Seks land tar imot migranter fra Ocean Viking. Norge er ikke ett av dem

Migrantene på Ocean Viking får gå i land på Malta.

Mange av migrantene om bord på Ocean Viking er traumatisert, syke eller skadet.

356 migranter ble for snaut to uker siden reddet fra gummibåter og tatt om bord på norskeide Ocean Viking. En tredjedel av dem er barn. Ingen land ville ta imot dem.

Migrantene har vært om bord i skipet i opptil 14 dager. Legen på skipet sa torsdag at situasjonen for passasjerene om bord begynte å bli prekær, og ba europeiske myndigheter om å finne en rask løsning. Han advarte blant annet om at passasjerenes mentale helsetilstand ble dårligere, dag for dag.

Nå bekrefter Maltas statsminister Joseph Muscat på twitter at at migrantene får gå i land på Malta.

«Etter 14 dager med unødvendig lidelse, får de 356 menneskene på OceanViking endelig gå i land på Malta. Selv om noen enkelte EU-land til slutt fant en løsning på denne humanitære krisen i Middelhavet, må et forutsigbart system på plass umiddelbart,» skriver Leger Uten Grenser på Twitter.

Ingen blir på Malta

Torsdag seilte skipet i hjerterformasjon for å få oppmerksomhet om situasjonen til migrantene, i påvente av å få klarsignal til å gå i havn.

Maltas statsminister Joseph Muscat opplyser at marinefartøy fra Malta vil hente de 356, som har vært om bord i Ocean Viking i to uker, for deretter å bringe dem til land på Malta.

EU-landene Frankrike, Tyskland, Irland, Luxembourg, Portugal og Romania har ifølge Muskat sagt seg villige til å ta imot alle og behandle asylsøknadene deres.

– Ingen av dem vil bli værende på Malta, tvitrer han.

Frankrike tar 150. Norge: ingen

Frankrikes utenriksminister Christophe Castaner bekrefter på Twitte r at landet vil ta imot 150 av dem som befinner seg om bord på Ocean Viking.

EUs migrasjonskommissær Dimitris Avramopoulos gleder seg stort over at det er funnet en løsning for de 356 om bord på det norske redningsfartøyet.

– Ære være dem som gikk med på å relokalisere dem, skriver han på Twitter , men henvisning til de seks EU-landene som har sagt seg villige til å ta imot dem som befinner seg på Ocean Viking.

Justisminister Jøran Kallmyr har i flere omganger avvist forespørsler om å bistå med å løse situasjonen til migrantene om bord på det norskregistrerte skipet.

– Det er en samlet regjering som har meddelt både italienske og franske myndigheter om at vi ikke kommer til å bidra i denne situasjonen. Vi har hele tiden vært tydelige på at det er Leger Uten Grenser og SOS Méditerranée som har skapt denne situasjonen, sa Kallmyr til NTB torsdag.

Han sa at Norge ikke vil være med på ad-hoc løsninger, og understreket at permanente felleseuropeiske mekanismer må komme på plass for å løse situasjonen i Middelhavet.

Avviser kritikk av redningsoperasjonen

Tidligere har han sagt at slike frivillige redningsoperasjoner i Middelhavet bare fører til at flere migranter legger ut på den farefulle ferden. Det avviser Leger Uten Grenser.

– Den udiskutabelt viktigste grunnen til at mennesker flykter over Middelhavet, er den desperate situasjonen i Libya. Ingen data bekrefter direkte sammenheng mellom redningsbåter og antall krysningsforsøk, tvitrer  organisasjonen.

Justisministeren har også sagt at migrantene som reddes i Middelhavet ofte er fra Pakistan, Bangladesh, Egypt og Tunisia, og at disse ikke har noe i Europa å gjøre. Dette avviser Leger Uten Grenser.

– Alle vi redder, har flyktet fra Libya, et land i borgerkrig. Mange av dem har vært vilkårlig fengslet i interneringsleirer og mange har vært ofre for tortur, vold og utpressing. Menneskene flykter for livet. De vil heller risikere det på havet enn å lide en dag til i Libya, skriver hjelpeorganisasjonens styreleder Karine Nordstrand i Dagens Næringsliv.