Verden

– Det er feil å reagere med vold

BEIRUT/OSLO (Aftenposten.no): Imamen i den største moskeen i et Hizbollah-vennlig område i Libanons hovedstad brukte fredagsbønnen til å mane til ro. Det fungerte. Men andre steder er stemningen svært amper.

– Det var feil å drepe den amerikanske ambassadøren. Han hadde ingen skyld i dette, sier Ali Amhaz når Aftenposten treffer ham utenfor moskeen i Beirut.
  • Kristoffer Rønneberg
    Aftenpostens korrespondent i USA
  • Aftenpostens Midtøsten-korrespondent
  • Jørgen Lohne
    Aftenpostens korrespondent i Asia
Muslimer over hele verden har demonstrert mot den islamfiendlige videoen «Muslimenes uskyld» etter fredagsbønnen. Selv om mange demonstranter har vært sinte, slik som disse i Bangladesh' hovedstad Dhaka, har det vært få voldsepisoder tilknyttet demonstrasjonene.
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Muslimer over hele verden viser i dag sitt raseri over den islamfiendlige videoen «Muslimenes uskyld», som tegner et svært nedsettende bilde av profeten Muhammed. Frykten for demonstrasjoner er stor, og mange har vært spente på hva imamene ville fortelle de troende under fredagsbønnen.

I bydelen Haret Hreyk i det sørlige Beirut ligger moskeen al-Hassarein. Mange sjiamuslimer, inkludert tilhengere av den ytterliggående islamistiske bevegelsen Hizbollah, anser denne moskeen som den viktigste i Beirut. Aftenposten besøkte moskeen fredag for å lodde stemningen etter fredagsbønnen.

– Galt å drepe ambassadøren

Imamen, Sayed Ali Mohamed Hussein, gjorde det tidlig klart at han ikke ønsket at hans tilhørere skulle delta i voldelige demonstrasjoner.

– Filmen er en grov fornærmelse mot alle muslimer, men det er feil å reagere med vold. Videoen er et forsøk på å dra Libanons muslimer inn i en konflikt, og vi skal ikke gi dem det de ønsker, fortalte imamen.

Utenfor moskeen lød imamens ord som et ekko blant de troende Aftenposten snakket med.

– Reaksjonene vi har sett etter denne filmen er enda mer forkastelige enn selve filmen. Det var helt feil å drepe USAs ambassadør til Libya. Han har jo ikke noe ansvar for eller skyld i dette, sier den unge forretningsmannen Ali Amhaz.

Ambassadør Chris Stevens var én av fire amerikanske ambassadeansatte som ble drept i den libyske byen Benghazi på tirsdag.

Pavebesøk

En ung kvinne som identifiserer seg som Fatma sier at hun gjerne skulle sett at flere muslimer viste sin avsky for filmen, men at det må skje på fredelig vis. På spørsmål om hun ville deltatt i en demonstrajson mot USAs ambassade i Beirut dersom den ble gjennomført, svarer hun:

– Ja, det ville jeg. Men jeg ville ikke deltatt i noen voldshandlinger.

Pave Benedict ankommer Libanon fredag for et tredagers besøk. Han forventes å snakke om religiøs toleranse, noe muslimene utenfor al-Hassarein-moskeen støtter.

– Jeg er veldig glad for at han kommer. Det har stor betydning, ikke bare for de kristne men også for oss muslimer, sier Ali Amhaz.

Demonstrasjoner verden over

Foreløpig ser det ut til at imamer også i andre muslimske land har klart å få folk til å besinne seg. Men det er flere unntak. I den nordlibanesiske byen Tripoli skal én person være drept i opptøyer som skyldes den islamfiendtlige videoen fredag.

Og i Sudans hovedstad Khartoum har rasende demonstranter gikk til angrep på den tyske ambassaden i byen. Demonstrantene skal ha revet ned det tyske flagget og erstattet det med et islamistisk banner, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

I Indonesia, verdens største muslimske land, samlet rundt 200 rasende mennesker seg utenfor USAs ambassade i hovedstaden Jakarta. Med slagord som «Død over USA» og «Død over jødene» viste de sin misnøye. Men demonstrantene forholdt seg relativt fredelige, ifølge nyhetsbyrået AP.

Jaget vekk med tåregass

Også i Malaysias hovedstad Kuala Lumpur og i Kashmir skal det ha blitt gjennomført fredelige demonstrasjoner fredag. Det samme er tilfelle i flere pakistanske byer, melder den pakistanske avisen Tribune.

Muslimer i Irak har også demonstrert, blant annet ved å brenne amerikanske og israelske flagg.

I Midtøsten har demonstrasjonene deimot vært mer voldelige, men foreløpig er det på langt nær like dramatisk som det var tidligere denne uken.

I Egypt måtte politiet i hovedstaden Kairo jage vekk rundt 500 demonstranter med tåregass etter at de hadde samlet seg utenfor USAs ambassade.

Og i Jemens hovedstad, Sanaa, meldes det om at politiet har skutt mot demonstranter.