Verden

Russiske leger insisterer på at de reddet Navalnyjs liv

«Ganske sannsynlig» at den russiske opposisjonslederen ble forgiftet, ifølge tyske myndigheter.

Overlegen Aleksandr Murakhovskij ved sykehuset i Omsk der Aleksej Navalnyj ble behandlet uttaler seg til mediene fredag. Foto: Jevgenij Sofijtsjuk/AP Photo/NTB scanpix

  • NTB
  • Anders Veberg
    Journalist

På en pressekonferanse mandag gjentar to leger ved sykehuset i Omsk at det ikke ble funnet spor etter gift i prøver tatt fra den russiske opposisjonspolitikeren, ifølge nyhetsbyrået.

Uttalelsene kommer samme dag som det er ventet en uttalelse fra sykehuset i Berlin der Navalnyj nå får behandling. Hans støttespillere er at han ble forgiftet og at det er grunnen til at han ble akutt syk da han torsdag var på vei i et fly fra Sibir til Moskva.

– Vi reddet hans liv med stor innsats og mye arbeid, sier overlege Aleksandr Murakhovskij.

– Hvis vi hadde funnet noen slags gift som på et vis hadde blitt bekreftet, ville det vært mye enklere for oss. Det ville vært en klar diagnose, en klar tilstand og en velkjent behandlingsmåte, sier en annen ledende lege, Anatolij Kalinitsjenko.

Nå er Navalnyj innlagt på et tysk sykehus. De har ikke kommentert opposisjonslederens helsetilstand ennå. Det vil de gjøre på en pressekonferanse mandag.

Tysklands utenriksminister, Heiko Maas, sa mandag formiddag at de fortsatt vet for lite til å si noe sikkert om hva som egentlig har skjedd med Navalnyj.

– Vi mangler flere fakta, både medisiniske og kriminologiske. Vi må vente på dem, sa Maas under et besøk i Kiev, ifølge Reuters.

Kort tid etter utenriksministerens uttalelse melder nyhetsbyrået AFP at en talsperson for tyske myndigheter mener det er «ganske sannsynlig» at Navalny ble forgiftet.

Les også

Dette vet vi om dramaet rundt den kritisk syke russiske opposisjonslederen Aleksej Navalnyj

Kan være ute av spill i flere måneder

Tyske medier har meldt om massivt vakthold utenfor sykehuset. Søndag kveld sa Jaka Bizilj, en av Navalnyjs støttespillere, at Navalnyj vil overleve.

– Men hvis han overlever dette uskadd, vil han være satt ut av spill som politiker i flere måneder, sier Bizilj til tyske Bild. Han leder organisasjonen Cinema for Peace.

Aleksej Navalnyj er en russisk opposisjonsleder, regimekritiker og blogger med millioner av følgere. Han har vært fengslet 13 ganger gjennom det siste tiåret. Navalnyj blir omtalt som en av Putins argeste kritikere og har organisert en rekke demonstrasjoner mot presidenten.

Hvorfor fortsetter dette å skje med regimekritikere i Russland? Hør episoden av Forklart her:

Les mer om

  1. Russland