Handelskrigen mellom USA og Kina trappes opp

Kina skrur fra 1. juni opp tollsatsene på amerikanske varer, men har flere og farligere finansielle våpen i sitt arsenal. Utviklingen førte mandag til kraftig børsfall i USA.

Handelskrigen mellom USA og Kina tilspisser seg. Begge land hever nå tollsatsene på hverandres varer og truer med opptrapping.

President Donald Trump hevet før helgen tollsatsene på en rekke kinesiske varer fra 10 til 25 prosent og advarte Kina mot å svare med samme mynt.

Ledelsen i Beijing lot seg ikke skremme og kunngjorde mandag at tollsatsene på drøyt 5.000 amerikanske varer blir hevet til opptil 25 prosent.

– Kina kommer aldri til å gi etter for press utenfra, slo utenriksdepartementets talsmann Geng Shuang fast.

Aksjemarkedene i USA reagerte spontant og falt kraftig. Den teknologitunge Nasdaq-indeksen falt med 3,3 prosent mandag, mens industriindeksen Dow Jones og den bredt sammensatte S & P 500-indeksen begge endte 2,4 prosent ned.

Les også

Trumps varslede tolløkning har nå trådt i kraft: Kina varsler «nødvendige mottiltak»

Må betale prisen

Trump insisterer på at det er Kina og ikke amerikanske forbrukere som må betale prisen for økt toll på kinesiske varer, men han får ikke medhold av økonomene.

Faktasjekkere påpeker også at Trump tar feil og slår fast at det er amerikanske importører av varer fra Kina som må betale tollen.

President Donald Trump hevder Kina vil bli den store taperen i handelskrigen med USA.

Trumps egen økonomiske rådgiver Larry Kudlow medga søndag det samme og anslo at den økonomiske veksten i USA kan bli 0,2 prosentpoeng lavere som følge av handelskrigen. Kina vil også bli påført økonomiske tap, la han til.

Analytikere fra Morgan Stanley mener Trumps toll på kinesiske varer kan medføre 0,5 prosentpoeng lavere vekst i Kina, der økonomien i fjor vokste med 6,6 prosent.

Bratt børsfall

Aksjene stupte på Wall Street etter at Kina kunngjorde nye tollsatser på amerikanske varer som svar på USAs økte straffetoll.

Den teknologitunge Nasdaq-indeksen falt med 3,3 prosent mandag, mens industriindeksen Dow Jones og den bredt sammensatte S&P 500-indeksen begge endte 2,4 prosent ned.

S&P led sitt største tap siden januar, Nasdaq hadde sin verste dag så langt i 2019 og Dow hadde sin laveste sluttnotering på over tre måneder. Tapene så langt i mai har utradert markedenes aksjegevinst fra måneden før.

Økte tollsatser

Selskaper som gjør mye forretninger med Kina, ledet an i børsnedgangen. Blant dem var teknologiselskaper som Apple, som stupte 5,8 prosent. I industrisektoren var Deere (-6,2 prosent), Caterpillar (-4,6 prosent) og General Motors (-3,5 prosent) blant de største taperne.

De amerikanske børsene åpnet kort tid etter at kineserne opplyste at tollsatsene fra 1. juni økes på varer fra USA til en verdi av rundt 522 milliarder kroner. Mottiltaket kom etter at USA før helgen presenterte planer som vil innebære toll på nesten all kinesisk import.

Samtidig sier redaktøren i den kinesiske avisa Global Times, som eies av regjeringspartiet, at Beijing vurderer ytterligere tiltak.

Investorfrykt

Blant alternativene som skal være på bordet, er salg av store mengder amerikanske statsobligasjoner, stans i kjøp av amerikanske landbruksprodukter og kutt i ordrer for Boeing-fly.

Boeing-aksjen falt 4,9 prosent mandag.

Børsfallet kan tyde på økt bekymring blant investorer for at handelssamtalene mellom USA og Kina kan bryte fullstendig sammen. Amerikanske aksjer hadde en opptur fredag etter at samtalene ble avsluttet med et løfte fra begge parter om å fortsette å snakke sammen, på tross av at de mislyktes med å spikre en avtale.

Rekordhøyt handelsunderskudd

USA hadde i fjor et handelsunderskudd med Kina på rekordhøye 3.670 milliarder kroner. I håp om å utjevne dette og styrke amerikansk industri og økonomi hevet Trump i fjor sommer tollsatsene på en rekke kinesiske varer. Kina svarte med å gjøre det samme, og handelskrigen var et faktum.

Forhandlere fra de to land har siden sittet sammen i et forsøk på å bli enige om en ny handelsavtale, men uten å lykkes.

Den siste runden fant sted i Washington i forrige uke og ble avsluttet med en kinesisk invitasjon til nye samtaler i Beijing. Trump mener å ha gode kort på hånden og er overbevist om at han til slutt vil få det som han vil.

Les også

Kina avviser å ha brutt løfter til USA: – Vi vil ikke kapitulere

– Jeg elsker den posisjonen vi nå er i. Jeg syns dette går skikkelig bra, sa han mandag.

Trump fastholdt at USA nå henter inn enorme beløp gjennom toll på varer som importeres fra Kina, og at produsenter tvinges til å revurdere sin beslutning om å legge virksomheten til Kina.

Flere våpen

Mens Trump truer med å heve tollen på enda flere kinesiske produkter, angivelig til en samlet verdi av over 2.600 milliarder kroner, har også Kina flere kraftige finansielle våpen i sitt arsenal.

Ifølge redaktøren i den kinesiske avisen Global Times, som eies av regjeringspartiet, vurderer ledelsen i Beijing blant annet å stanse importen av amerikanske landbruksprodukter.

Kina importerer store mengder amerikanske soyabønner, som dyrkes i Midtvesten der Trump har mange velgere. Et slikt tiltak vil derfor svi hardt.

Et annet tiltak er ifølge Hu Xijin å redusere innkjøp av fly fra amerikanske Boeing, men det aller største riset bak speilet er å dumpe amerikanske statsobligasjoner, det vil si amerikansk statsgjeld.

Kina eier i dag amerikansk statsgjeld verdt nærmere 10.000 milliarder kroner, og dersom kinesiske myndigheter bestemmer seg for å redusere beholdningen, vil det være et mektig våpen, skriver Bloomberg News.