Verden

Fredsprisvinner: - Vi har visse verdier vi ønsker å bevare

Liberias president og fredsprisvinner Ellen Johnson Sirleaf forsvarer lover som kriminaliserer homoseksuelle handlinger.

Tawakul Karman (f.v), Leymah Gbowee og Ellen Johnson-Sirleaf delte fredsprisen i fjor. CORNELIUS POPPE / SCANPIX

 • Randi Johannessen

I et intervju med den britiske avisen the Guardian gjør Johnson Sirleaf det klinkende klart at hun ikke kommer til å røre Liberias lovgivning som omhandler homoseksuelle handlinger.

I dag er frivillig sodomi ulovlig, og kan ifølge avisen straffes med fengsel i opptil ett år. To nye lovforslag, fremmet av aktivister, foreslår imidlertid å straffe homoseksuelle handlinger langt strengere; henholdvis med fem og ti års fengsel.

Les også

- Sverige må godkjenne Nobelkomitéens avgjørelse

Delte prisen

På spørsmål om hva hennes syn på å avkriminalisere homoseksualitet, svarer Sirleaf at hun ikke kommer til å røre dagens lover.

— Jeg kommer ikke til å undertegne noen lov som har med det området å gjøre, det kommer ikke på tale. Vi liker det akkurat slik vi har det, sier presidenten, i intervjuet som blir gjort sammen med tidligere statsminister Tony Blair.

Hun understreker:

— Vi har visse tradisjonelle verdier i samfunnet vårt som vi ønsker å bevare.

Johnson Sirleaf mottok Nobels Fredspris i 2011. Hun delte prisen med to andre kvinner, liberiske Leymah Gbowee og Tawakkol Karman fra Jemen.

Prisen ble tildelt for de tre kvinnenes ikke-voldelige kamp for kvinners sikkerhet og deres rett til full deltakelse i fredsbyggende arbeid.

Intervjuet ble gjort i forbindelse med tidligere statsminister Tony Blairs besøk i Liberia. Blair grunnla veldedighetsorganisasjonen AGI, som jobber for å styrke afrikanske regjeringer og redusere fattigdom.

Les også

Disse får Fredsprisen

Ukomfortabel

Han blir synlig ukomfortabel av situasjonen.

Blair er kjent for å ha vært en forkjemper for at homofile i Storbritannia skal ha like rettigheter som alle andre. Som statsminister fjernet han blant annet forbud mot å være homofil i forsvaret, og han ba paven om å revurdere sine befestede holdninger rundt homofili.

Han ønsker imidlertid ikke å kommentere Sirleafs uttalelser.

— En av fordelene med det jeg gjør nå, er at jeg kan velge temaene jeg vil gå inn på og de jeg ikke ønsker å gå inn på. Vi prioriterer kraft, veier, sysselsetting og transportsystemer. Jeg sier ikke at dette er et viktig tema, men presidenten har gitt oss sitt syn på saken, og dette er ikke noe jeg kommer til å si noe om, sier Blair.

Han presiserte at hans ståsted om dette temaet er godt kjent, men at det ikke er aktuelt i forbindelse med arbeidet som rådgiver til afrikanske land.

— Jeg begrenser mine kommentarer til områder vi jobber med, sier Blair.

Krenker homofile

På dette tidspunktet bryter Johnson Sirleaf inn:

— AIG Liberia har spesifikke kompetanseområder og utfører sin funksjon innenfor disse. Det er alt vi trenger fra dem, uttaler Sirleaf mens hun legger armene i kors og lener seg bakover.

Debatten rundt homofiles rettigheter blusset opp i desember, da det president Barack Obama uttalte at regjeringen ønsker å se på hvordan land behandler homofile når de avgjør fordelingen av bistandsmidler.

Siden har medier i Liberia omtalt homofili i krenkende vendiger i en rekke artikler.

Geir Lundestad, direktør for Det norske Nobelinstitutt, sier til Aftenposten.no at han ikke ønsker å kommentere fredsprisvinner Sirleafs uttalelser.

- Vi kommenterer ikke fredsprisvinneres standpunkter i enkeltspørsmål, sier han.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Tidligere fotballproff George Weah leder presidentvalget i Liberia

 2. VERDEN

  Fotballhelt George Weah klar for finalen i Liberias valg

 3. FOTBALL

  Tidligere Milan-stjerne George Weah må slåss mot slanger på presidentkontoret i hjemlandet

 4. VERDEN

  Årets fotballspiller 1995 blir Liberias nye president

 5. A-MAGASINET

  En gang var han magisk. Nå har Tony Blair lært seg å leve med at han er hatet.

 6. POLITIKK

  Dropper utdelingen av Nobelprisen