Palestinerne sier nei til Trumps fredsplan. Slik blir straffen.

ISTANBUL (Aftenposten): Donald Trump kutter all hjelp til palestinerne fra 2021.

Donald Trumps fredsplan for Midtøsten har utløst en bølge med protester fra palestinerne. Bildet er tatt i nærheten av Beit El-bosettingen på Vestbredden.

Å bekjempe terror er en viktig oppgave for sikkerhetsstyrkene til den palestinske selvstyremyndigheten på Vestbredden (PA). Selv Israel har ønsket at USA skal fortsette å finansiere sikkerhetsstyrkene de har støttet i 27 år.

Men fra neste år kan det være slutt. I president Donald Trumps budsjettforslag for 2021 er den siste lille rest av amerikansk støtte til palestinerne fjernet, skriver Haaretz.

Ifølge den israelske avisen er kuttene en straff for at palestinerne nekter å gå med på Donald Trumps «visjon» for fred i Midtøsten. Palestinerne mener planen som ble lansert 28. januar, gir israelerne alt de peker på. Israel får annektere deler av den okkuperte Vestbredden, de får Jerusalem som hovedstad, og palestinske flyktninger mister retten til retur.

  • Hva handler fredsavtalen om? Og hvorfor reagerer palestinerne så kraftig? Hør podkasten Forklart for svar:
Les også

Dette kunne blitt Palestinas kornkammer. Nå kan nesten alt bli israelsk land.

Farlig for hele regionen

Norge mener de Palestinske sikkerhetsstyrkene gjør en viktig innsats for å ivareta ro og orden på Vestbredden.

– Inntil nå har samarbeidet mellom amerikanske, israelske og palestinske sikkerhetsstyrker fungert godt, sier statssekretær Audun Halvorsen i Utenriksdepartementet, ifølge en e-post fra departementets informasjonsavdeling.

Halvorsen mener det er viktig at situasjonen forblir stabil, også for Israel.

– Dersom USA skulle kutte støtten til PAs sikkerhetsstyrker, vil det kunne få negative sikkerhetsmessige konsekvenser, ikke bare for palestinerne, men også Israel og regionen generelt, sier Halvorsen.

Israelsk grensepoliti holder vakt under protestene ved Beit El-bosettingen 11. februar.

Lokker palestinerne med 200 millioner dollar

Det amerikanske finansdepartementet har riktignok lagt inn en pot på 200 millioner dollar (1,85 milliarder kroner) i støtte til palestinerne, men den utbetalingen vil avhenge av at palestinerne støtter Trumps fredsplan. Det har lederne for den palestinske selvstyremyndigheten sagt at de ikke vil gjøre.

Israel har helt siden Oslo-avtalen i 1993 sett på ekstern finansiering av de palestinske sikkerhetsstyrkene som ønskelig. Palestinerne samarbeider nemlig med israelerne for å hindre terrorangrep på Vestbredden.

Palestinernes president holder opp en plakat med historiske kart over de palestinske områdene under et møte i FNs sikkerhetsråd i New York 11. februar.

Trump: Israel kan betale

Støtten til de palestinske sikkerhetsstyrkene er den eneste amerikanske støtten som er blitt bevart under Trump.

Da Trump anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad i desember 2017, og palestinerne brøt med Trump, svarte amerikanerne med å kutte i den økonomiske bistanden.

Trump-administrasjonen fjernet i 2018 også støtten til UNRWA, FN-organisasjonen som har gitt støtte til palestinske flyktninger siden 1948.

I fjor sa Trump til Israels statsminister Benjamin Netanyahu at dersom Israel er så opptatt av å finansiere den palestinske selvstyremyndighetens sikkerhetsstyrker, så fikk israelerne betale for det selv, meldte Axios.

Les også

Trump varslet fred i Midtøsten. Nå vil Israel gå til aksjon.

Krevende for Norge som pengeinnsamler

Norge har som mangeårig leder i Giverlandsgruppen hatt et spesielt ansvar for å sørge for økonomisk bistand til palestinerne. Det arbeidet blir mer krevende jo mer amerikanerne kutter.

Den samlede støtten har gått ned og de amerikanske kuttene har bare i begrenset grad blitt erstattet med bidrag fra andre givere, ifølge UD. Norge vil forsøke å få giverne til å fortsette å hjelpe ved neste møte i Giverlandsgruppen den 1. april.

Norge jobber nå for å «effektivisere det økonomiske samarbeidet mellom Israel og Palestina», skriver UD. De største inntektene til PA kommer fra de israelske overføringene.

Palestinske jordbrukere jobber på en åker i Jordandalen. Israel har planer om å annektere dalen.

Palestinerne får ikke en fullverdig stat

Trumps Midtøsten-plan legger opp til at palestinerne ikke skal få en fullverdig stat. Den skal avmilitariseres og være underlagt israelsk kontroll. Landområder med store bosettinger skal bli en del av Israel.

Palestinerne kommer til å bli sittende igjen med et lappeteppe av landområder med bosettinger imellom. Veiene mellom disse landområdene kommer til å være underlagt israelsk kontroll.

Israel skal også få Jordandalen, hvilket innebærer at palestinerne mister grensen til Jordan. Landområder palestinerne er tilbud til gjengjeld, ligger i ørkenen sør for Gaza.

Amerikanerne har forsøkt å sukre pillen ved å lokke palestinerne med 50 milliarder dollar i økonomisk støtte. Mesteparten av denne løst formulerte støtten er imidlertid i form av lån eller private investeringer.

Palestinske talsmenn har avvist det hele og sagt at de ikke lar seg kjøpe.