Verden

Trump kutter i velferden i nytt budsjettforslag

USAs president Donald Trump kutter i velferd og miljøtiltak og viderefører store skattekutt i sitt siste budsjettforslag før presidentvalget i høst.

President Donald Trump dropper en tidligere tidsplan for å få bukt med USAs enorme budsjettunderskudd. Underskuddet er i år på over tusen milliarder dollar. Foto: Foto: Alex Brandon / AP / NTB scanpix

 • NTB

I tillegg dropper han en tidligere tidsplan for å få bukt med USAs enorme budsjettunderskudd. Målet nå er å få budsjettet i balanse i 2035, ifølge Washington Post.

Prioriteringene i Trumps forslag for budsjettåret 2021 minner om hans forslag for tidligere år. Det kuttes i velferdstiltak for fattige, mens stønader til eldre skjermes. Budsjettet til miljødirektoratet EPA kuttes med 26,5 prosent, mens verdens desidert største forsvarsbudsjett blir enda litt større.

Budsjettforslaget blir nærmest garantert avvist av Representantenes hus, der Demokratene har flertall. Derfor regnes forslaget i stor grad som et utspill der Trump formidler sine politiske prioriteringer.

Forslaget til statsbudsjett er på til sammen 4.800 milliarder dollar – en sum som tilsvarer 45.000 milliarder kroner.

Underskuddet er i år på over 1.000 milliarder dollar. I budsjettforslaget står det at underskuddet gradvis skal krympe i årene framover, men dette er basert på antakelser om USAs økonomiske vekst som trolig er urealistiske.

Et tidligere mål om å få bukt med underskuddet i løpet av ti år er droppet i Trumps forslag. Samtidig ønsker han å videreføre store skattekutt som ble innført i 2017, og som mange rike amerikanere tjener på.

Relevante artikler

 1. LEDER
  Publisert:

  Aftenposten mener: Hvem stiller opp på dugnaden? Barn og unge.

 2. VERDEN
  Publisert:

  Senatet vedtok navneendring på amerikanske militærbaser

 3. VERDEN
  Publisert:

  Trump signerer presidentordrer i påvente av krisepakke

 4. VERDEN
  Publisert:

  Trump gjentok kritikken av WHO

 5. VERDEN
  Publisert:

  Trumps fire år i tall: Har sendt rundt 25.000 Twitter-meldinger

 6. VERDEN
  Publisert:

  Nyhetsanalyse: USA har hatt blant verdens strengeste natur- og miljølover. Nå svekkes flere av dem.