Verden

Trump vurderer fortsatt å kjøpe Grønland

Danmarks statsminister Mette Frederiksen kaller det absurd at president Donald Trump vurderer å kjøpe Grønland. Hun er klar på at Grønland ikke er til salgs.

President Donald Trump har ikke slått fra seg tanken om å prøve å kjøpe Grønland fra Danmark. Foto: Felipe Dana / AP / NTB scanpix
  • NTB

Frederiksen, som nettopp i disse dager er på besøk på Grønland, sier at hun virkelig håper at meldingene fra Washington om å kjøpe Grønland ikke er alvorlig ment.

– Grønland er ikke til salgs. Grønland er ikke dansk. Grønland er grønlandsk. Jeg håper at dette ikke er noe som er alvorlig ment, sier Frederiksen til den grønlandske avisa Sermitslaq.

En av Donald Trumps nære medarbeidere bekreftet søndag at presidenten faktisk vurderer å kjøpe Grønland, selv om Grønland selv fastholder at øya ikke er til salgs.

– Jeg bare sier at presidenten, som har litt peiling på eiendomskjøp, ønsker å ta en kikk på Grønlandskjøpet, sier Larry Kudlow til Fox News søndag.

– Danmark eier Grønland. Danmark er en alliert. Grønland er et strategisk sted. De har mange verdifulle mineraler, sier han videre.

– Det er en interessant sak, den er under utvikling, vi ser på det, men vi vet ikke, sier Kudlow som er Trumps nærmeste økonomiske medarbeider.

Avviser ideen

Men både Grønlands landsstyreformann Kim Kielsen og Mette Frederiksen, som søndag og mandag er på besøk på Grønland, gjør det klart at øya ikke er til salgs.

– Det er mange viktige ting å snakke med grønlandske politikere om, men et eventuelt kjøpstilbud fra USA er ikke en av dem, sa Frederiksen etter at hun søndag ankom Nuuk på sitt første besøk som statsminister.

– Det er en absurd diskusjon, og Kim Kielsen har selvfølgelig gjort det klart at Grønland ikke er til salgs, og der stopper alt snakk om det, sa hun til DR.

Under besøket kommer Arktis uansett opp som tema, siden Trump skal møte Kielsen og lagmannen fra Færøyene når han i begynnelsen av september besøker Danmark.

Det var i forrige uke at Wall Street Journal meldte at Trump hadde snakket om å kjøpe Grønland og bedt sine medarbeidere undersøke mulighetene.

Perverst

Søren Søndergaard fra Enhedslisten mener at Frederiksen må avlyse Trumps besøk i september om han en gang til framfører sine perverse lyster om å ville kjøpe Grønland. Han kaller Trumps utspill en åpenbar provokasjon.

Forslaget om å avlyse besøket møter ikke forståelse hos regjeringens andre støtteparti, De Radikale.

– Det er en vanvittig melding fra den amerikanske presidenten. Men nettopp derfor har vi bruk for å snakke med ham om hvordan vi håndterer Arktis i framtiden, sier De Radikales utenrikspolitiske talsmann Martin Lidegaard.

I forrige århundre var USA også inne på tanken å kjøpe Grønland, men den danske regjeringen avviste ideen.

I selvstyreloven for Grønland fra 2009 er det fastslått at grønlenderne er sitt eget folk. Derfor kan Danmark heller ikke selge Grønland, selv om det skulle komme på tale.

Les mer om

  1. Larry Kudlow
  2. Grønland
  3. Danmark