Verden

Putin: Russlands HIV-epidemi er en trussel mot nasjonal sikkerhet

Russlands president Vladimir Putin sier at Russlands HIV-epidemi er en «trussel mot landets nasjonale sikkerhet». Han tror antall smittede vil fortsette å øke.

Økning i antall HIV-smittede gjør at Russlands president Vladimir Putin er bekymret for landets sikkerhet. Foto: Foto: Vladimir Voronin / AP / NTB scanpix

 • NTB-DPA

Rundt én prosent av den russiske befolkningen er smittet av HIV, noe som plasserer landet på listen blant de mest utsatte i verden.

Presidenten beskriver sykdommen som en trussel mot landet sikkerhet, og uttalte under et besøk til en forsknings- og forebyggingsklinikk i Moskva at «situasjonen forverrer seg».

En av årsakene til problemet er manglende informasjon, hvor seksualundervisning til mindreårige sees på som tabu, i tillegg til at Russland forbyr «homoseksuell propaganda».

Langt mer enn halvparten av de nye smittetilfellene har skjedd etter seksuell kontakt mellom kvinner og menn, ifølge Vadim Pokrovsky, som leder klinikken Putin besøkte.

Ifølge Russlands helseminister er 900.000 personer smittet av sykdommen. Pokrovsky anslår at antall smittede er 1,5 millioner.

Til sammenligning er rundt 0,1 prosent, rundt 88.000 personer, smittet i Tyskland ifølge Robert Koch Institute for disease control. I Norge levde rundt 5.800 personer med HIV i 2018, ifølge tall fra Verdens helseorganisasjon.

I fjor døde 36.000 personer som følge av HIV i Russland, noe som er det høyeste siden den første pasienten ble registrert i 1987.

Neste år er det ventet at Russland skal bruke 450 millioner på behandling av HIV-smittede personer, noe Pokrovsky mener er altfor lite. Han mener det trengs minst tre ganger så mye, fordi Russland mangler morderne medisiner og diagnoseutstyr.

Les mer om

 1. Russland

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Putin: – Det går ikke bedre

 2. VERDEN
  Publisert:

  Putins talsmann innlagt på sykehus med korona

 3. VERDEN
  Publisert:

  Lange ambulansekøer utenfor sykehus i Moskva. Sjåfør ventet i 15 timer før han fikk avlevert pasient.

 4. VERDEN
  Publisert:

  Putin tordnet mot Vesten: «Dere vil heller stenge ned land enn å samarbeide med Russland!»

 5. VERDEN
  Publisert:

  Dette skulle være Putins jubelår. Nå har koronakrisen gjort ham mer upopulær enn noen gang.

 6. VERDEN
  Publisert:

  Studenten spurte om det alle lurte på. Putins svar overrasker.