Han er britenes nye statsminister, men britene spør seg hva han står for

Han lover følgere og motstandere at han skal samle landet og gi det ny giv. Nå spør britene seg hvem denne Boris Johnson egentlig er.

Boris Johnsons vei til toppen har som så mange andre statsministre før ham gått via eliteskolen Eton. Han har også vært borgermester i London og utenriksminister.

Tirsdag ble lederkampen i det konservative partiet endelig avgjort. Boris Johnson vant med klar margin over Jeremy Hunt med 66 prosent av stemmene.

– Jeg vet det vil være mennesker der ute som tviler på hvor klok deres avgjørelse er, sa Johnson i en tale til partiet etter at valgseieren var i havn.

I talen lovet han at landet nå skal få ny energi, at han skal få gjennomført brexit 31. oktober og at britene nok en gang skal tro på seg selv. – Som en slumrende kjempe skal vi reise oss, kaste av oss tauene og ikke lenger tvile på oss selv og være negative, sa han blant annet.

Tilliten han nå er vist innebærer at han skal lede det konservative partiet og han skal være Storbritannias statsminister. Men bortsett fra et klart standpunkt mot EU er det få som vet hvilken politikk for øvrig Boris Johnson står for.

«Hvem er den ekte Boris Johnson, spør britene seg», sa BBCs programleder under direktesendingen tirsdag.

Ifølge Øivind Bratberg, førstelektor ved Institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, er det to grunner til at Toryene setter sin lit til denne gåtefulle og omstridte politikeren.

Les også

Britene er blitt vant til kaos. Men denne høsten kan overgå alt. | Øystein K. Langberg

Kjøper ikke Johnsons beskjedenhet

– Han vant nok aller mest fordi han ser ut som det sikreste kortet i møtet med det konservative partiets største rivaler – Labour på den ene siden og brexit-partiet på den andre, forklarer Bratberg, som er ekspert på britisk politikk.

Han legger til:

– Johnson er også den eneste kandidaten som ville sette alt inn på å ta Storbritannia ut av EU.

Boris Johnson har ved flere anledninger sammenlignet sannsynligheten for at han blir statsminister i Storbritannia med usannsynligheter som å bli gjenfødt som en oliven eller å finne Elvis på Mars.

Bratberg kjøper ikke den, og kaller det en strategisk beskjedenhet.

– Jeg tror nok han har hatt en ambisjon i veldig mange år om at dit skulle han, sier Bratberg om Johnsons vei til statsministerkontoret i 10 Downing Street.

Les også

51 bilder som viser at Boris Johnson er noe helt for seg selv

Mener valget ikke representerer folket

Leder av Labour-partiet, Jeremy Corbyn, var ikke uventet raskt ute med å kritisere valgresultatet. Han poengterer at britenes nye statsminister tross alt er valgt av færre enn 100.000 og at de er medlemmer av det konservative partiet.

– Det er folket i landet vårt som burde bestemme hvem som skal bli statsminister gjennom et valg, tvitret han.

71 prosent av medlemmene i partiet er ifølge The Guardian menn, og gjennomsnittsalderen er 56 år.

Om lag 45 millioner mennesker har stemmerett i Storbritannia, det vekker dermed reaksjoner at et lite og homogent utsnitt av befolkningen fikk bestemme hvem som skulle bli den nye britiske statsministeren.

Også i Skottland fikk Johnsons seier en lunken reaksjon.

– Hadde folket i Skottland fått gitt sin stemme, hadde de ikke valgt å gi nøklene til nummer 10 til noen med hans syn og forhistorie, sa Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon, ifølge Scotsman.

62 prosent av skottene stemte for å bli i EU.

Selv om Johnson slo Hunt med god margin, må han belage seg på motstand også i egne rekker. Flere ledende toryer har advart Johnson og sagt at han kan få et kort liv ved makten dersom han fortsetter å være like uforsonlig i brexit-spørsmålet, der han er på kollisjonskurs med Parlamentet, skriver The Guardian.

I de mange avstemningene som er blitt avholdt om veien ut av EU, ble det klart at nasjonalforsamlingen ikke var innstilt på å forlate unionen uten noen avtale.

Flere forlater skipet

Flere regjeringsmedlemmer har på forhånd varslet at de ville trekke seg så fort det ble klart at Johnson overtar etter May. Utviklingsminister Rory Stewart – som var en av lederkandidatene tidligere i prosessen – finansminister Philip Hammond og justisminister David Gauke har alle gjort det klart at de ikke vil sitte i Johnsons regjering.

