Thunberg tar katamaran til Spania

Klimaaktivisten Greta Thunberg ba om hjelp til å komme seg tilbake til Europa. Nå er det klart at hun får haik med en 15 meter lang katamaran og seiler onsdag.

Greta Thunberg flyr ikke av miljøhensyn. Nå har hun fått haik tilbake til Europa med denne familien.

Da klimatoppmøtet som skulle gå av stabelen i Chile ble avlyst og flyttet til Madrid, ba Greta Thunberg om hjelp. Hun befant seg på feil kontinent. Nå har hun fått hjelp og håper dermed at hun når Spania i tide.

– Jeg spurte på sosiale medier om noen kunne hjelpe meg med å finne transport tilbake til Europa. Det er naturligvis ikke lett å finne en båt som er klar til å seile over Nordatlanteren i november. Men det er fantastisk å se hvor mange som er villig til å hjelpe til, som Riley, Elayna og Nikki. Gjennom å seile vil jeg enda en gang belyse det faktum at det er nesten umulig å leve bærekraftig i dagens samfunn, skriver Thunberg i en pressemelding, ifølge Svenska Dagbladet.

Med seg på turen «over dammen» på La Vagabonde har hun den britiske seileren Nikki Henderson, faren sin Svante Thunberg, de australske båteierne Riley Whitelum og Elayna Carausu og deres sønn Lenny på 11 måneder. Det australske paret er et Youtube-fenomen og har 1,1 millioner følgere på kanalen «Sailing la Vagabonde».

Turen over Atlanterhavet starter fra Hampton onsdag, skriver 16-åringen på Twitter.

Kan ta fire uker

I likhet med hennes forrige seiltur, blir turen tilbake til Europa av den miljøvennlige sorten. La Vagabonde er utstyrt med solcellepanel og vannturbiner som sørger for strøm. Denne gangen vil det imidlertid være et toalett på fartøyet.

– Det er uendelig mange rundt om i verden som ikke har tilgang til toalett. Det er ikke viktig, men det er fint å ha, sier Thunberg om oppgraderingen.

Det er ventet at turen kommer til å ta to til fire uker, men Thunberg satser på at hun rekker fram til Madrid før klimatoppmøtet i starten av desember.

Thunberg ba i starten av november om hjelp til å returnere til Europa i og med at klimakonferansen ble flyttet fra Chile til Spania. Båteierne Whitelum og Carausu kontaktet Thunberg for å tilby henne å sitte på. Australierne skal dokumentere reisen.

Les også

Hva er det med Greta Thunberg som skaper så sterke følelser og provoserer så mange?

Thunberg, som ikke vil fly av miljøhensyn, har vært i Nord-Amerika siden hun i august krysset Atlanterhavet med seilbåten Malizia II. 16-åringen har tatt seg fri fra skolen i et år for å jobbe med klimasaken på heltid. Hun seilte inn i New York 28. august for å delta på FN-møtet om klima. Planen var deretter å reise sørover på det amerikanske kontinentet for møtet i Chile.

Men opptøyene i Santiago gjorde at myndighetene i landet avlyste det planlagte møtet og sa at de ikke kunne arrangere det. Det var en strek i regningen for Thunberg, som ikke vil ta fly. Nå legger hun altså ut over Atlanteren igjen sjøveien.