Over 150 hjem tatt av flammene i Australia - se dramatisk video

Over 150 boliger er ødelagt i voldsomme branner som herjer på Australias tørkerammede østkyst. Tre mennesker er døde, over 30 skadet, og flere er savnet.

Sydney står overfor en katastrofal branntrussel, ifølge myndighetene. Brannmannskapene kjemper en stadig tøffere kamp mot skogbranner i tørkerammede Australia.

Les også

Klimaendringer utrydder korallrevene. Kan vi redde dem ved å gjøre dem «tøffere»?

Søndag var det fortsatt 100 skogbranner i delstatene New South Wales og Queensland. Rundt 1.500 brannmannskaper har kjempet mot over 70 branner rundt om i Australias mest folkerike delstat New South Wales. Flere av dem er ute av brannmannskapenes kontroll.

De mest intense brannene er nordøst i delstaten, der sterk vind har blåst liv i flammene, opplyser Shane Fitzsimmons, sjef for brannvesenet på landsbygda.

En 69 år gammel kvinne som ble funnet bevisstløs med alvorlige brannskader i nærheten av Glen Innes fredag, døde på sykehus, opplyser han. Lørdag morgen fant brannmannskaper en død mann i en utbrent bil i samme område.

Ytterligere fem mennesker er savnet i området der Glen Innes-brannen herjet.

Seks meter høye flammer

Samme ettermiddag ble det klart at brannene hadde krevd et tredje liv, flere hundre kilometer unna. Offeret ble funnet i et utbrent hus tilhørende en 63 år gammel kvinne i landsbyen Johns River nord for Taree.

Borgermester Carol Sparks i hardt rammede Glen Innes, sier innbyggerne er svært preget av brannen. Ifølge henne skal flammene ha vært så høye som seks meter.

Klimaendringer og uheldige værsykluser har bidratt til kraftig vind, lav luftfuktighet og høye temperaturer. Krisen ser ikke ut til å avta med det første.

– Dessverre ser det ut til, med tanke på værmeldingen for den kommende uken, at krisen kan bli verre, sier Ross Bradstock, som forsker på skogbranner ved universitetet i Wollongong.

Han sier situasjonen er «uhørt» for de rammede regionene, og frykter brannene vil spre seg lenger sør, til tørrere landskap som er særs utsatt for skogbrann

Rundt 1.500 brannmannskaper har kjempet mot over 70 branner rundt om i Australias mest folkerike delstat New South Wales.

Klimaendringer øker brannfaren

Over 30 personer, blant dem ansatte i brannvesenet, får behandling for brann- og røykskader, opplyser myndighetene. Siden fredag er minst 150 hjem ødelagt, men ikke alle de rammede områdene er blitt undersøkt ennå.

Mindre buskbranner er vanlige i Australia, og brannmannskaper har i månedsvis slukket sporadiske småbranner før landets sommer nå er i ferd med å starte. De siste dagene er en tøff start på det forskere frykter blir en hard brannsesong.

Klimaendringer og uheldige værsykluser har bidratt til kraftig vind, lav luftfuktighet og høye temperaturer.