Demokratiske presidentkandidater tyr til Fox News: – Denne kampanjen handler om å være der folk er, sier presidentkandidat.

Til tross for å være utskjelt er Trump-vennlige Fox News i ferd med å bli sentral i den demokratiske valgkampen.

«Mayor Pete» Buttigieg stilte søndag opp på en offentlig utspørring i regi av Fox News i Claremont, New Hampshire. Han er den tredje demokratiske presidentkandidaten som på kort tid har stilt opp.

På kort tid har tre demokratiske presidentkandidater stilt opp i utspørringer på Fox News – såkalte «town hall meetings», der det sendes direkte fra et offentlig folkemøte med velgere til stede i salen.

Sist ute var Pete Buttigieg, som raskt er blitt en populær presidentkandidat for demokratene.

Les også

Nøler du med å uttale navnet til demokratenes ferskeste presidentkandidat? Det er du ikke alene om.

Før Buttigieg søndag deltok, har både Bernie Sanders og Amy Klobuchar stilt opp på folkemøtene på den omstridte TV-kanalen, omtalt av The New York Times som «kanalen de liberale elsker å hate».

Det får president Donald Trump, andre demokratiske presidentkandidater – og Fox News-personligheter selv – til å enes i sin motstand.

Senator Bernie Sanders under sitt folkemøte i regi av Fox News. Det fant sted 15. april i Bethlehem i Pennsylvania.

Hvorfor?

Noe av grunnen til at demokratene stiller opp, er et forsøk på å nå moderate velgere blant Fox News’ seere, skriver nettstedet Axios. Alle folkemøtene har hatt gode seertall. Mest hadde Bernie Sanders som nådde ut til dobbelt så mange seere, anslått til 2,5 millioner, som med sin tilsvarende utspørring på CNN.

– Fox News er i stor grad - det finnes unntak - et mikrofonstativ for Trump-fløyen i Det republikanske partiet, sier Jeff Weaver, rådgiver for Sanders.

– Men den andre sannheten er at mange folk ser på Fox News, sier Weaver.

Kirsten Gillibrand er 2. juni neste demokrat ut på Fox News. En femte presidentkandidat, Beto O’Rourke, sier at han absolutt vil stille opp på en offentlig utspørring på Fox, men har så langt ingen konkrete planer.

– Denne valgkampen handler om å være der folk er. Det inkluderer også Fox, sier O’Rourke til Politico.

Blant de mer kjente demokratene har også Cory Booker sagt at han vurderer å stille opp.

Spesielt for Buttigieg, som ikke har et velkjent navn som for eksempel Joe Biden, er det viktig å være til stede over alt, skriver The Washington Post. Biden har ledet i de tidligste beregningene av de demokratiske presidentkandidatene, blant annet hos nettstedet FiveThirtyEight.

Presidentkandidat for demokratene, Pete Buttigieg, viser seg fra en folkelig side og tar en selfie med publikum under den offentlige utspørringen hos Fox News søndag.

Mark McKinnon, en politisk strateg og kommentator, tror at å stille opp på disse møtene er svært fordelaktig for demokratene fordi forventningene er så lave.

Demokratene blir ellers fremstilt som onde, dumme og lite fornuftige av Fox News, mener McKinnon.

– Seere vil bli positivt overrasket når demokrater møter opp i rådhuset og ikke har på seg Mao-lue, sier McKinnon, ifølge The New York Times.

Splitter demokratene, splitter Fox

Demokratenes inntog på Fox News er ikke populært hos alle i partiet. Den som har vært tydeligst i å markere avstand, er senator Elizabeth Warren.

Hun sier i en voldsom avvisning av invitasjonen fra Fox News at kanalen omgjør hat til profitt og «gir en megafon til rasister og konspirasjonsteoretikere».

Warren argumenterer med at TV-nettverket tjener penger og får anerkjennelse av at hun stiller opp. Samtidig tjener hun politiske poeng på venstresiden for avslaget, mener David Axelrod, CNN-kommentator og tidligere Obama-rådgiver, ifølge The Washington Post.

Senator Elizabeth Warren vil ikke stille opp til offentlig utspørring hos Fox News.

I tillegg har senator Kamala Harris markert tydelig avstand. Det hører også med til historien at DNC, den demokratiske partiorganisasjonen, har nektet Fox News å avholde en presidentdebatt foran neste års valg, noe som har vært omstridt både blant demokrater og konservative.

Men også internt i TV-kanalen er det splid. Programleder for Fox & Friends, Brian Kilmeade, tok til motmæle etter at Buttigieg brukte muligheten søndag til å kritisere to av kanalens største personligheter, Tucker Carlson og Laura Ingraham, for uttalelser de har kommet med om henholdsvis innvandrere og interneringsleirer for barn.

Kilmeade mener at dersom Buttigieg skal kritisere programlederne på kanalen, så kan han like gjerne la være å stille opp.

– Hvis du føler så negativt for det, så ikke kom, sa Kilmeade.

Kommentarene hintet om en større kontekst: Vedvarende spenning mellom Fox News’ nyhetsreportere og de meningsbærende Trump-vennlige kommentatorene, skriver The New York Times.

Trump reagerer mot Fox: Får svar på tiltale

Søndag ble «Mayor Pete», som Buttigieg kalles, intervjuet av Chris Wallace, en av de mer anerkjente mediepersonlighetene i Fox News på begge sider av det politiske spekteret, ifølge The Washington Post.

Presidentkandidat Pete Buttigieg med Fox News-journalist Chris Wallace (i bakgrunnen) under utspørringen søndag.

– Jeg mener faktisk, uavhengig av om du liker synspunktene hans eller ei, at «Mayor Pete» har mye substans, sier Wallace om den demokratiske presidentkandidaten.

Det falt ikke i god jord hos en av kanalens mest lojale seere.

President Donald Trump gikk ut på Twitter for å kommentere utviklingen hos Fox og mener kanalen «kaster bort tid» på Buttigieg.

... who got them there. Chris Wallace said, “I actually think, whether you like his opinions or not, that Mayor Pet ... https://t.co/PttOhpCfhC

Politisk analytiker hos Fox News, Brit Hume, slo tilbake mot Trump.

«Han er villig til å bli utspurt av Chris Wallace, noe du knapt har gjort siden du ble president. Og det å dekke kandidater fra begge sider er en del av jobben for en nyhetskanal», tvitret Hume.