- Et feigt angrep utført av usle kryp

Slik karakteriserer oberstløytnant Rune Solberg i Telemark bataljon angrepet der den norske soldaten omkom mandag.

Den drepte soldaten var vognfører på et pansret kjøretøy av denne typen.

Har du tips om denne saken? Send en e-post til 2286@aftenposten.no eller ring Aftenposten.no på 02286. Du kan også sende SMS/MMS til 2286.

Oberstløytnant Rune Solberg har vært sjef for Telemark bataljon (TMBN) siden april 2008.

Han forbereder seg nå på å lede neste norske styrke til Afghnaistan og har derfor gått ut av sjefsrollen.

Soldaten som mandag morgen ble drept i Afghanistan kom til TMBN høsten 2008. 22-åringen har hele tiden hatt oppgaven som vognfører på CV90.

Oberstløytnant Rune Solberg. FOTO: SCANPIX

— Dette ser vi i TMBN på som et feigt angrep, utført av usle kryp som ikke har andre midler å ty til enn dette, sier Solberg.

- Sterkt involvert

Mandag ble det holdt flere orienteringer for soldatene i TMBN som befinner seg i Norge, på Rena. Pårørende til soldater i TMBN har henvendt seg til avdelingen, og fått svar så langt det har vært mulig, ifølge Solberg.

— Siden soldaten tilhører TMBN føler vi at vi er sterkt, sterkt involvert i det som har skjedd. Vi ser på oss selv som det viktigste kontaktpunktet for pårørende, sier Solberg.

Tung dag for forsvarssjefen

Den drepte soldaten var vognfører på en CV9030-stormpanservogn. Dette er et pansret kjøretøy, og vognen med den omkomne kjørte bakerst i kolonnen.

To andre soldater som satt i samme vogn, ble lettere skadet.

Forsvarssjef Harald Sunde mottok opplysningen om at Norge har mistet en soldat i Afghanistan med stor sorg. Han understreker samtidig at oppdraget vil fortsette med uforminsket kraft.

Forsvarssjef, general Harald Sunde. FOTO: SCANPIX

— Mine tanker og min dype medfølelse går først og fremst til familien og de nærmeste som i dag har lidd et ubeskrivelig tap. Jeg tenker også på soldatene som ble skadet, avdelingen som har mistet et verdifullt medlem, på medsoldatene som har mistet en venn og på alle norske soldater i Afghanistan som nok en gang blir minnet på oppdragets alvorlighet, sier Sunde i en pressemelding publisert på Forsvarets hjemmesider.

Bomben trolig nedgravd

Sunde understreker at Forsvaret er klar over hvilken risiko oppdraget i Afghanistan fører med seg, men at det likevel er tungt hver gang krigens realiteter innhenter det norske bidraget.

— Patruljen som ble rammet i dag var satt opp på en CV90 stormpanservogn. Dette er det best pansrede kjøretøyet Forsvaret har i Afghanistan. I tillegg tilhører enheten en svært godt trenet avdeling. I dag var ikke dette nok. Oppdraget i Afghanistan vil fortsette med uforminsket kraft, men vi skal i dag ta oss tid til å hedre vår kamerats minne og ta vare på hverandre, sier Sunde.

Bomben gikk av rundt fire kilometer sørøst for Ghowrmach. Den var trolig nedgravd og utløst av en trykkplate, heter det. Det vil i praksis si det som folkelig kalles en veibombe.

Ingen har så langt tatt på seg ansvaret for veibombeangrepet, og skjedde klokken 09.46 lokal tid, tilsvarende 06.16 norsk tid.

- Det blir en sak for afghanske myndigheter og politi, sier Kjetil Eide ved Forsvarets operative hovedkvareter til Aftenposten.no.

Evakuert

Både den omkomne og de to soldatene som satt i vognen ble raskt evakuert av stabiliseringsstyrkenes helikopter i Meymaneh, og fløyet tilbake til basen i Meymaneh av et norsk helikopter.

Soldaten tilhørte infanterienheten fra Telemark bataljon, som var på vei for å møte soldater fra den afghanske hæren for å gjennomføre felles patruljer i området.

Det var rundt 40 norske soldater med i gruppen som ble rammet av veibomben.

Fersk i tjenesten

Forsvaret ønsker foreløpig ikke å frigi navnet på den omkomne soldaten.

— Soldaten var i Telemark bataljon, og var en del av stabilisteringsstyrken. Siden Telemark bataljon tok over ved årsskiftet, hadde soldaten trolig nylig startet sin tjeneste, sier oberstløytnant Vegard Finberg ved Forsvarets operative hovedkvarter til Aftenposten.no.