ble gjennomført søndag.

Politiet mener å tro at de døde er i vannet. De sier i en uttalelse til New Zealand Herald at de vil ta en avgjørelse senere om hva som vil skje i morgen.

Visepolitimester Mike Clement sa søndag ettermiddag lokal tid at det er en krevende situasjon for alle parter, men sa politiet ikke kommer til å gi opp med å finne de savnede. Han sier de jobber hardt for å finne dem.

– Vi har full forståelse for hvor frustrerende det er for pårørende som vil ha de savnede tilbake, sa Clemet søndag til New Zealand Herald.

75 minutter med luft

Fredag ble seks av totalt åtte savnede hentet fra øya. Den operasjonen varte i fire timer.

Politimannen John Tims opplyser at spesialsoldatene som var på White Island søndag, var utstyrt med oksygentilførsel som gjorde at de bare kunne være på øya opp til 75 minutter, skriver det australske nyhetsbyrået AAP.

14 personer er innlagt på sykehus med brannskader på New Zealand. For elleve av dem er tilstanden kritisk.

I tillegg er over ti personer innlagt på sykehus i Australia. Tilstanden er for de fleste av dem kritisk.

Les mer om

 1. New Zealand

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Tallet på omkomne etter vulkanutbrudd stiger

 2. VERDEN
  Publisert:

  Seks døde hentet ut fra vulkan på New Zealand

 3. VERDEN
  Publisert:

  Politiet på New Zealand starter etterforskning etter vulkanutbruddet

 4. VERDEN
  Publisert:

  Savnede etter vulkanutbrudd trolig ført til havs

 5. VERDEN
  Publisert:

  Ni savnet etter vulkanutbruddet på New Zealand

 6. VERDEN
  Publisert:

  Levninger på vulkanøy på New Zealand hentes fredag