Demonstrasjoner i Hongkong etter skyting

Hongkongs innbyggere raser onsdag mot myndighetene og alt som er knyttet til Fastlands-Kina. Dagen før ble en 18-åring skutt i byen mens Kina feiret 70-årsdag.

Demonstrant med illustrasjon av skytingen tirsdag: I Tsuen Wan skjøt politiet 18 år gamle Tsang Chi-kin på kloss hold i brystet. Tilstanden er kritisk, men stabil, ifølge sykehuset.
  • NTB

Flere hundre studenter deltok onsdag i en sittned-aksjon ved Tsuen Wan Public Ho Chuen Yiu memorial college i Hongkong i protest mot at politiet tirsdag skjøt med skarpt mot demonstranter, angivelig væpnet med paraplyer.

I Tsuen Wan skjøt politiet 18 år gamle Tsang Chi-kin på kloss hold i brystet. Tilstanden er kritisk, men stabil, ifølge sykehuset.

Det er første gang politiet har skutt en demonstrant mens protestene mot myndighetene har pågått de siste fire månedene, og det skjedde mens Kina feiret seg selv og 70-årsjubileet for republikken tirsdag.

Tsang Chi-kin (18) ble skutt i brystet fra kloss hold under demonstrasjonen i Hongkong tirsdag.

Politiet: Full rett til å skyte

Politiet har uttalt at tjenestemannen som skjøt, fryktet for sitt eget liv, og at han var i sin fulle rett til å skyte.

– Hongkong har i praksis blitt en politistat, skriver demokratiforkjemper Joshua Wong på sosiale medier.

Ifølge politisjef i Hongkong, Stephen Lo, var tirsdagen «en av Hongkongs mest voldelige og kaotiske dager», skriver BBC.

Politiet fyrte blant annet av 900 gummikuler og 1400 tåregassbeholdere mot demonstrantene, og 269 personer ble pågrepet under opptøyene. I tillegg ble 18 år gamle Tsang Chi-kin skutt i brystet på kloss hold. Tilstanden er kritisk, men stabil, ifølge sykehuset.

– Demonstrantene hadde dødelige våpen, og politibetjenten følte at livet sto i fare, sier talsperson for Hongkong-politiet, Tang Ping-keung, til reportere onsdag.

Tang sier at opprørspolitiets opptreden «utvilsomt var innenfor lovens rammer og forsvarlig».

Han legger til at politibetjenten som skjøt 18-åringen, hadde «veldig begrensede valgmuligheter» og ikke tid til varselskudd.

Les også

Demonstrant skutt i Hongkong mens Kina feiret 70-årsjubileum

Flere hundre studenter deltok onsdag i en sittnedaksjon ved Tsuen Wan Public Ho Chuen Yiu memorial college i Hongkong i protest mot at politiet tirsdag skjøt med skarpt mot demonstranter, angivelig væpnet med paraplyer.

Risikerer fengsel i ti år

Det brygger onsdag opp til mer uro i Hongkong. Ifølge Reuters vender sinnet nå seg mer spesifikt mot alt og alle som kan knyttes direkte til Kina: Kinesiske banker og selskaper og personer i mer sentrale verv og stillinger der utsettes for hets, fasader sprayes ned med graffiti og vandaliseres.

Wong skriver onsdag at de vil stille opp i retten onsdag for å støtte tidligere arresterte demonstranter.

– 96 demonstranter vil bli siktet for opprør. Strafferammen er 10 års fengsel. I dag er dagen for deres rettshøring. Vi kommer for å vise vår solidaritet, skriver han.

Hongkong, som har hatt delvis selvstyre siden territoriet ble tilbakeført til Kina i 1997, har vært herjet av massive demonstrasjoner de siste månedene. Demonstrantene krever blant annet større demokratisk frihet og at politiets voldsbruk mot demonstranter blir gransket.