Verden

Sandfaste passasjerer flys hjem i dag

Flyplassen på Gran Canaria går de siste dagene vært fulle av folk som har ventet på å komme seg hjem.

Tre Norwegianfly, deriblant en innleid jumbojet landet på Gardermoen i natt fra Gran Canaria med nærmere 800 passasjerer.

  • Arve Henriksen
    Arve Henriksen
    Journalist

Over 2.000 nordmenn har vært værfaste på Kanariøyene på grunn av sandstormen som har herjet på Gran Canaria.

Ifølge ankomstinformasjonen til Oslo lufthavn landet tre Norwegian-fly fra Gran Canaria der i løpet av natten: Et klokken 00.12, et klokken 01.25 og et klokken 04.58. Dette var henholdsvis en Dreamliner og en innleid 747 jumbojet, samt et ordinært rutefly.

– Det tredje flyet var en ordinær ruteflyvning, og alts.å ikke en ekstraflyvning, sier presseansvarlig Christer Baardsen i Norwegian til Aftenposten.

Disse to ekstraflyene flyene hadde en kapasitet på 344 og 455 passasjerer.

– I natt fløy disse hjem 790 passasjerer til Oslo. 747-en returnerer fra Oslo til Las Palmas i ettermiddag. I tillegg har vi flere andre såkalte «recovery flights» i løpet av dagen som skal frakte strandede passasjerer hjem. Det dreier seg om flere ulike destinasjoner, sier Baardsen.

Klargjør flere fly

Han opplyser at selskapets teknikere har jobbet i hele natt og har nå klargjort to av de åtte flyene som har vært strandet i Las Palmas.

Les også

Kaos for værfaste passasjerer på Kanariøyene

– Disse to flyene flyr til Bergen og Göteborg nå i morgentimene. Vi forventer også å ha klargjort to nye fly før kvelden, og så håper vi at de fire siste er klare senest onsdag morgen, sier han. De to Norwegian-flyene står oppført med landingstid på Gardermoen i 23-tiden tirsdag kveld.

-Vi vet at dette har tatt tid og forstår kundenes frustrasjon. Tilsammen har vi hatt noen tusen passasjerer strandet på Kanariøyene, men dette er en situasjon som har rammet flere flyselskaper, ikke bare Norwegian. Så det har gjort situasjonen der nede ekstra krevende, sier han.

Baardsen understreker at de reisende med Norwegian vil få oppdatert informasjon om sine flyvninger på SMS.

Mandag kveld klarte SAS å få fløyet sine første passasjerer hjem til Skandinavia.

– Da fikk vi av gårde to fly, et gikk til København og et til Arlanda. Etter planen letter tre fly i løpet av dagen. Det første går klokken 11.30 til Oslo, det neste går klokken 13.10 til København, mens det siste leter med kurs for Göteborg klokken 14.20, sier pressesjef SAS John Eckhoff til Aftenposten.

Les også

SAS-fly fra Gran Canaria utsatt til tirsdag

Lettere med ombooking

– Var det noen nordmenn om bord i de flyene som lande i går?

– Akkurat det vet jeg ikke her og nå. Nå er det viktigste for oss å få folk hjem til Skandinavia, så får vi heller få dem hjem videre derfra. Det er lettere med ombooking herfra, sier Eckhoff.

Fortsatt står tre SAS fly på bakken på flyplassen i Las Palmas. Disse må gjennom en teknisk undersøkelse før de kan ta. Det er derfor uvisst når disse kan ta av.

– Nå håper vi at været holder, vi har derfor godt håp om å få alle hjem nå, sier Eckhoff.

Fortsatt kaos

Fortsatt hersker de full forvirring på flyplassen på Las Palmas rundt når passasjerene skal komme seg hjem. Flere har tatt kontakt med Aftenposten, de forteller om mangelfull informasjon.
– Jeg er på flyplassen på Gran Canaria, og blir sjokkert over historiene jeg hører her. Mange har vært her helt siden lørdag, og er trøtte og utmattet. Jeg flyr med SAS, og skulle etter planen reise hjem lørdag ettermiddag. Mandag morgen fikk vi beskjed om at flyet vårt skulle gå 18.15 samme dag, etter dette har flyet blitt utsatt ytterligere fire ganger, sier en mannlig passasjer, som ønsker å være anonym.

Les mer om

  1. Fly
  2. Gran Canaria
  3. Kanariøyene