IRA-terrorist sier han ble arrestert rett før han fikk slått ut Londons strømforsyning
– Vi skulle bombe strømforsyningen til hele Sør-England, forteller den tidligere IRA-støttespilleren. Historien hans er blitt aktuell på ny i turbulente brexit-tider.
50 år etter at en av Storbritannias mest blodige konflikter startet for alvor, avslører en ny BBC-dokumentar oppsiktsvekkende detaljer. På slutten av 1960-tallet begynte grupperinger i Nord-Irland å jobbe for at landet skulle frigjøres fra Storbritannia og gjenforenes med republikken Irland.
Uroen som fulgte kalles «The Troubles», og dokumentaren har dermed fått navnet: Spotlight on the Troubles: A Secret History. I siste episode kommer det frem nye opplysninger om stillingskrigen mellom aktivistene i Den irske republikanske armé (IRA) og den britiske etterretningen, skriver BBC.
Fraksjoner av IRA gjennomførte flere blodige terrorangrep i siste del av 1900-tallet. Blant annet ble flere lokasjoner i London bombet. Nå påstår den tidligere IRA-støttespilleren John Crawley at et potensielt svært effektivt angrep ble avverget.
– Vi skulle bombe strømforsyningen til hele Sør-England, sier han i dokumentaren.
Den blodige historien ble aktuell med Brexit
Nå vekker de nye opplysningene oppsikt i Storbritannia. Der har debatten rundt Brexit brakt den blodige historien frem i lyset igjen. Spørsmål om grensen mellom Nord-Irland og Irland har vært blant de vanskeligste punktene i forhandlingene med EU.
Flere kritiske stemmer, inkludert det nordirske unionistpartiet (DUP), anser det som elementært for freden på den irske øya at grensen holdes åpen. Man viser i den anledning til Langfredagsavtalen, som siden 1998 har regulert grensepolitikken.
Frykter at brexit skal åpne gamle sår med vold og uro i Nord-Irland
Avisen The Guardian har omtalt brexit som «en fare for freden» på lederplass. Befolkningen blir nemlig stadig påminnet om at freden er sårbar.
Senest 9. september i år ble det funnet en bombe i den nordirske grensebyen Londonderry. Ifølge BBC var den plantet der av den paramilitære gruppen Real IRA, en fjern utbrytergruppe fra det opprinnelige IRA.
– Jeg skjønner ikke hvorfor de ikke bare tok livet av oss
John Crawley, som nå deler sin historie, er en amerikansk tidligere marinesoldat. Han ble i sin tid tatt for å smugle våpen til IRA fra USA. Ifølge ham var alt klart for at angrepet kunne gjennomføres før gruppen som skulle aksjonere ble tatt av politiet.
I dokumentaren bekrefter John Grieve, som var anti-terrorsjef i etterretningstjenesten Scotland Yard på den tiden, at Crawley var aktiv i en terrorcelle i IRA.
– Jeg skjønner ikke hvorfor de ikke bare tok livet av oss. Det ville vært et virkningsfullt budskap for andre som vurderte noe lignende om vi kom tilbake i kister. Og tro meg, det var mange folk som ville rekke opp hånden for å dra til England, sier Crawley i dokumentaren.