Verden

Flere store Twitter-kontoer er hacket. Ukjente gjerningspersoner ber om bitcoin i svindelforsøk.

Joe Biden, Barack Obama, Bill Gates og Kanye West ber om bitcoin og lover å doble beløpet. Flere kjente personer og selskaper har fått Twitter-kontoene sine kompromittert.

Joe Bidens Twitter-konto er en av flere kontoer som er blitt hacket onsdag kveld. Demokratenes presidentkandidat ba om bitcoin på Twitter og lovet å doble beløpet.
  • Olav Eggesvik
    Journalist
  • NTB
  • Kaja Kirsebom
    Journalist

Meldingene var publisert i kort tid før de ble fjernet, men dukket raskt opp igjen. Joe Biden, Bill Gates, Jeff Bezos, Michael Bloomberg, Kanye West, Elon Musk og selskapene Apple og Uber er blant kontoene som er ble utsatt for svindelforsøket.

Disse kontoene har til sammen godt over 100 millioner følgere på det sosiale mediet. Også personer med langt færre følgere og uverifiserte kontoer får meldingen spredt fra sin Twitter-konto.

Innen få timer hadde nærmere 300 personer falt for svindelforsøket og over 100.000 dollar ble sendt til den falske adressen, skriver The New York Times.

Også selskapene Apple og Uber og artisten Kanye West ble rammet av svindelforsøket.

Twitter skriver i en melding på det sosiale mediet at selskapet er klar over problemet:

«Vi er klar over en sikkerhetshendelse som berører kontoer på Twitter. Vi undersøker problemet og tar grep for å løse det. Vi vil komme med mer informasjon snart.»

De skriver videre at det kan være vanskelig å publisere nye meldinger eller bytte passord mens de jobber med problemet.

Slik så meldingen ut på Twitter-kontoen til demokratenes presidentkandidat Joe Biden.

Lover å doble beløp

Bare man sender inn et beløp i kryptovalutaen bitcoin innen 30 minutter, skal man få det dobbelte tilbake, lover svindlerne. Søndag kveld ble det også skrevet fra tidligere president Barack Obamas konto at han så langt skal ha sendt tilbake 40.000 dollar.

Og det kan se ut som om det har virket: Over en million norske kroner var tilsynelatende overført til bitcoin-adressen sent onsdag kveld, men det er uklart om det er reelt. Penger var tilsynelatende også sendt ut fra bitcoin-kontoen.

Like etter midnatt norsk tid kunne det virke som om Twitter hadde fått bukt med problemet. Men det er fremdeles uklart hvordan noen har klart å sende meldinger fra det som trolig er tusenvis av Twitter-kontoer.

Roar Thon er fagdirektør for sikkerhetskultur i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM):

– Det er for tidlig å si noe om hva årsaken er. Men jeg er ikke overrasket over at kjente personer og kjente merkevarer som dette er et mål for å bli misbrukt, som de tydeligvis blir i kveld, sier Thon.

Et koordinert angrep

Det tok seks timer før Twitter bekreftet angrepet på sine egne sider, skriver The Guardian.

Twitter omtaler hendelsen som et koordinert angrep mot deres egne ansatte. Dette ga igjen hackerne tilgang til interne systemer og verktøy, som muliggjorde sikkerhetsangrepet.

Sikkerhetsekspert Rachl Tobac i SocialProof Security, beskriver dette som det største angrepet hun har vært vitne til.

Ifølge Washington Post mener hun det var heldig at denne aksjonen var økonomisk motivert, da hackerne kunne brukt de samme profilene til å skape et kaos uten like.

Dette er ikke første gang Twitter har blitt hacket. I fjor ble profilen til Twitter-sjef Jack Dorsey rammet.

Flere av meldingene som ble publisert i hans navn inneholdt rasitiske og støtende innhold, opplyste NTB.

Les mer om

  1. Twitter
  2. Svindel