Verden

Canadas liberale stjerneskudd gikk på valgsmell etter trøblete valgkamp, må styre med mindretall

NEW YORK (Aftenposten): Canadas statsminister, Justin Trudeau, mistet flertallet, men kan foreløpig styre landet videre med en mindretallsregjering.

Justin Trudeau og hans kone, Sophie Gregoire Trudeau, vinker fra scenen i de liberales hovedkvarter i Montreal.
 • Kjetil Hanssen
  Kjetil Hanssen
  Journalist
Canadas statsminister, Justin Trudeau, fulgte valgsendingen på TV sammen med kona, Sophie Gregoire Trudeau, sønnene Xavier og Hadrian og datteren Ella-Grace.
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Trudeau beholder inntil videre makten etter at Canada gikk til valg mandag. Med 157 seter i parlamentet må hans parti, de liberale, forsøke å styre i mindretall.

Trudeaus parti er riktig nok fortsatt landets største, men fikk altså ikke de nødvendige 170 mandatene som ville gitt partiet flertall.

Tilhengere av separatistpartiet Bloc Quebecois jubler etter et brakvalg.

Resultatene

Da 99 prosent av stemme var talt opp, sto mandatstillingen slik, ifølge canadiske medier:

 • De liberale: 157 (184)
 • De konservative: 121 (99)
 • Quebec-separatister: 32 (10)
 • Nydemokratene (venstreorientert parti): 24 (44)
 • De grønne: 3 (1)
 • Uavhengig: 1 (0)

(Mandater etter forrige valg i parentes)

Ikke koalisjoner

Canada har ikke tradisjon for regjeringer med flere samarbeidende partier. Derimot kan det partiet som blir størst, forsøke å styre landet alene selv om det ikke har flertall alene.

Dermed blir Trudeaus sentrumsorienterte venstreparti avhengig av at et flertall i parlamentet ikke går imot ham.

Justin Trudeau med sønnen Hadrian i valglokalet mandag.

Liberal frontfigur

I brakvalget i 2015 fikk Trudeaus parti 184 av 338 seter i nasjonalforsamlingen. De siste årene har Trudeau hatt en høy profil internasjonalt som frontfigur for progressive krefter.

I 2015 møtte den da ferske statsministeren migranter på flyplassen under krisen.

Han sørget for mangfold i sin regjering. Den hadde like mange kvinner som menn, en minister var tidligere flyktning fra Afghanistan, og tre var sikher. Flere statsråder hadde urfolksbakgrunn.

Svartsminke i ansiktet

To skandaler har forfulgt Trudeau i valgkampen. I september dukket det opp gamle bilder og videoklipp av Trudeau som på fester hadde sminket ansiktet svart – såkalt blackface. Et av selskapene hadde «arabiske netter» som festtema. Trudeau var i 20-årene i disse tilfellene.

Han beklaget det hele.

– Jeg tenkte ikke at det var rasistisk på den tiden, men nå vet vi bedre, sa han.

I en valgdebatt tok hans rival, den konservative Andrew Scheer, opp saken.

– Han kan ikke engang huske hvor mange ganger han sminket ansiktet. Faktum er at han alltid går med maske, sa Scheer og anklaget Trudeau for å opptre falskt.

Midt under valgkampen foran det canadiske parlamentsvalget dukket det opp flere bilder og videoer som viser statsminister Justin Trudeau med svartsminket ansikt på fester for 20–30 år siden.

Press i korrupsjonssak

Den andre skandalen kom til overflaten sist vinter. En avgått justisminister sa at hun var blitt presset til ikke å følge opp korrupsjonsanklager mot SNC-Lavalin, et stort selskap i Trudeaus valgdistrikt.

Statsministeren sa at han bare ville beskytte canadiske arbeidsplasser.

Den avgåtte justisministeren er for øvrig den ene uavhengige kandidaten som kapret et mandat i årets valg etter å ha blitt ekskludert fra partiet.

Bussproblemer

Begge sakene har påvirket Trudeaus valgkamp. Kampanjen har imidlertid også har vært forfulgt av mer kuriøse småuhell. Blant annet smalt valgbussen hans inn i vingen på et valgkampfly. Da bussen noen uker senere var reparert, kjørte den seg fast på en parkeringsplass, og journalistene måtte ut for å dytte.

De konservatives leder, Andrew Scheer, avla stemme i Montreal. Partiet hans gikk frem, men ikke nok til å overta styringen av landet.

Er amerikansk statsborger

Motkandidaten Andrew Scheer har heller ikke hatt en problemfri valgkamp. Nylig ble det avslørt at han har amerikansk statsborgerskap i tillegg til å være canadier. Han påbegynte i august prosessen med å frasi seg statsborgerskapet i USA.

Under en debatt i valgkampen møtte det opp en utkledd Captain America, en superhelt, som bar et skilt der det sto: «Make Andrew Canadian Again».

De konservative gjorde det bedre enn sist, men ikke bra nok til å overta.

Humoristiske innslag

Også på ytterfløyene har det vært humoristiske innslag. En gruppe satirikere startet Neshornpartiet. Det har en kandidat med samme navn som en leder for ytre høyre. Partiet foreslår å nasjonalisere bacon og innføre «Unnskyld!» som offisielt motto for Canada.

Trudeaus brølere

Trudeau har også før årets skandaler begått blemmer.

I 2017 fikk han etikkrefs i parlamentet for gratis luksusferier på en karibisk øy eid av en sjiamuslimsk leder i Canada. Året etter var det ikke så alvorlig, men mer lattervekkende, da han møtte opp til en Bollywood-fest i India som den eneste i tradisjonell indisk klesdrakt.

Fikk Obama-støtte

Mot slutten av valgkampen fikk Trudeau en opptur da USAs avgåtte president, Barack Obama, uttrykte sin beundring.

– Jeg var som president stolt over å få arbeide samen med Justin Trudeau. Han er en hardtarbeidende, effektiv leder som tar opp store problemstillinger som klimaendringer. Verden trenger hans progressive ledelse nå, og jeg håper våre naboer i nord vil gi ham støtte til en ny periode, skrev Obama på Twitter.

 • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.

Les mer om

 1. Justin Trudeau
 2. Canada