USA ber Russland sørge for at MH17-siktede stilles for retten

USA ber Russland om forsikringer for at de siktede etter nedskytingen av Malaysia Airlines-flyet MH17 blir stilt for retten.

Arkivbilde fra 22. juli 2014 hvor en prorussisk opprører passerer medlemmer av OSSE ved vraket av Malaysia Airlines MH17 som var blitt skutt ned over Ukraina fem dager tidligere. Onsdag ble tre russere og en ukrainer siktet for å stå bak nedskytingen av passasjerflyet. Foto: Vadim Ghirda/ AP / NTB scanpix

I en uttalelse natt til torsdag, norsk tid, kommenterer USAs utenriksminister Mike Pompeo siktelsene mot fire navngitte personer som ble offentliggjort onsdag. Den internasjonale gruppen som etterforsker nedskytingen av flyet i Ukraina 17. juli 2014 har siktet tre russere og en ukrainsk mann for å ha skutt ned ruteflyet med en russisk rakett.

– Alle de siktede var medlemmer av Russland-ledede styrker i Øst-Ukraina. Vi oppfordrer Russland til å respektere og overholde FNs Sikkerhetsråds resolusjon 2166 og sikre at alle anklagede individer i Russland stilles til ansvar, sier Pompeo i en uttalelse fra det amerikanske utenriksdepartementet.

To av de tre siktede er russere tilknyttet Russlands militære etterretningstjeneste, mens den tredje har en fortid som oberst i den russiske etterretningstjenesten (FSB). Han var leder for de russiskstøttede separatistene i Øst-Ukraina da flyet ble skutt ned.

Russland var raskt ute onsdag med kritikk mot etterforskningen og sier de ikke har fått delta.