Verden

Det hvite hus visste om Taliban-rapport i 2019

Ledende embetsmenn i Det hvite hus visste allerede i fjor om rapportene som fortalte at Russland tilbød belønning til Taliban for å drepe amerikanske soldater.

Ledende embetsmenn i Det hvite hus visste allerede i fjor om rapportene som fortalte at Russland tilbød belønning til Taliban for å drepe amerikanske soldater. Rahmat Gul / AP / NTB scanpix

 • NTB

Tidlig i 2019 skal de ledende embetsmennene fått kjennskap til etterretningsrapporten. Det er ett år tidligere enn det som tidligere er opplyst, sier offisielle kilder med kunnskap om saken til nyhetsbyrået AP.

Opplysningen om Russlands hemmelige utbetaling til Taliban-krigere for angrep mot amerikanere, var del av minst én av president Donald Trumps skriftlige daglige etterretningsorienteringer, ifølge kildene. Daværende nasjonal sikkerhetsrådgiver John Bolton fortalte også kolleger at han hadde orientert Trump om det i mars 2019.

Trump avviser at han ble orientert om russisk støtte til Taliban i Afghanistan, fordi etterretningen angivelig ikke anså det som troverdig – en forklaring Det hvite hus holder fast ved. Det er likevel sjelden at etterretningsopplysninger som anses som tvilsomme, blir presentert for ledende embetsmenn.

Les også

Trump nekter for å ha blitt orientert om Taliban-rapport

Skal ha vært tema daglig orientering

Også tidlig i år skal Russlands utbetaling av dusør har vært tema i en av presidentens daglige orienteringer, og saken skal ha blitt diskutert mellom nasjonal sikkerhetsrådgiver Robert O’Brien og Trump. O’Brien nekter for at det er tilfellet.

Ifølge The New York Times var det USAs etterretning som hadde konkludert med at den russiske militære etterretningen GRU tilbød belønninger til Taliban-krigere for å drepe amerikanske soldater i Afghanistan.

USAs nye etterretningssjef John Ratcliffe benektet også sent søndag at Trump eller Pence var blitt orientert, men han unnlot å si noe om selve rapporten.

Både Taliban og Russland har avvist rapporten til The New York Times.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Trump
 2. Det hvite hus
 3. USA
 4. Russland
 5. The New York Times
 6. Afghanistan

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Trump nekter for å ha blitt orientert om belønninger for å drepe amerikanske soldater

 2. VERDEN

  Pelosi krever sanksjoner mot Russland på grunn av Taliban-avtale

 3. NORGE

  – Norske soldater er trent og utstyrt for å delta i et land i krig

 4. VERDEN

  Slik snakket Trump til verdensledere: Kalte Merkel dum og sa at May manglet ryggrad. En statsleder ringte to dager i uken.

 5. VERDEN

  Boltons bestselger: Trump sa OK til Kinas fengselsleirer, ville invadere Venezuela og trodde Finland var russisk

 6. VERDEN

  Han måtte gå etter 519 dager som en av Trumps nærmeste. Nå varsler han store avsløringer om presidenten.