Verden

Libyas opprørere sier nei til fredsplan

Opprørerne i Libya avviser Den afrikanske unionen, AUs plan om en fredsløsning. Også NATO er skeptisk, og kamphandlingene fortsetter.

Opprørslederen Mustafa Abdul Jalil.

– AUs initiativ omfatter ikke kravet om at Gaddafi og hans sønner må forlate den politiske scenen i Libya. Derfor er denne planen allerede foreldet, sa opprørslederen Mustafa Abdul Jalil, på en pressekonferanse i opprørernes høyborg Benghazi mandag.

Han sier det heller ikke holder med reformer av det politiske systemet, slik det er omtalt i planen.

Opprørersledelsen i Benghazi tok imot en delegasjon fra AU for å diskutere planen mandag, dagen etter at det ble meldt at Gaddafi har godtatt den.

Etterlyser troverdighet

NATO-ledelsen etterlyste tydeligere betingelser i fredsplanen.

– En våpenhvile i Libya må være troverdig og mulig å etterprøve ved hjelp av en effektiv kontrollmekanisme, sa NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen.

– Den må bety at voldsbruken tar helt slutt og innebære at alle angrep og overgrep mot sivile tar slutt, understreket Rasmussen, som bekreftet at NATO kommer til å fortsette angrepene mot styrkene til Gaddafi så lenge de truer sivile libyere.

Krever ytringsfrihet

Opprørerne krever at Gaddafis styrker trekkes tilbake fra byer de har gått inn i eller beleiret etter at borgerkrigen begynte. De krever samtidig at det libyske folk får ytringsfrihet.

– Folk må få lov til å gå ut i gatene for å uttrykke sine meninger, og soldatene må trekkes tilbake til brakkene sine, sa opprørstalsmannen Shamsiddin Abdulmolah tidligere mandag.

Våpenhvile og dialog

AUs kommissær for fred og sikkerhet, Ramtane Lamamra, sier AUs fredsplan innebærer umiddelbar våpenhvile, dialog mellom partene, beskyttelse av utlendinger i Libya og økt tilgang til humanitær hjelp.

Ifølge Sør-Afrikas president Jacob Zuma har Gaddafi og hans folk godtatt dette veikartet. Men like fullt fortsatte Gaddafis styrker sine angrep på den opprørskontrollerte byen Misrata vest i landet.

AU har full støtte fra EU i det diplomatiske arbeidet med fredsplanen, sa en talsmann for EUs utenrikssjef Catherine Ashton mandag.

Den italienske utenriksministeren Franco Frattini sier på sin side at både Italia, Frankrike og Storbritannia er enige om at det er helt nødvendig at Gaddafi går av hvis krisen i Libya skal få en løsning.

– Gaddafis vilje

Det står ingenting om Gaddafis avgang i planen, noe opprørerne ifølge en dansk ekspert i internasjonal politikk ikke kan leve med. Peter Viggo Jakobsen ved Københavns Universitet mener opprørerne har lite å vinne på planen.

– Gaddafi har fått det han ønsket seg. Han får lov til å bli sittende, og han får våpenhvile. Samtidig stilles det ikke krav som han ikke selv tidligere har ytret, sier han.

– Vi kan ikke se på dette som et sluttresultat, men som en del av en lengre forhandling som i det minste må ha en mekanisme som gjør at man kan bli kvitt Gaddafi, sier Jakobsen til nyhetsbyrået Ritzau.

Ingen avklaring

Opprøret mot Gaddafis 41 år lange periode som Libyas ubestridte leder begynte i slutten av februar med demonstrasjoner, men utviklet seg raskt til borgerkrig da diktatorens styrker skjøt med skarpt mot demonstrantene.

Opprørerne tok kontroll over flere byer øst i landet, men har hittil ikke klart å true hovedstaden Tripoli. Den dårlig organiserte og mangelfullt utstyrte opprørshæren har bare unntaksvis greid å gjøre fremgang på bakken i kampene mot Gaddafis langt tyngre våpen.

Men etter et vedtak i FNs sikkerhetsråd som ga grønt lys for en flyforbudssone og beskyttelse av sivile blant annet ved bombing av Gaddafis styrker, har diktatorens styrker heller ikke greid å innta opprørskontrollerte byer i øst.

Les også

  1. - Gadafi må trekke seg

  2. Libya-avhopper kobles til 31 år gammelt drap