Trump kritiserer Danmarks statsminister

President Donald Trump mener Danmarks statsminister Mette Frederiksens svar på hans Grønland-utspill er «vemmelig». Man snakker ikke slik til USA, sier han.

Fredriksens uttalelse om hans forslag om å kjøpe Grønland fra Danmark var «vemmelig». Alt hun hadde trengt å gjøre var å si nei til ham, fortalte Trump til journalister utenfor Det hvite hus onsdag.

Presidenten sa han avlyser et planlagt Danmark-besøk fordi «man snakker ikke til USA på den måten», ifølge CNBCs politiske korrespondent Eamon Javers på Twitter.

Vil ikke ha ordkrig

Mette Frederiksen sier til dansk TV2 onsdag kveld at hun ikke vil innlede en ordkrig med Trump.

– Jeg synes vi skal holde fast ved at det er den amerikanske presidenten som har meldt avbud, sier hun til TV-stasjonen.

«Ergerlig og overrasket»

Mette Fredriksen hadde på en pressekonferanse i København tidligere på dagen sagt at hun er «ergerlig og overrasket» over presidentens avlysning, som kom etter at Danmark avviste Trumps ønske om å kjøpe Grønland.

– Jeg har i likhet med mange andre sett fram mot besøket, og fremfor alt til å markere det sterke bilaterale samarbeidet. USA er en av våre viktigste allierte, sa Frederiksen.

– Vårt ønske om et forsterket strategisk samarbeid står fast, derfor står invitasjonen fast, sa hun videre.

– Trenger samarbeid

Ifølge Frederiksen trengs det et nærmere samarbeid mellom USA, Grønland, Færøyene og Danmark i Arktis.

– Vår invitasjon til et sterkere samarbeid om arktiske spørsmål står fortsatt fast. Arktis-området er viktigere enn noensinne, framholdt statsministeren.

Hun erkjente at det har vært en «diskusjon» med hensyn til salg av Grønland, men viste til at dette er blitt klart avvist av Kim Kielsen, leder for Grønlands selvstyremyndigheter.

Hun bedyret også at ingenting er endret i forholdet mellom USA og Danmark.