Politiet: Lastebilen der 39 døde kom fra Belgia til England

Hvem var de 39 menneskene som døde innesperret i en lastebil i England?

Politi undersøker lastebilen der de 39 døde menneskene ble funnet natt til onsdag.
Luftfoto av lastebilen. Åstedsgranskere jobber på stedet i Essex utenfor London.

Ingen overlevde. Men 38 voksne og en tenåring ble funnet døde i lastebilen som natt til onsdag ble undersøkt i Waterglade industripark i Grays i Essex.

Den 25 år gamle lastebilsjåføren fra Nord-Irland er pågrepet og mistenkt for drap.

Politiet jobber på spreng for å identifisere de 39 døde menneskene. Onsdag kveld ble traileren flyttet til det politiet kaller et sted som kan «ivareta ofrenes verdighet».

Ennå er det ikke kjent hvem de 39 var, hvor de kom fra eller hvordan de døde. Lastebilen skal ha kjølerom.

Den er registrert i havnebyen Varna i Bulgaria, på et selskap eid av en irsk kvinne, opplyser det bulgarske utenriksdepartementet.

– Politiet sa at det er helt usannsynlig at de døde er bulgarere, sa talspersonen, ifølge BBC.

– Ofrenes nasjonaliteter er ennå ikke kjent, sa Storbritannias innenriksminister Priti Patel til britiske parlamentarikere onsdag ettermiddag.

Det er ikke bekreftet at de døde er migranter. Flere har imidlertid antydet det, og at tragedien kan være et resultat av menneskehandel.

– Menneskehandel er en forferdelig og farlig bransje. La oss håpe at disse drapsmennene straffes som fortjent, sa Jackie Doyle-Price, et konservativt parlamentsmedlem.

Tragedien er i så fall den verste i Storbritannia siden 58 kinesere ble funnet kvelt i en lastebil fra Belgia i 2000. Sjåføren ble dømt til 14 års fengsel. I Østerrike ble det i 2015 funnet 71 døde mennesker i en lastebil.

Reiste fra Belgia

Lastebilen reiste ifølge politiet fra Zeebrugge i Belgia til Purfleet i Essex i England, og la til kai i Thurrock kort etter midnatt natt til onsdag.

Politiet rykket ut 01.40 lokal tid.

Frontdelen av traileren antas å komme fra Nord-Irland, sier Essex-politiet, som onsdag endret sin opprinnelige opplysning om at lastebilen hadde reist inn i landet gjennom Holyhead på lørdag 19. oktober.

Britiske medier melder at sjåføren på sin Facebookside sier at han kjører regelmessige turer til Danmark og Sverige.

Ofrenes nasjonaliteter ennå ukjent

Statsminister Boris Johnson omtalte dødsfallene som dypt hjerteskjærende og «en tragedie vi ikke kan forestille oss, ifølge BBC.

– Ofrenes nasjonaliteter er ennå ikke kjent, sa Storbritannias innenriksminister Priti Patel til britiske parlamentarikere onsdag ettermiddag.

Politiet i Essex har opprettet en hjelpelinje for personer som er bekymret for mennesker de tror kan være berørt av tragedien.

Britisk politi har nå iverksatt full drapsetterforskning etter funnet av de døde personene. Ytterligere omstendigheter rundt hendelsen er fortsatt uklare.

– Dette er en tragisk hendelse der et stort antall mennesker har mistet livet, sier politisjef Andrew Mariner i Essex.

Identifisering vil ta tid

Politiet holder på med identifisering av de døde, men sier det kommer til å ta tid.

Ifølge BBC får politiet bistand fra etterforskere i National Crime Agency, tilsvarende Kripos i Norge, for å undersøke mulige koblinger til organiserte kriminelle «som kan ha spilt en rolle» i hendelsen.

Et barn la tidligere i dag ned blomster ved politisperringene i Grays i Essex.

Johnson: – Forferdet

Statsminister Boris Johnson er forferdet over den tragiske hendelsen.

– Jeg mottar jevnlige oppdateringer fra innenriksdepartementet og vil jobbe tett med Essex-politiet mens vi finner ut nøyaktig hva som har skjedd, sier Johnson.

Innenriksminister Priti Patel har tidligere skrevet på Twitter at hun er «sjokkert og lei seg» etter å ha hørt de grusomme nyhetene.

  • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.