For 30 år siden fikk en piknik jernteppet til å revne. 600 østtyskere flyktet.

19. august 1989 arrangerte ungarere grilling og samvær på tvers av jernteppet. Pikniken regnes som forløperen til Berlinmurens fall.

Ingen tvil om hva denne østtyske mannen følte da han tok de første skrittene på østerriksk jord.

Sommeren 1989 var jernteppet som hadde delt Europa i to siden andre verdenskrig i ferd med å bli fillete.

Allerede i mai hadde ungarerne begynt å plukke fra hverandre det fysiske grensegjerdet mot Østerrike. I juni stilte utenriksministrene fra de to landene opp med boltekuttere og klippet seg gjennom gjerdet mens en hel verden så på.

Merkel og Orbán møtes til jubileum

I august kom vendepunktet den tyske kansleren Angela Merkel mandag reiser til Ungarn for å markere. Sammen med statminister Viktor Orbán feirer hun tredveårsjubileet for 19. august 1989, dagen da ungarerne arrangerte piknik og minst 600 østtyske flyktninger rømte over til Østerrike.

Selv hadde ungarerne fritt kunnet passere grensen siden 1988, de hadde fått utdelt såkalte «verdenspass». Men det gjaldt bare dem, ikke statsborgere fra andre land i østblokken.

2. mai 1989 klippet grensevakter i samarbeid med bønder fra en statlig gård hull i piggtrådgjerdet mellom Ungarn og Østerrike.
Den ungarske utenriksministeren Gyula Horn (t.h.) og hans østerrikske kollega Alois Mock kuttet seg gjennom jernteppet med verdenspressen til stede 27. juni 1989.

Bare ungarere fikk reise

Grensevakter arresterte alle som forsøkte å krysse grensen uten å ha papirene i orden. Det ble også innført ekstra overvåking langs grensen for å sikre seg mot illegale flyktninger.

Og Berlinmuren og grensen mellom øst og vest i Tyskland virket like steinhard som før. Fortsatt kunne ikke innbyggerne i det kommunistisk styrte Øst-Tyskland, DDR, reise til slekt og venner i det kapitalistiske Vest-Tyskland. Men til Ungarn fikk de dra.

Sommerferie ble flukt

Det gjorde de, mange i de karakteristiske DDR-produserte bilene av merket «Trabant». For mange startet det som sommerferie, så ble de værende i håp om at de få meterne over til Østerrike skulle kunne krysses. Deretter var veien kort til målet Vest-Tyskland. Internasjonale forhandlinger ble også ført, men resultatet lot vente på seg, beskriver historikeren Imre Tóth.

Flere titusener DDR-borgere satt derfor fast i Ungarn sommeren 1989 og håpet at grensen skulle åpne seg.

Slik ble østerrikere og tyskere invitert til den paneuropeiske piknik ved Jernteppet.

Grilling over grensen

Slik var stemningen da noen ungarske opposisjonelle fikk ideen om å arrangere en fredsdemonstrasjon i form av en piknik som feiret europeisk enhet. Ungarere, østerrikere og tyskere grillet, sang og pratet sammen under den «paneuropeiske piknik» 19. august 1989 nær byen Sopron.

I tre timer skulle grensen holdes åpen, noe som var avtalt med østerrikske og ungarske myndigheter på forhånd.

Like før markeringen dukket mange av de østtyske flyktningene opp, de presset seg i flere runder over grensen og inn i Østerrike.

Tilsammen klarte 600 DDR-borgere å komme seg over i løpet av et par timer. Det ungarske grensepolitiet lot være å skyte.

Flere titusener flyktninger fra DDR satt i Ungarn i august 1989. 600 av dem brøt gjennom grensegjerdet 19. august 1989.
Lettelsen var stor for mange av flyktningene som kom seg over til Østerrike for tredve år siden.
Grensevaktene i Ungarn valgte å ikke skyte mot østtyskerne som ulovlig krysset grensen.

Pekte frem mot Berlinmurens fall

I ukene etterpå ble det fart over forhandlingene om flyktningens skjebne, og 11. september fikk de reise inn i Østerrike. Mange av DDR-flyktningene kom fra Øst-Berlin. Etter å ha reist halve Europa rundt, endte de ofte i Vest-Berlin, bare kilometer unna sine gamle hjem.

Senere er den paneuropeiske piknik blitt stående som en forløper til Berlinmurens fall. – Ungarn fjernet den første steinen fra Muren, sa den tyske kansleren Helmut Kohl.

Den paneuropeiske piknik satte fart i forhandlingene om flyktningene fra DDR. 10. september fikk 1000 østtyskere tillatelse til å krysse grensen ved Sopron.
11. september 1989 fikk mange tusen østtyskere endelig reise legalt inn i Østerrike. Mange hadde ventet i månedsvis i Ungarn.

I år er det 30 år siden pikniken ble arrangert. Før helgen sa kansler Angela Merkel i sin egen podkast at Ungarn bidro sterkt til Murens fall. – Vi vil alltid være takknemlige for Ungarns bidrag til tysk enhet, sa hun.

Merkel og Ungarns statsminister Viktor Orbán representerer hver sin side i flere av konfliktene som rir dagens Europa, ikke minst i synet på hvordan flyktninger bør håndteres.

Tysklands kansler Angela Merkel deltok også i 20-årsjubileet for den paneuropeiske piknik. Her er hun med den daværende ungarske statsministeren Gordon Bajnai.

Merkel har ikke vært i Ungarn siden 2014. Mandag skal Merkel og Orbán blant annet delta på en festgudstjeneste i kirken i Sopron.

I anledning 20-årsjubileet for den paneuropeiske piknik sto en symbolsk Trabant på grensen.