Fortsatt usikkerhet rundt Frode Berg

En benådning av spiondømte Frode Berg kan være rett rundt hjørnet, men det er fortsatt usikkert hvor kjapt han kan komme tilbake til Norge.

Noe av svaret på hva som vil skje med Frode Berg de neste dagene, ligger trolig her, i Litauens presidentpalass i Vilnius. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.
  • NTB-Marius Helge Larsen

Frode Bergs advokat Brynjulf Risnes sier til NTB torsdag morgen at han forventer at det snart vil komme mer informasjon både fra russiske og litauiske myndigheter.

Deretter kan fangeutvekslingen mellom Litauen og Russland, som Frode Berg trolig skal være del av, kunne skje fort.

– Det kan skje i løpet av en dag eller to. Litt avhengig av hvor kjapt man gjør det praktiske. Det er fem personer involvert, og det burde være mulig å organisere raskt. Russland er rutinerte på dette, mens Litauen og Norge gjør det for første gang, så vidt jeg vet, sier Risnes.

Ingen kommentar

I morgentimene har noen norske medier samlet seg utenfor presidentpalasset i Vilnius, men det er lite synlig aktivitet i området. Presidentens pressevakt opplyser at de vil komme tilbake med mer informasjon i løpet av dagen.

Litauisk UD opplyser at de ikke kan kommentere saken.

Tidligere har Baltic News Service (BNS) sitert kilder på at Russland og Litauen er enige om å utveksle en spiondømt russer mot to litauere og en nordmann som er dømt i Russland. Det kan også hende at flere fengslede er del av avtalen.

BNS navngir ikke Frode Berg (64), men han er den eneste nordmannen som soner en spiondom i Russland.

Venter signatur

Det eneste som nå gjenstår, er trolig å få bekreftet at de formelle benådningene er signert av Litauens president Gitanas Nauseda og Russlands president Vladimir Putin. Deretter kan en spionutveksling finne sted.

Risnes sier at han ikke har noen sikker informasjon om hvordan utvekslingen vil bli gjennomført.

Siden Frode Berg ikke har lovlig opphold i Russland, vil han trolig uansett bli fraktet ut av landet umiddelbart etter en eventuell benådning.

Én mulighet er at han fraktes til Norge, mens de to litauerne fraktes til Litauen. En annen mulighet er at de fraktes sammen til en grenseovergang eller et annet sted hvor de byttes mot russiske spioner.

Ny lov

Den tidligere norske grenseinspektøren Frode Berg ble pågrepet under et besøk i Moskva i desember 2017. I april i år ble han dømt til 14 års fengsel for spionasje.

Norske myndigheter har lenge jobbet for å få ham utlevert, og den siste tiden har arbeidet vært tett knyttet opp mot Litauen. Siden russiske spioner sittet fengslet i landet, har det dukket opp en mulighet for å få Frode Berg inkludert i en fangeutveksling.

I forrige uke vedtok parlamentet i Litauen en lov om spionutveksling som kan bane vei for at Frode Berg kan få komme hjem.