Forgjengeren ble kalt Gucci-Helle. Arvtageren dyrker et helt annet varemerke.
Morfaren klaget over at han ikke lenger kunne snakke med naboene. Det skulle ta lang tid før barnebarnet forsto hva han mente. Nå kan Mette Frederiksen (41) bli Danmarks yngste regjeringssjef.
Mette Frederiksen vokste opp i en politisk engasjert familie i Aalborg. Alt fra hun var barn ble hun tatt med på partimøter i Socialdemokratiet og fagbevegelsen. Foto: REUTERS/RITZAU/ NTB scanpix
- Ingeborg MoeUtenriksjournalist
Valgkampen startet på verst tenkelige vis for partilederen. Hun hadde ventet på startskuddet i månedsvis. Men da Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen endelig gikk opp på Folketingets talerstol og kunngjorde valgdatoen, lå Socialdemokratiets leder Mette Frederiksen nede for telling med matforgiftning.
Da hun fikk stablet seg på bena etter et par dager, ble oppstandelsen kunngjort i en reklamevideo på Facebook. På sosiale medier fortsetter hun nå valgkampen med mål om å bli statsminister etter valget 5. juni.
På selve valgdagen tyder meningsmålingene på at hun lykkes med det.
Endret kurs
Men hvem er egentlig Mette Frederiksen, den sosialdemokratiske partilederen som vil ha en innvandringspolitikk som er vanskelig å skille fra høyrepopulistiske Dansk Folkeparti?
– Hun har gjort et betydelig kursskifte, som begrunnes med at hvis man ikke får styr på innvandringen, så bryter det danske velferdssamfunnet sammen, sier Thomas Larsen, kommentator i avisen Berlingske og forfatter av boken «Mette Frederiksen – Et politisk portræt», som nylig kom ut.
Dette er blitt symbolet på danske tilstander
Sosialdemokratisk DNA
I boken følges Mette Frederiksen fra hennes oppvekst i Aalborg, via rivaliseringen med tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt til personlige dramaer og kroningen på partilandsmøtet i 2015.
Frederiksens forgjenger Helle Thorning-Schmidt fikk tilnavnet «Gucci-Helle» for sin eksklusive klesstil. Thorning-Schmidt hadde gjort karriere i EU-parlamentet og utenlands først, og slet med et stempel som karrierepolitiker.
Men selv om heller ikke Mette Frederiksen har gjort mye annet enn politikk i sitt liv, har hun dyrket et annet image.
Thomas Larsen sier at partifellene visste at «hun hadde sosialdemokratiet i sitt DNA» da de valgte henne, og peker på at Frederiksens familie har vært aktive i arbeiderbevegelsen så lenge den har eksistert.
Dette er de mest spennende spørsmålene før det danske valget
En ung Mette Frederiksen sammen med bror, foreldre og besteforeldre i hjembyen Aalborg. Alle var sosialdemokrater. Foto: Privat/Gyldendal forlag
Mette Frederiksens far, Flemming Frederiksen, var typograf og fagforeningsmann. Hele familien var aktive i arbeiderbevegelsen. Foto: Privat/Gyldendal forlag
Sendte barna på privatskole
– Det har veldig stor betydning i partiet. Jeg tror det har ekstra stor betydning fordi det har vært politikere i partiet med en politikk som har gjort at en del sosialdemokrater har følt seg fremmedgjorte, fortsetter Larsen.
Også magasinredaktør Esben Schjørring i det politiske nettstedet Alltinget, som har skrevet boken «Værdikæmperne», mener at det skjer en bevisst dyrking av at hun kommer fra enkle, eller iallfall helt vanlige kår.
– Hun understreker litt mindre at hun er universitetsutdannet og litt mer at hun kommer fra et klassisk arbeiderhjem, sier Schjørring.
Nettopp derfor ble det store overskrifter og anklager om dobbeltmoral da det kom frem at hun, som tidligere hadde kritisert folk som sendte barna på privatskole, gjorde det samme selv.
- Les mer om danskenes innvandringspolitikk: Dette er getto. Nå skal den bort.
– Vil verne arbeideren
Det som regnes som den største endringen under Mette Frederiksen, er sosialdemokratenes nye, strengere innvandringspolitikk.
– Men det handler ikke bare om utlendingspolitikk. Hun har gått til venstre i den økonomiske politikken, og har som prosjekt å verne den danske arbeideren, sier Esben Schjørring.
Asylmottak utenfor EU, tak på antall ikke-vestlige innvandrere, obligatorisk barnehage for innvandrerbarn og maks 30 prosent ikke-vestlige innvandrere i hver skole. Dette er noen av tiltakene sosialdemokratene foreslo i fjor.
Snakket ikke dansk
Det er her morfaren kommer inn. Han var baker, ble alene med fem barn da kona forlot ham, hadde aldri mye penger og bodde i et helt vanlig borettslag. Men nabolaget endret seg. I boken står det at «han opplevde plutselig å bo et sted hvor han ikke kunne snakke med naboene». De snakket tyrkisk eller arabisk.
Mot slutten av 1990-tallet begynte morfaren, som alltid hadde vært medlem av Socialdemokratiet, å snakke pent om utskjelte Dansk Folkeparti. Det ble det familiekrangler av. Det var uhørt.
– Jeg skulle ha forstått hva han sa. I dag er han død og borte, men jeg husker hva han sa, for jeg kan jo se at var en av de første som ble berørt, og som ble bekymret, sier hun i boken.
Frederiksen sier at hun for sent så at det var utfordringer knyttet til innvandring.
Det har vært gnisninger mellom Helle Thorning-Schmidt (i midten) og Mette Frederiksen. Men da Thorning-Schmidt ga seg, var det ingen tvil om hvem som skulle etterfølge henne. Foto: Jens Dresling / AP/NTB scanpix
Tar og mister velgere
Meningsmålingene viser nå at Socialdemokraterna for første gang henter tilbake velgere som forlot dem og gikk til Dansk Folkeparti. Men partiet lekker i den andre enden, til partier som Radikale Venstre og SF, som vil ha en mer liberal innvandringspolitikk.
Selv om Mette Frederiksen har valgt en annen vei enn sine sosialdemokratiske søsterpartier, ligger partiets oppslutning omtrent på samme nivå som Arbeiderpartiet i Norge og Socialdemokraterna i Sverige.
Men tilsammen ligger den røde blokken an til å få flertall.
Esben Schjørring i Alltinget tror at prisen for høyrevendingen i innvandringspolitikken er konflikter med støttepartiene på venstresiden, som vil noe helt annet. Det kan bety vanskelige dragkamper etter valget.
- Les også
Danskene kjemper om hver lyktestolpe
- Les også
Dansk politi har brukt 50 millioner på å beskytte høyrenasjonalist
- Les også
De dannet en allianse som ville vært utenkelig i Norge og Sverige. Nå blir den satt på prøve.
- Les også
Derfor mener danskene det er viktig å la den rasismedømte politikeren få slippe til
Les mer om
Relevante artikler
De dannet en helt uvanlig allianse. Nå ser forholdet ut til å kjølne.
Mette Frederiksen blir ganske sikkert statsminister, men blir hun stjerne?
Aftenposten mener: Betenkelig utvikling i Danmark
Hun ønsker å overta makten. Men en utfordrer fra det ekstreme partiet gjør valget helt uforutsigbart.
Kan bli flertall i Danmark for å legalisere hasj
Det som har vært hennes vinnersak, kan bli den vanskeligste etter valget