Verden

Halvparten av verdens sandstrender er truet

Stigende havnivå og kraftigere vinder som følge av klimaendringer er ventet å gå hardt utover verdens sandstrender.

Verdens strender sliter på grunn av klimaendringene. Strender i Australia og lavtliggende øynasjoner er særlig i faresonen. Her fra den populære surfestranden Bondi Beach i Sydney. Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix

 • NTB

Strendene er i tillegg mer utsatt enn tidligere på grunn av bebyggelse.

Om lag halvparten av verdens sandstrender står i fare for å erodere bort helt eller delvis på grunn av klimaendringer og stigende havnivå, ifølge en ny studie publisert i tidsskriftet Nature Climate Change.

Studien bygger på modelleringer og analyser av satellittbilder. Forskerne bak studien sier erosjonen forsterkes av kraftigere vinder, som også er en følge av klimaendringene.

Rundt en tredel av verdens kyster består av sandstrender, og normalt er de relativt motstandskraftige mot havets bevegelser. Men på grunn av økende bebyggelse har de blitt mer sårbare, ifølge studien.

Stigende havnivå, kraftigere vinder og økt bebyggelse truer verdens strender. Her fra Jomtien Beach i Thailand. Foto: Stein Hallingstad, NTB scanpix

Spiller viktig økologisk rolle

 • Les også: Havet tar hevn

Bebyggelsen hindrer strendene fra å midlertidig dra seg oppover når bølgene ruller inn. Dessuten strupes tilførselen av nytt materiale til stendene via elver og andre vassdrag.

Sandstrender spiller en økologisk viktig rolle, både gjennom å beskytte bakenforliggende kystområder og som boplass for mange arter. Dessuten utgjør de en viktig inntektskilde for mange land.

Erosjonen antas å bli ekstra kraftig i lavtliggende øynasjoner og i Australia. Opptil 14.800 kilometer med standstrender anslås å være i faresonen.

Modelleringene viser imidlertid at forandringene er veldig avhengig av ulike utslippsscenarioer. Om utslippene av drivhusgasser minsker på linje med målene i Parisavtalen, kan omtrent 40 prosent av det anslåtte tapet unngås.

Les mer om

 1. Parisavtalen
 2. Natur

Relevante artikler

 1. VERDEN

  49 grader i skyggen er ny varmerekord, men USAs velgere er kjølige til klimasaken

 2. VERDEN

  Nasa har finmålt is på Grønland og Antarktis siden 2003: Smelting står for stor andel av økt havnivå

 3. VERDEN

  Klimaforskere: Grønland har passert «point of no return»

 4. VERDEN

  Issmelting i takt med «worst-case scenario»

 5. VERDEN

  En tredjedel av verdens befolkning kan lide under ekstrem hete i 2070

 6. VERDEN

  Katastrofevalg for høyresiden i Hamburg