Orkanen Laura har truffet USAs sørkyst – 620.000 personer evakuert

Vannet stiger etter at orkanen Laura traff USAs sørkyst med ødeleggende kraft torsdag. Hundretusener er evakuert, men de som ble igjen i hjemmene sine kan ikke hjelpes før flommen er over.

Chris Johnson foran sitt ødelagte hjem i Lake Charles, Louisiana.

Orkanen Laura styrket seg kraftig før den feide inn over land nær Cameron rundt fem mil øst for grensen til Texas rundt klokken åtte norsk tid torsdag morgen.

Den ble raskt oppgradert til kategori fire på en skala der høyeste kategori er fem, og den er omtalt som «ekstremt farlig».

Ved 11-tiden torsdag formiddag spaknet orkanen imidlertid til nivå tre, før den ble ytterligere nedjustert til kategori to. Orkanen ventes å bevege seg over Arkansas torsdag kveld lokal tid, melder CNN.

Vannet har nå begynt for alvor å stige i området der orkanen først traff land. Mer enn 420.000 personer i Texas og rundt 200.000 i Louisiana måtte onsdag evakueres i påvente av ekstremværet. For dem som ble igjen, har myndighetene nå gitt klar beskjed:

«Skriv ned navnet ditt, adressen, personnummeret ditt og navnet på dine nærmeste pårørende og legg det i en pose i lommen din», sier myndighetene.

Bildet viser en bygning i byen Lake Charles, Louisiana, som er blitt skadet av orkanen.
Et tre er rykket opp med roten etter at orkanen passerte Sabine Pass, et område i byen Port Arthur, Texas.

Det vil ikke være mulig å hjelpe dem som ikke lot seg evakuere før flommen etter uværet er over.

Meteorologisk institutt i USA sier at springfloen etter stormen kan bli historisk stor. Den kan sende vann så langt som 64 kilometer inn i landet, ifølge The Washington Post.

En 14 år gammel jente død etter at et tre falt over familiens hjem, skriver avisen The New Orleans Advocate.

Viruset gjør evakueringen vanskeligere

Tusenvis av mennesker er fraktet til ulike evakueringssteder, blant annet i storbyene San Antonio, Dallas og Austin i Texas. Beredskapsmannskaper er mobilisert i begge delstatene, inkludert nasjonalgarden. Det er første gang Louisinia tar i bruk delstatens nasjonalgarde siden 2012.

De enorme kreftene rev over ende strømmaster i Texas.
En lastebil som har veltet på veien I-10 i Vinton, Texas.

Evakueringen blir vanskeligere på grunn av pandemien. Både Texas og Louisiana er hardt rammet av viruset. Før soloppgang torsdag sluttet hotellene i Austin å ta imot evakuerte fordi de skal ha gått tom for ledige rom.

Flere har i tillegg uttrykt bekymring for å samle mange mennesker på store evakueringsområder. Vanligvis ville man blant annet tatt i bruk skoler som tilfluktssteder. I stedet blir evakuerte innbyggere i stor grad sendt for å søke ly i hotellrom betalt for av statlige og lokale myndigheter, i et forsøk på å holde avstand, skriver Texas Tribune.

På grunn av restriksjoner på offentlig transport har det tatt lengre tid for mange innbyggere å komme seg ut fra utsatte områder.

Orkanen Laura traff de amerikanske delstatene Texas og Louisiana torsdag. Her står Jimmy Villareal i Galveston, Texas mens en bølge treffer land.
Store folkemengder samlet på ett sted er ikke etter koronaforskriftene. Men i arbeidet med å få folk i sikkerhet før orkanen traff land, var dette vanskelig å unngå flere steder i delstatene Texas og Louisiana.
Satellittbilder viser at orkanen Laura styrket seg raskt før den feiet innover USAs østkyst, ifølge amerikanske statsmeteorologer.

