Verden

Må male «In God we trust» på alle skoler

En ny lov i den amerikanske delstaten Sør-Dakota krever gudsmotto på alle skoler.

USAs nasjonale motto. En ny lov krever at samtlige skoler i delstaten Sør-Dakota må installere budskapet på veggene sine. Foto: Rolf M. Aagaard

  • Simen Hunding Strømme

Myndighetene i Sør-Dakota i USA har med en ny lov bestemt at det nasjonale mottoet «In God we trust» skal males på veggen på alle skoler i delstaten.

Ifølge loven må mottoet males eller på annen måte tydelig demonstreres på skolenes eiendommer. Oppføringen av mottoet, som kan oversettes til «Vi har tillit til Gud», er ifølge lovgiverne ment å bidra til økt patriotisme.

Skoler i Sør-Dakota har gjort ulike tiltak for å etterkomme loven. Noen har hengt opp plaketter, mens andre har malt mottoet på murvegger i store, svarte bokstaver.

Les også

Utenlandsk mafia er kommet til Italia og polariserer migrasjonsdebatten ytterligere

– Brudd på tankefriheten

Organisasjonen The Freedom From Religion Foundation har oppfordret medlemmer i Sør-Dakota til å motsette seg loven overfor lokale myndigheter.

– Vi mener det er et forferdelig brudd på tanke- og religionsfriheten å påføre et guddommelig budskap på skolebarn, uttalte en av organisasjonens ledere, Annie Laurie Gaylor tidligere denne uken.

Hun mener det bryter elevenes rettigheter fordi skolen, i kraft av å putte mottoet på veggen, ikke gir dem muligheten til å velge det bort.

Mount Rushmore i Sør-Dakota, hvor presidentene Washington, Jefferson, Roosevelt og Lincoln er hugget ut av fjellet. Mange mener Mount Rushmore symboliserer amerikansk patriotisme. Foto: David Zalubowski /AP

Skolene må selv dekke utgiftene av installasjonene. Ifølge AP har 23 skoler i byen Rapid City brukt tilsammen rundt 25.000 kroner på å få mottoet på plass. Delstaten har likevel besluttet å gi oppføringen av mottoet juridisk beskyttelse, og vil ta ansvar for hvilke følger loven vil få.

Dersom noen skulle ta skolene, ansatte eller representanter fra delstatens skolestyre til retten, vil delstatsadvokaten bistå dem uten kostnad.

Foreslo alternativ

I mai foreslo en elevorganisasjon at det heller burde oppføres en versjon av mottoet som inkluderte navn som Buddah, Jehova og Allah. Det ble også foreslått å inneholde uttrykkene «vitenskap», «åndene» og «oss selv».

Les også

Keiserens arvinger krever slottene tilbake fra staten hundre år etter

Det ser imidlertid ikke ut til at Rapid Citys skolestyre vil etterkomme den ideen.

– Så vidt jeg vet har det ikke vært noen diskusjon om alternativer, sa talsperson for skolestyret, Katy Urban til Rapid City Journal.

«In God we trust» har vært trykket på amerikanske pengesedler siden 1957.

Les mer om

  1. USA
  2. Politikk
  3. Livssyn
  4. Religion
  5. Lov og rett