Verden

Amy Klobuchar trekker seg fra demokratenes nominasjonskamp

Ifølge CNN gir både Klobuchar og Pete Buttigieg sin støtte til Joe Biden.

Amy Klobuchar er den andre kandidaten som trekker seg før supertirsdagen i den demokratiske nominasjonskampen.
  • Hanne Christiansen
    Hanne Christiansen
    Korrespondent i Midtøsten

Nyheten ble kunngjort i Klobuchars hjemstat Minnesota mandag. Talspersoner for kampanjen sier hun nå vil gi sin støtte tidligere visepresident Joe Biden. Allerede mandag flyr hun til Dallas, Texas for å slutte seg til Bidens valgmøte.

Avgjørelsen ble tatt bare timer før den såkalte supertirsdagen, hvor det skal holdes valg i 14 delstater.

Vil samle moderate demokrater

Senatoren fra Minnesota er den andre profilerte demokratiske kandidaten som trekker seg på kort tid. Søndag ble det kjent at Pete Buttigieg trekker seg.

Det skjedde dagen etter at oppslutningen om Buttigieg raste i nominasjonsvalget i South Carolina. Nykommeren, som få hadde hørt om da han lanserte kampanjen for ett år siden, gjorde det godt under de første nominasjonsvalgene.

Mandag kveld skriver CNN at Buttigieg også kommer til å stille seg bak Biden.

At de to kandidatenes velger å støtte Bidens kampanje tolkes som et ønske om å samle det moderate feltet. Demokratene har lenge fryktet at for mange moderate kandidater vil splitte sentrumsvelgerne og dermed bane vei for den mer radikale Sanders.

– Målet vårt har alltid vært å bidra til å forene amerikanerne for å kunne slå Donald Trump, sa Buttigieg til tilhengere i South Bend søndag.

– Vi må erkjenne at på dette tidspunktet er den beste måten å fortsatt ha troen på dette målet å tre til side og bidra til å holde partiet og landet vårt samlet. Så i kveld har jeg tatt den vanskelige beslutningen om å trekke mitt kandidatur, sa han videre.

Sanders stiller sterkt

Før hun trakk seg, hadde Klobuchar sikret seg syv delegater – langt mindre enn Buttigiegs 26. Hun overrasket likevel med en tredjeplass i det viktige New Hampshire-valget, foran både Biden og senator Elizabeth Warren. Både Klobuchar og Buttigieg falt imidlertid helt igjennom i South Carolina, der Biden tok en overbevisende seier og Bernie Sanders kom på annenplass, langt bak.

Flere millioner velgere skal tirsdag stemme på sin kandidat i 14 delstater og ett territorium, blant annet i store stater som California, Texas, Colorado og Virginia, skriver NTB. Resultatene tirsdag vil trolig gi en pekepinn på hvem av demokratene som til slutt ender opp som partiets kandidat i presidentvalget i november.

Meningsmålingene tyder på at sosialdemokraten Bernie Sanders vil stikke av med et flertall av delegatene som skal fordeles.

Les mer om

  1. USA-valget 2020
  2. Amy Klobuchar
  3. USA
  4. Bernie Sanders
  5. Joe Biden