Statssekretær Alan Duncan i utenriksdepartementet ville ikke engang vente til Johnson var valgt, men trakk seg mandag. Etter Mays siste regjeringsmøte tirsdag gikk også statssekretær Anne Milton i utdanningsdepartementet av.

Men Johnson kommer ifølge The Times til å erstatte dem med medlemmer fra hans «Vote Leave»-kampanje, som bidro til at flertallet stemte for å melde landet ut av EU i 2015.

En formidabel utfordring å samle velgerne

Øivind Bratberg kaller oppgaven Johnson nå står overfor med å samle landet, en formidabel utfordring.

– Først skal han samle et parti, dernest skal han skape en velgerkoalisjon som skal fungere.

De siste årene har velgerne hoppet mellom toryene og daværende UKIP, nå Brexit-partiet, og mellom toryene og liberaldemokratene.

– Det er ikke lett å finne noe slags balansepunkt som kan holde vesentlige deler av begge disse velgergruppene innenfor partiet, sier Bratberg, som påpeker at Johnson i tillegg skal samle de ulike delene av Storbritannia bak sin regjering.

– Lite preget av politisk overbevisning

Boris Johnson er en sammensatt karakter. Han er utdannet ved eliteskolene Eton og Oxford, har jobbet som journalist for blant annet The Times hvorpå han i 1988 fikk sparken for å ha fabrikkert et sitat. Denne uvanen med å være omtrentlig med sannheten kan det virke som han aldri har vokst av seg.

Senest i forbindelse med folkeavstemningen for britenes EU-medlemskap hevdet han at brexit ville gi det britiske helsevesenet 350 millioner pund mer hver uke, noe som har vist seg å være feil. Han risikerer nå å bli saksøkt for denne påstanden.

Johnson sier hans tre prioriteringer har vært å levere, samle og beseire ("unite, deliver and defeat"), som på engelsk gir forkortelsen "DUD". Tirsdag la han til en E. "DUDE, vi skal gi landet ny energi!" lovte Johnson.

Da Johnson var borgermester i London sørget han for at kriminaliteten gikk ned ved å bevilge mer penger til politiet, han innførte bysyklene som fikk navnet Boris og han syklet til jobben uansett vær og uvær. Han var godt likt for sitt karismatiske vesen.

Les også

Boris Johnson er ikke en britisk Trump. Ennå. | Øystein K. Langberg

Da Johnson på denne tiden i fjor trakk seg fra utenriksministerposten var det fordi han var uenig i måten regjeringen håndterte brexitprosessen på. Johnson ville i motsetning til regjeringen ha en hard brexit. Hans sterke EU- motstand er også den eneste knaggen mange har å henge ham på når det gjelder politisk ideologi.

– Han er lite preget av politisk overbevisning og stoler på egen dømmekraft. Han er ikke en partimann, men først og fremst en egen politiker, oppsummerer Øivind Bratberg.

– Hva vet vi om hans forhandlingsevner?

– Han vil sannsynligvis være hardere i klypen en det May har vært. Han spiller på et maskulint og selvsikkert ytre og det vil han nok legge til grunn i måten han forhandler på.

Onsdag forlater May Downing Street etter tre år uten å ha klart å gjennomføre brexit. Johnson vil ifølge avisen The Guardian starte med nye forhandlinger med EU-ledere og beslutningstagere i Brussel så fort som mulig for å sikre endringer i Mays avtale i god tid før «deadline» 31. oktober.

Men uten sikkert flertall i parlamentet og med et Labour som vil forlange folkeavstemning om enhver avtale han har med seg tilbake fra Brussel, er det flere parlamentsmedlemmer som tror han blir nødt til å skrive ut nyvalg i løpet av noen måneder for å få mandat til å gjennomføre sin plan.

Statsminister Erna Solberg sier til Dagens Næringsliv at hun synes Johnson er en vittig og morsom politiker. Hun gratulerer ham med valget og sier statsministervervet i Storbritannia er viktig, også for Norge. - Vi har et sterkt og godt økonomisk samarbeid, og de er vår viktigste handelspartner, sier hun.

Også NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg gratulerer Johnson på twitter og ser frem til et tett samarbeid med en sterk alliert.