Verden

Mannen som kom inn fra kulden. Nå må han svare for spionrykter.

Han ble avskrevet fra øyeblikket han lanserte seg selv. Men plutselig ble Rory Stewart (46) mannen som kunne gå på vannet.

Rory Stewart har klatret opp på popularitetslistene før ledervalget i Det konservative partiet. Men Boris Johnson er fortsatt favoritt.
  • Ingeborg Moe
    Journalist

Klokken 19 kom resultatene fra andre utslagsrunde i ledervalget til Det konservative partiet i Storbritannia. Av de seks gjenværende kandidatene før kveldens avstemning, var det kun de som fikk minst 33 stemmer som fikk være med til neste runde.

Med 37 stemmer fra de 313 konservative partimedlemmene i Parlamentet, er bistandsminister Rory Stewart sikret videre kandidatur på veien frem til ny partileder.

– Rory er nok veldig fornøyd, kommenterte politisk redaktør Beth Rigby i Sky News.

Stewarts eget team kommenterte på Twitter at han nå kan gå hele veien frem til finalerunden med to kandidater. Han fikk 18 flere stemmer enn i første valgomgang, og er dermed kandidaten med størst fremgang.

Johnson leder fortsatt suverent

Tidligere utenriksminister Boris Johnson er fortsatt den soleklare favoritten og sikret seg 126 stemmer. Utenriksminister Jeremy Hunt (46) og miljøvernminister Michael Gove (41) er også med i den videre avstemningen, mens innenriksminister Sajid Javid så vidt klarte seg med de tilmålte 33 stemmene. Tidligere brexit-minister Dominic Raab fikk bare 30 stemmer og røk ut denne gang.

Fremdeles gjenstår det flere avstemninger, hvor den med færrest stemmer hver gang ryker ut, før partiet står igjen med to kandidater som til slutt skal stemmes over blant de 160.000 partimedlemmene. Den endelige kandidaten offentliggjøres omtrent 22. juli.

Har klatret på målingene

Rory Stewart er ingen høyprofilert kjendispolitiker som hovedkonkurrenten, Boris Johnson. Da bistandsministeren lanserte seg som kandidat til ledervervet i Det konservative partiet, og dermed som Storbritannias neste statsminister, var det få som regnet med ham.

Men 46-åringen klarte seg gjennom den første avstemningsrunden. Etter det har han blitt den store overraskelsesmannen som alle britiske medier skriver om.

Vitsetegneren i Daily Telegraph, den konservative avisen hvor Boris Johnson er høyt gasjert skribent, illustrerte det ved å plassere Rory Stewart som mannen som kunne gå vann, i dette tilfellet naturligvis Themsen. «Se der er Rory Stewart ute og går igjen», står det. Mannen, som er en kjent vandrer, har plutselig klatret på meningsmålingene.

Spion

Den samme avisen trykket tirsdag en artikkel om at Stewart hadde en fortid som spion i MI6, den britiske utenlandsetterretningen. Årsaken er at Stewart har tjenestegjort både i Irak og Afghanistan.

Konfrontert med ryktene, svarte Stewart nei.

Men la til: Hadde han vært spion, måtte han uansett ha svart nei. Han ville ikke ha lov til å bekrefte en eventuell spionkarriere.

Financial Times-kommentator Lionel Barber tar spionryktene som et tegn på at «noen» er bekymret over Stewarts plutselig popularitet.

– Jeg trodde Boris Johnson var en sikker vinner helt til jeg så dette. Noen er plutselig bekymret for Rory Stewarts vekst, skriver han og viser til artikkelen i Daily Telegraph.

De fleste regner med at Boris Johnson blir britenes nye statsminister. Lederkampen avgjøres først gjennom en rekke avstemninger, før partimedlemmene tar den siste beslutningen. Spørsmålet er hvilke to kandidater partimedlemmene skal velge mellom.

Erfaren vandrer

46-åringen har drevet en iherdig twitterkampanje for å profilere seg. Antallet følgere har doblet bare på noen uker. Hans har ført en ukonvensjonell valgkampanje der han gjennom enkle videoer med ustøtt kamera har møtt folk gatelangs. Det har slått an.

Han kan også skilte med å ha vært ute i felten, både i forsvaret og i sivil. Han har blant annet gått tusenvis av mil på kryss og tvers av Iran, Afghanistan, Pakistan, Nepal og India.

Men spørsmålet er om det slår nok an blant partifellene. Han har selv innrømmet at det er usannsynlig at han blir ny leder.

Jeg vinner det hos folk flest, men ikke blant kollegene, er omkvedet hans, ifølge Time Magazine.

Overklassebakgrunn

Stewart står for en helt annen brexit-linje enn de fleste av konkurrentene. Han stemte for å bli i EU i 2016 og mener det vil være uansvarlig å forlate unionen uten noen ny handelsavtale på plass.

Selv om Rory Stewart blir betraktet som en outsider i lederkampen, er han absolutt ingen outsider i den britiske politiske eliten. Akkurat som Boris Johnson har han gått på overklasse- og prestisjeskolene Eton og Balliol College. Innenriksminister Savid Javid, som selv er lederkandidat og som gikk på offentlig skole, har advart mot en sluttduell mellom to fra helt lik bakgrunn. Det vil fremstå som en debattklubb fra Oxford, advarer Javid, ifølge The Guardian.

Les også

  1. Første avstemning klar: Boris Johnson vant første runde med klar margin. Tre kandidater ble vraket.

  2. Boris Johnson – sjarlatan eller statsmann? | Per Edgar Kokkvold

  3. Den ene innrømmer kokainbruk. Den andre hevder han sniffet hvitt sukker. Begge vil bli Storbritannias neste statsminister.

Les mer om

  1. Britisk politikk
  2. Brexit
  3. Boris Johnson