Verden

Børsnedgang i Asia

Tokyo-børsen måtte onsdag stenge med nedgang, og kursene fortsetter å falle i andre land i Asia. Handelskrigen mellom USA og Kina sprer usikkerhet i markedet.

En japaner ser på børstallene i Tokyo. Handelskrigen mellom USA og Kina skaper også bekymringer i Japan. Foto: Eugene Hoshiko / AP / NTB scanpix
  • NTB

Børsene i Asia åpnet onsdag med en merkbar nedgang, i tråd med den siste tidens børsfall i både USA og Asia. Da Tokyo-børsen stengte, hadde den toneangivende Nikkei 225-indeksen en nedgang på 1,46 prosent. Den bredere Topix-indeksen sank med 1,72 prosent.

– Det japanske markedet er preget av bekymringer rundt handelskrigen mellom USA og Kina, sier sjefstrateg Yoshihiro Ito i Okasan Online Securities.

Blant selskapene som dro børsen ned, var Toyota, som opplevde et verdifall på 0,95 prosent etter at selskapet meldte at overskuddet hadde falt.

Med Honda gikk det enda verre. Kursen falt med 2,84 prosent. Selskapet var ventet å legge fram resultatene sine etter stengetid.

Utviklingen skyldes også en stigende kurs på japanske yen og negative tall fra Kina. De viser et uventet sterkt fall for kinesisk eksport i april. Eksporten lå 2,7 prosent lavere enn ett år tidligere, en kraftig endring fra mars, da tall fra tollvesenet viste en vekst på 14,2 prosent.

Nedgang andre steder

I både Kina og Hongkong faller henholdsvis Shanghai-indeksen og Hang Seng-indeksen med rundt 1 prosent. Også børser i Australia, Singapore og Indonesia har registrert nedgang.

– Verdens to økonomiske supermakter, USA og Kina, vil enten være i handelskrig eller handelsfred. Realiteten er at kun en håndfull mennesker vet hvilket utfall vi får, og vi på Wall Street er ikke blant dem, sier sjef Larry Robbins i Glenview Capital Management.

– Det er ikke uventet at det er sårbarhet i markedet i denne kritiske uken, sier han til Bloomberg TV.

Oslo Børs åpnet flatt onsdag morgen.

Ekspert advarer

Tokyo-børsen har vært stengt i en uke som følge av en rekke helligdager. De andre asiatiske børsene har i mellomtiden opplevd kraftig nedgang. Dow Jones-indeksen på Wall Street endte med en nedgang 1,8 prosent ved stengetid tirsdag.

Nedgangen kom etter at USA trappet opp handelskonflikten med Kina og varslet høyere toll på varer til en verdi av nærmere 1.800 milliarder kroner fredag.

– Med faren for at en handelsavtale kan havarere, risikerer markedet å bli snudd opp ned. Økt toll vil ikke bare ramme både amerikansk og kinesisk økonomi, men også andre asiatiske land, sier Stephen Innes i SPI Asset Management.