Verden

Fem ting vi lurer på foran demokratenes første store 2020-test

NEW YORK (Aftenposten): Kan Elizabeth Warren benytte kveldens debatt til å true toppduoen Bernie Sanders og Joe Biden?

Mange av de demokratiske kandidatene møttes i Sør-Carolina nylig. I debattene i Florida vil sentrale temaer trolig bli USAs helsevesen, klimautfordringer, mulighet for gratis utdannelse, rasemotsetninger og innvandring. Det er også sannsynlig at kandidatene må svare på et par sikkerhetspolitiske spørsmål, for eksempel den spente situasjonen med Iran.
 • Christina Pletten
  Christina Pletten
  Kommentator

Alles øyne er på presidentkandidat Elizabeth Warren i kveld. Hun har hatt den mest interessante utviklingen i vårens gryende valgkamp. Etter å ha ligget langt etter puster hun nå kollega Bernie Sanders i nakken.

Warren skal stå på debattscenen i Florida i kveld sammen med ni andre demokrater. I morgen kveld skal ti andre kandidater, inkludert Sanders og tidligere visepresident Joe Biden, i ilden. Feltet er så stort at partiet har valgt å dele det i to.

Her er fem ting å legge merke til under de to debattkveldene:

Kan Elizabeth Warren få overtaket på Sanders?

Warren er den eneste ledende kandidaten den første kvelden. Dermed får hun ikke muligheten til å sparre med Bernie Sanders og Joe Biden direkte. Samtidig kan det gi henne større rom til å formidle sin politikk.

Warren har en visjon for et ganske radikalt endret USA, der statens rolle som regulerende kraft står sentralt. De to første månedene av valgkampen pøste hun ut detaljerte politiske forslag uten at det ga resultat. Mediene spekulerte i om hun var for nerdete eller for lite «karismatisk».

Men Warren jobbet jevnt og trutt. I mars begynte oppslutningen hennes å krype oppover på meningsmålingene. Kampanjen skjønte at nerdestempelet kunne være en styrke. «I’ve got a plan for that» ble Warrens nye motto. Dermed trakk hun også en kontrast til sin argeste konkurrent på partiets venstrefløy, Bernie Sanders, som blir anklaget for å ha for enkle og urealistiske løsninger.

Én ting å se etter: Om Warren søker å skille seg fra de andre ved å fremheve sine detaljerte planer.

Ordfører Pete Buttigieg sliter med en skandale i hjembyen.

Kan Pete Buttigieg komme tilbake etter skandalen?

Kometkandidat Pete Buttigieg har hatt noen tunge uker etter at en svart mann ble skutt av en hvit politimann i byen South Bend der Buttigieg er ordfører. Kandidaten er blitt konfrontert av rasende innbyggere. Skandalen har skapt problemer på tre nivåer for Buttigieg:

1. Det har understreket faren ved å «ta fri» fra en krevende lederjobb for å drive valgkamp i en helt annen del av landet.

2. Det har satt nytt søkelys på rasemotsetningene i South Bend. Buttigieg ga byens første svarte politisjef sparken og har ikke klart å hamle opp med rasismeanklager mot politiet i sine syv år som ordfører.

3. Det har åpnet for anklager mot den unge presidentkandidaten om at han er naiv og ute av stand til å takle slike problemer.

Én ting å se etter: Om Buttigieg nevner hendelsen South Bend.

Senator Kamala Harris var bookmakernes og ekspertenes favoritt, men har ikke klart å skille seg ut nok foreløpig.

Kan Kamala Harris og Beto O’Rourke finne tilbake til populariteten?

Harris, og i litt mindre grad O’Rourke, ble pekt på som favoritter av eksperter før valgkampen startet. De tilhører en yngre generasjon enn Biden, Warren og Sanders, og har bred appell hos mange forskjellige grupper. Og ikke minst: de er fra USAs to største stater, California (Harris) og Texas (O’Rourke).

Likevel har de to strevet med å finne fotfeste. Harris begynte bra, men har siden sklidd lenger og lenger ned på målingene, og er nå på fjerdeplass nasjonalt. O’Rourke har fått mye negativ presse og er blitt fremstilt som overfladisk og selvopptatt.

O’Rourke skal på første kvelden og må gripe muligheten til å fremstå som en seriøs utfordrer. Han er god på en scene, men skal måle seg mot Warrens detaljkunnskap. Harris skal bryne seg mot Joe Biden, Bernie Sanders og Pete Buttigieg.

Én ting å se etter: Om Harris og O’Rourke vil angripe Biden direkte.

Andrew Yang er en utradisjonell kandidat, men har fått oppmerksomhet for sine ideer.

Kan en av outsiderne, forfatter Marianne Williamson eller IT-gründer Andrew Yang, ha suksess?

IT-gründer Andrew Yang har fått mye oppmerksomhet for sine ideer og har nå større oppslutning enn mange av de tradisjonelle politikerne. Yang er opptatt av IT-gigantenes makt og hvordan fremtidens arbeidsmarked skal takle automatisering. Borgerlønn er en bærebjelke i kampanjen hans. Kan Yang tvinge de profesjonelle politikerne til å snakke om noe nytt?

Marianne Williamson er en forfatter og selvhjelpsguru som fokuserer på spiritualitet og moral. Dette er tema som har gjenklang hos mange demokrater i Donald Trumps USA. De andre kandidatene skal derfor vokte seg for å blåse av Williamsons poenger i en tid der nettopp moral er blitt et sentralt aspekt av politikken, for eksempel når det gjelder behandlingen av innvandrerbarn på grensen.

Én ting å se etter: Om Yang kan skille seg ut nok til at han gjør et hopp på målingene.

Les også

 1. Nyttårsaften utfordret den første demokraten Trump. Her er hennes antatte fremste konkurrenter i kampen om å bli partiets presidentkandidat.

 2. Det viktigste er å bli kvitt Trump, ifølge velgerne. Men demokratene krangler om hvordan de skal vinne.

Senator Kirsten Gillibrand skal være på samme scene som Joe Biden, og har profilert seg på #metoo-saker. Vil hun konfrontere Biden på dette temaet?

Vil Joe Biden tape sin soleklare ledelse?

Siden han erklærte sitt kandidatur i april, har tidligere visepresident Joe Biden hatt en solid ledelse på meningsmålingene. Biden har én stor fordel i debatten: han har gjort dette før, som tidligere presidentkandidat. Men han har også vist mange svakheter de siste månedene.

Han har vinglet på flere tema, blant annet abort. Den siste uken er han blitt angrepet for kommentarer om hvor bra Senatet var på 1970- og -80-tallet, og hvordan han jobbet sammen med to demokrater som støttet segregering av hvite og svarte. Han kan også snuble i spørsmål om Irak-krigen, sin behandling av kvinner og sin ledende rolle i den skandaløse utspørringen av Anita Hill i 1992.

Én ting å se etter: Bidens kroppsspråk. Han må være selvsikker uten å virke arrogant.

 • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.

Les mer om

 1. Presidentvalget i USA
 2. Elizabeth Warren
 3. USA