Verden

Nok en god nyhet for Joe Biden: Bloomberg trekker seg fra presidentkampen

VERMONT (Aftenposten): Michael Bloomberg har tidligere lovet å bruke sin enorme formue på å hjelpe demokratene.

Michael Bloomberg vant ingen av de 14 statene som holdt valg på supertirsdag.
  • Øystein Kløvstad Langberg
    Øystein Kløvstad Langberg
    USA-korrespondent

Den tidligere ordføreren i New York gikk på et sviende nederlag i nominasjonsvalgene i 14 delstater supertirsdag.

Etter å ha brukt minst 4,7 milliarder kroner på reklame, vil han kun ende opp med rundt 104 delegater, ifølge estimatene til The New York Times. Det betyr at de har kostet ham over 45 millioner kroner stykket.

Bloomberg stakk av med seieren i territoriet Amerikansk Samoa. I de øvrige nominasjonsvalgene ble det kun enkelte tredjeplasser. Flere steder klarte han ikke engang «sperregrensen» på 15 prosent og fikk derfor heller ingen delegater.

Sviktet i debatter

Bloomberg hadde lenge en positiv trend på meningsmålingene, men den stoppet opp etter skuffende debattopptredener. Milliardæren fikk blant annet sterk kritikk for måten han behandlet kvinner i organisasjonen sin på.

Nå kunngjør Bloomberg at han vil støtte Joe Biden. Avgjørelsen føyer seg inn i rekken av positive nyheter for den tidligere visepresidenten. For bare én uke siden var det fire kandidater som kjempet om posisjonen som Bernie Sanders’ hovedutfordrer på moderat side. Nå er det kun Biden som står igjen. Amy Klobuchar og Pete Buttigieg trakk seg i helgen.

Les også

Joe Biden har snudd valgkampen. Nå trenger han hjelp av Donald Trump. | Christina Pletten

Penger til Biden

Bloomberg har slått fast mange ganger at han vil gjøre alt han kan for å slå Trump.

Mange i den store valgkamporganisasjonen hans er ansatt frem til november og kan nå potensielt bli brukt som et instrument for å hjelpe Biden.

Bloomberg har også lovet at han vil fortsette å bruke store beløp på reklame som hjelper demokratene og angriper Trump.

– Selv om jeg ikke vant nominasjonen, kommer jeg ikke til å gi opp det som er den viktigste politiske kampen i mitt liv, skriver Bloomberg i en kunngjøring onsdag formiddag amerikansk tid.

President Donald Trump, som har vært en sterk kritiker av Bloomberg på Twitter de siste måndene, skriver at han ikke er overrasket.

Mini Mike Bloomberg just “quit” the race for President. I could have told him long ago that he didn’t have what it… https://t.co/iCz5dTj6Iv

«Jeg kunne fortalt ham for lenge siden at han ikke har det som skal til, og det kunne spart ham for en milliard dollar, den faktiske kostnaden», skriver Trump.

Les også

  1. Bursdagsgave fra 1990 rammer Mike Bloombergs valgkamp: Sa han egentlig «lesbe med hestefjes»?

Les mer om

  1. USA-valget 2020