Verden

AP: Irans utenriksdepartement mener USAs nye sanksjoner betyr en «permanent avvikling» av diplomatisk kontakt

Ordkrig om USAs nye sanksjoner mot landet.

Irans utenriksminister Mohammad Javad Zari fotografert i FN i oktober 2018. Foto: Vahid Salemi

 • Hanne Brønmo
  Journalist
 • NTB

Det er nyhetsbyrået AP som melder at Irans utenriksdepartement anser de nye sanksjonene som en permanent avvikling av diplomatisk kontakt.

De to landene har ikke hatt formelle diplomatiske relasjoner siden den islamske revolusjonen i 1979, men har likevel hatt indirekte diplomatisk kontakt og dialog, oftest med hjelp av andre land.

USAs president Donald Trump kalte sanksjonene «hardtslående» da han mandag signerte en presidentordre med nye økonomiske straffetiltak mot Iran. Tirsdag parerte Irans president Hassan Rouhani ved å beskrive dem som «hårreisende og idiotiske».

De økonomiske sanksjonene retter seg mot Khamenei og medarbeidere som står ham nær. Hensikten er å hindre at de får tilgang til penger og annen støtte, ved å blokkere tilgang til finanser underlagt amerikansk lovgiving.

Ordkrig mellom partene

John Bolton er Trumps tredje nasjonale sikkerhetsrådgiver og sentral i konflikten mellom Iran og USA. Foto: Tsafrir Abayov / TT NYHETSBYRÅN

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton er Trumps viktigste Iran-rådgiver. Han sier at presidenten er åpen for forhandlinger med landet, men at Irans stillhet har vært øredøvende.

– Det finnes ikke noe bevis for at Iran har tatt en strategisk beslutning om å avstå fra atomvåpen, sa rådgiveren under et sikkerhetstoppmøte i Jerusalem tirsdag.

Irans president sier imidlertid at Trump lyver når han ber om forhandlinger mellom partene, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Les også

Oljeprisen stiger etter Trumps tiltak mot iransk oljeeksport

Varsler flere sanksjoner

Situasjonen mellom USA og Iran er blitt stadig mer anstrengt etter at USAs president Donald Trump har varslet hardtslående sanksjoner mot landet. Foto: Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN

Sanksjonene som er innført er blant annet rettet mot Irans øverste leder ayatollah Ali Khamenei. USA har under Trump innført flere sanksjoner mot Iran, men har nå varslet nye straffetiltak mot utenriksminister Mohammad Javad Zarif.

Irans utenriksminister Mohammad Javad Zari tvitret mandag at Trumps administrasjon er «tørste på krigføring».

Samtidig har Trump flere ganger forsikret at han ikke ønsker krig med Iran, men nye forhandlinger. Iran har så langt avvist dette og vist til USAs omfattende økonomiske sanksjoner og knallharde press.

– Trumps desperate administrasjon ødelegger etablerte internasjonale mekanismer for fred og sikkerhet, tvitret talsperson Abbas Mousavi fra det iranske utenriksdepartementet.

Iran takker nei til samtaler med amerikanske myndigheter så lenge de blir truet med sanksjoner, uttalte den iranske FN-ambassadøren Majid Takht Ravanchi til nyhetsbyrået Reuters.

Stoltenberg advarer mot å trekke NATO inn i diskusjonene om Iran

NATO-sjef Jens Stoltenberg sier i et intervju med NTB at han advarer mot å spekulere på om det kan bli aktuelt med et militært nærvær i området fra NATOs side.

– Nå må vi gjøre alt for å bidra til å få ned spenningen, for å få ned faren for en militær konflikt. Da tror jeg ikke tida er inne for å tenke høyt om et mulig NATO-nærvær. Det kan bare bidra til det motsatte, sier han.

NATO-sjef Jens Stoltenberg har diskutert situasjonen i Hormuzstredet og Omanbukta på flere NATO-møter den siste tiden. Han har selv snakket med både utenriksminister Mike Pompeo og tidligere forsvarsminister Patrick Shanahan om saken. Foto: Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN

 1. Les også

  Trump sier han vil straffe regimet i Teheran. Men hittil er det de vanlige iranere som merker at «benene brekker».

 2. Les også

  Frp-topper ville ha støttet USA i en krig mot Iran

Les mer om

 1. Amerikansk politikk
 2. Utenrikspolitikk
 3. USA
 4. Iran

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Trump kunngjør sanksjoner mot Khamenei

 2. VERDEN
  Publisert:

  Pompeo forsøker å bygge koalisjon mot Iran

 3. VERDEN
  Publisert:

  Trump skjerper sanksjonene mot Iran

 4. VERDEN
  Publisert:

  FN-toppmøte kan skje uten Iran – får ikke visum

 5. VERDEN
  Publisert:

  Trump: Krig vil bety «slutten for Iran»

 6. VERDEN
  Publisert:

  Irans utenriksminister på overraskelsesbesøk i vertsbyen for G7-toppmøtet