Skal ha nektet å dra

Myndighetene i Lake Charles i Calciou Parish i Louisiana sier at selv om flere enn 500.000 kystinnbyggere i området er påbudt å evakuere, er det ikke alle som har dratt. Minst 150 mennesker skal ha nektet å dra og bestemt seg for å klare seg gjennom uværet i alt fra ulike kjøretøyer til forhøyede hus.

Det meldes også om at folk som har valgt å bli hjemmene sine, nå ber om hjelp fra lokale myndigheter.

– Folk ringer, men vi har ingen mulighet til å nå ut til dem, sier leder for Calcioeu Parish, Tony Guillory.

Området der orkanen først traff land torsdag er preget av sumpmark og derfor spesielt utsatt for store vannmengder, ifølge National Weather Service.

Storm på sosiale medier

Etter at Laura traff land har videoene og bildene av ekstremværet blitt flere og flere på Twitter og i andre sosiale medier. Bilder viser horisontalt regn og gater som står under vann. En av videoene på Twitter viser en campingvogn som blir blåst sidelengs i Lake Charles, en annen inventar som blåser ut av bygninger.

– Den (orkanen, journ.anm.) vil fortsette å få potensielt katastrofale følger, sa The National Hurricane Center torsdag morgen.

Les også

Minst seks mistet livet etter at Isaias herjet på USAs østkyst

350.000 uten strøm

Vindstyrken i orkanen nådde raskt 220 kilometer i timen, men det var ventet opp i 233 kilometer i timen før stormen traff land, ifølge NHC.

– Vi forventer store strømbrudd og at mange trær rives over ende. Hjem og forretninger vil bli skadet, sa Donald Jones, statsmeteorolog i Lake Charles i Louisiana, der orkanen traff land.

Statsmeteorologens fikk rett. Torsdag morgen lokal tid var over 350.000 husstander i de to rammede delstatene uten strøm, ifølge CNN.

Les også

Klimaforskere: Grønland har passert «point of no return»

NHC advarer også om mulighet for stormflo inntil 48 kilometer fra kystlinjen i Louisiana og Texas, samt store bølger. Vannet er ventet å kunne stige så mye som 6 meter.

– Det er svært vanskelig for mange å forestille seg at en vegg av vann høyere enn to etasjer, slår inn over kysten vår, men det er dette som kommer til å skje, sa statsmeteorolog Benjamin Scott fra det føderale byrået National Weather Service på en pressekonferanse onsdag.

En politibil står i nærheten av en oversvømt undergang etter at orkanen Laura passerte byen Lafayette i delstaten Louisiana.
Bilder fra området viser store ødeleggelser. Her fra byen Lake Charles i Louisiana, der en vegg og et tak er revet bort fra et hus.

Kan ramme allerede vanskeligstilte lokalsamfunn

Det er ikke lenge siden flere av de utsatte områdene opplevde hvor store skader ekstremvær kan påføre et lokalsamfunn. I 2017 brakte orkanen Harvey med seg enorme ødeleggelser, blant i den sørøstlige regionen av Texas i 2017. Her finner man flere svært fattige områder og nabolag.

Et eksempel er i kystbyen Port Arthur hvor store deler av befolkningen er evakuert det siste døgnet. Her sliter mange fortsatt med å komme seg på fote igjen etter stormen i 2017 som førte til at byen lå under vann i flere dager. Nesten 28 prosent av byens befolkning lever under fattigdomsgrensen, og mange har fortsatt ikke hatt råd til å reparere skadene på egne hjem forårsaket av orkanen Harvey, skriver Washington Post.

Rammet Karibia hardt

Tidligere denne uken forårsaket orkanen store ødeleggelser i Haiti og Den dominikanske republikk. Her har minst 25 personer mistet livet.

Også Cuba ble truffet av stormen, uten at noen der har mistet livet.

Over 100 oljeplattformer i Mexicogolfen ble evakuert, og 80 prosent av oljeproduksjonen ble avbrutt.

Laura truer også de store oljeraffineriene i Lake Charles i Lousianna og Beaumont-Port Arthur i Texas. Flere av disse ble stengt ned i forkant av uværet.