Verden

Dresden-kuppet: 49 karats diamant blant edelstenene som er stjålet

En 49 karats edelsten kjent som Den hvite diamanten fra Dresden er blant gjenstandene som ble stjålet fra museet Det grønne hvelvet. Ett av de stjålne smykkene er laget av 600 diamanter.

  • NTB
  • Hans O. Torgersen
    Journalist

Det bekrefter museet, som onsdag publiserte en liste over det som er stjålet. Et titall diamantbelagte gjenstander er tatt, og en talsperson opplyser at hundrevis av individuelle steiner dermed er på avveie.

Les også

«Uvurderlige» diamanter stjålet fra tysk museum

Den berømte hvite diamanten er satt inn i en skulderbrosje. Den er blant gjenstandene som på 1700-tallet ble anskaffet av August den sterke, kurfyrste av Sachsen. Han grunnla museet i Dresden.

Politiets kriminalteknikere utenfor Det grønne hvelvet i Dresden.

Eksperter anslår at Den hvite diamanten er verdt opp mot 110 millioner norske kroner. Det er ikke kommet offisielle anslag på den totale verdien av de stjålne gjenstandene, men enkelte tyske medier har spekulert i at det kan være så mye som nesten én milliard Euro, over syv milliarder norske kroner.

Brystsløyfe

Ett av de stjålne smykkene er en brystsløyfe som en gang tilhørte dronning Amalie Auguste (1801–1877). Den består av 600 diamanter, men hvor stor verdi brystsløyfen har er ikke kjent.

dronning Amalie Augustes brystsløyfe med 600 diamanter er blant smykkene som er stjålet.

Politiet opplyser at de er på jakt etter fire mistenkte personer i forbindelse med innbruddet, som skjedde i morgentimene mandag.

Overvåkingskameraer fanget opp to innbruddstyver som tok seg inn i lokalene i renessanseslottet i byen. Politiet tror at to medhjelpere ventet utenfor. Etterforskerne har nå fått inn 205 tips og andre opplysninger i saken.

– Nesten umulig

To branner som brøt ut like før og etter innbruddet settes i sammenheng med tyveriet.

Det grønne hvelvets leder Dirk Syndram omtaler innbruddet som «nesten umulig».

Dette bildet fra april i år viser den delen av samlingen der tyvene slo i stykker montrene og stjal flere svært verdifulle smykker.

– Sikkerhetssystemet vårt ble sjekket for fire år siden, og det ble konkludert med at det var i topp stand. Det de har gjort her, minner om «Mission Impossible», sier han til avisen Saechsische Zeitung.

Les mer om

  1. Diamanter
  2. Edelstener
  3. Tyveri